ROBOR, 14 august. Banca Națională a României anunță noul curs BNR privind ROBOR la 3 luni, ROBOR la 6 luni și IRCC.
Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 5,58%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei.
Indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 5,62%.
Ieri, BNR a redus dobânzile, pentru a doua ședință la rând. „Incertitudini și riscuri mari” vin din politica fiscală, avertizează banca.
Te-ar putea interesa și: ROBOR, 13 august. Se anunță scăderi ale indicelui de 3 luni
foto: ROBOR
ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile din România împrumută bani între ele în moneda națională, leul. Indicele este calculat zilnic de către Banca Națională Română (BNR), luându-se în considerare media aritmetică a cotațiilor oferite de zece bănci alese de către aceasta.
IRCC (indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor) este stabilit prin OUG 19/2019. Are o valoare anuală de 5,86% și este determinat ca media aritmetică a ratelor zilnice de dobândă ale tranzacțiilor interbancare din primul trimestru al anului 2024. Se află în ușoară scădere, dacă ne uităm în urmă cu trei luni pentru trimestrul patru al anului 2023, care era de 5,90%.
„ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata de dobândă la care o bancă împrumută lichiditate altor bănci.
Ratele de referintă ROBOR se stabilesc pentru 8 scadențe: O/N (overnight), T/N (tomorrow), 1W (1 săptămană), 1M (1 lună), 3M (3 luni), 6M (6 luni), 9M (9 luni) și 12M (12 luni). Începând cu 11 noiembrie, BNR a renunțat să mai comunice ROBOR 9M
Indicele ROBOR se calculează zilnic și are ca referintă media aritmetică a cotațiilor de dobandă utilizate de zece bănci selectate de BNR”, se arată pe site-ul sursei citate.
Te-ar putea interesa și: ROBOR 12 august. Schimbarea începutului de săptămână pentru românii care s-au împrumutat la bancă