Zoellick, fost secretar de stat adjunct american si ministru al comertului, a fost singurul nominalizat pentru acest post si va prelua functia, in data de 1 iulie 2007 pentru un mandat de cinci ani.
„Rolul meu ca potential presedinte este de a incerca sa vindec aceasta institutie si sa aplanez o serie de conflicte si de frustrari”, a declarat Zoellick saptamana trecuta, cu ocazia unei conferinte de presa din capitala Braziliei, la sfarsitul unui turneu de doua saptamani prin Africa, Europa si America Latina.
„Sper ca vom putea sa recuperam o parte din motivare pentru a ne concentra asupra misiunii noastre. Personalul Bancii este foarte hotarat sa duca la bun sfarsit aceasta misiune”, a declarat Zoellick.
Oficialul american a adaugat ca este nevoie de „putina modestie, pentru ca multe idei cu potential au fost distruse de aroganta”.
Din pozitia pe care o va ocupa, Zoellick va trebui sa se ocupe de strangerea de fonduri pentru programele de baza ale Bancii si castigarea increderii statelor donatoare, mai ales in Europa.
Mai multe state membre, printre care si Brazilia, au cerut o mai mare transparenta in ceea ce priveste procesul de numire al sefului acestei institutii, care este ales, in mod traditional, de SUA, in timp ce Europa numeste seful Fondului Monetar International.
Una dintre misiunile Bancii Mondiale va fi imbunatatirea aplicarii reglemetarilor anti-coruptie, nu doar prin aplicare de „sanctiuni”, ci si prin construirea „unei transparente, unor sisteme de calcul contabil imbunatatite si unei guvernari mai puternice”, a declarat Zoellick.