ROBOR la 3 luni, indicele care este folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei ale populației, contractate înainte de luna a cincea din 2019, precum şi pentru creditele în lei ale companiilor, a scăzut vineri la 7%. Acest lucru se întâmplă după ce de-a lungul ultimelor luni indicele s-a aflat într-o continuă cădere, potrivit datelor BNR, scrie Ziarul Financiar.
Cel mai crescut nivel înregistrat a fost în luna octombrie anul trecut, respectiv 8,21%. În luna decembrie 2022 indicele a coborât la 7,57%, iar pe parcursul lunii ianuarie şi februarie, ROBOR la 3 luni a continuat să scadă până a ajuns la 7%, acesta fiind şi procentul dobânzii cheie, care a fost majorat de la 6,75% la începutul lunii ianuarie a acestui an.
Evoluţia indicelui ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a Băncii Naționale a României, lichiditatea de pe piaţă, inflaţie şi politica fiscală. Valoarea indicelui IRCC, dobânda de referinţa pentru calculul ratelor la bancă pentru creditele ipotecare şi consum, a crescut de la 1 ianuarie 2023 la 5,71 %, de la 4,06 % la finalul lui 2023. Valoarea de 5,71% este calculată pe baza datelor din trimestrul III al anului trecut.
Te-ar mai putea interesa și: Românii vulnerabili vor putea plăti eșalonat facturile la gaze naturale! Proiectul a fost lansat de ANRE
Purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, Dan Suciu, a făcut o analiză a modului în care finanțele românilor au fost afectate în utimul an. Acesta a spus că ne îndreptăm spre o rată a inflației sub două cifre.
„Spre finalul anului avem chiar o cifră de 7%. E un context grevat de o serie întreagă de necunoscute, care vin, în principal, ca și anul trecut, dintr-un conflict care a determinat schimbări majore pe piața energiei și a produselor alimentare.
Dacă ne amintim cum a evoluat inflația anul trecut, în principal trasă în sus de prețurile la energie. Cel puțin în prima parte a anului, când am avut creșterile mari de inflație, energia a contat 70-80% din ponderea inflației. Apoi am avut un transfer rapid al acestor prețuri la energie în produsele alimentare. Lucru care se simte în continuare, și de aici avem în acest moment inflația ridicată” a declarat Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR.
Tot acesta este de părere că și în 2023 prețurile vor crește, însă într-un ritm mai temperat decât cel de anul trecut. „Probabil cel mai complicat an din ultimul deceniu” – referindu-se la 2022.
Cu toate acestea, românii au de scos din buzunar, acum, aproape dublu pentru a putea plăti ratele la bănci din cauza ROBOR. Cineva care plătea în luna ianuarie 2022 suma de 1.583 de lei lunar, acum trebuie să plătească 2.286 de lei.
Mai citește și: Românii rămân fără pensie în mai puțin de 6 luni. Anunțul a fost făcut de Marcel Ciolacu. Comisia Europeană a acceptat termenul