- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

ROBOR, 13 august. Se anunță scăderi ale indicelui de 3 luni

13 Aug, 11:07 • Bugiu ⁠Ana Maria
Banca Națională a României anunță ROBOR în ziua de 13 august. La ce trebuie să se aștepte românii.
ROBOR, 13 august. Se anunță scăderi ale indicelui de 3 luni

ROBOR 13 august. Banca Națională a României anunță noul curs BNR privind ROBOR la 3 luni, ROBOR la 6 luni și IRCC.

ROBOR 13 august

Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la 5,58%, de la 5,59%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei.

Indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 5,62%.

Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) scade de la 5,9% în perioada aprilie – iunie, la 5,86% în perioada 1 iulie – 31 septembrie.

Te-ar putea interesa și: ROBOR 12 august. Schimbarea începutului de săptămână pentru românii care s-au împrumutat la bancă

BNR, după ce dobânda cheie a fost redusă

Săptămâna trecută, Consiliul de administraţie a Băncii Naţionale a României (BNR) s-a reunit într-o nouă şedinţă, dedicată problemelor legate de politică monetară.

Întâlnirea a fost cu privire la decizia BNR, care a intrat în vigoare cu data de 8 iulie 2024, în urma ultimei ședințe de la începutul lunii iulie. Este considerată o ajustare strategică, destinată înspre sprijinirea condițiilor economice interne, aceasta fiind prima modificare de la începutul anului trecut, când a crescut de la 6,75% la 7%.

Hotărârea Consiliului de administrație a Băncii Naționale Române a fost determinată de factori, precum:

  • creștere economică mai lentă decât cea prevăzută
  • expansiune a deficitului de cont curent

Ultimele informații indică o creștere a economiei românești, în special în primul trimestru al anului acestaa, cu 0,4%. Totuși, deficitul de cont curent s-a dublat în ultimul an.

Cu toate acestea, oficialii Băncii Naționale Române cred că reducerea dobânzii cheie va reprezenta o „redresare economică” și va contribui și la reducerea deficitului de cont curent.

Există, totuși, un efect pozitiv cu privire la ultimele decizii. Se înregistrează o scădere a ratelor dobânzilor la creditele existente, iar această acțiune poate fi sprijini consumul și investițiile, reprezentând fundamentul pentru o creștere economică sustenabilă.

Te-ar putea interesa și: Ultimă oră. Rata anuală a inflației a urcat la 5.42%. Topul scumpirilor în România