- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Roman in Sendai, Japonia: Cutremurul si tsunami au trecut, urmeaza valul de somaj

16 Mar, 12:11 • marian.rujoiu
Cozi imense la alimente si benzina, autostrazi inchise, industrie paralizata si estimari de crestere a somajului, pe termen scurt. Astfel arata Japonia, vazuta de Adrian Dobroiu, fizician roman stabilit in Sendai de mai bine de 10 ani. El a stat de vorba cu DailyBusiness.ro despre starea tarii la cinci zile dupa cutremur.
Roman in Sendai, Japonia: Cutremurul si tsunami au trecut, urmeaza valul de somaj

Dailybusiness.ro:

Cum arata orasul la patru zile de la tragedia care a cuprins Japonia?
Adrian Dobroiu:Din punctul de vedere al cutremurului orasul a capatat doua fete foarte diferite. Partea joasa, din apropierea oceanului, a fost lovita de tsunami si e o totala catastrofa. Imensa majoritate a victimelor (morti, raniti, refugiati) sunt din aceasta parte. Partea dinspre munte, unde locuiesc eu, n-a avut mult de suferit. In general, stricaciunile sunt mici si la parti neesentiale: s-au daramat ziduri ornamentale, au cazut tigle de pe case, a crapat asfaltul, s-au spart geamuri etc. Exista si exceptii, de exemplu gara principala a orasului a fost afectata de cutremur si nu se poate folosi, in cateva locuri din oras au izbucnit incendii etc.

DB: Companiile si-au reluat activitatea, s-au intors oamenii la serviciu?
AD: Nu stiu sigur, dar cred ca o mare parte din unitatile industriale sunt oprite, inclusiv in zona mai putin afectata. Cel putin in primele trei zile nu a fost curent, deci nu puteau functiona. De aseara avem curent. Probabil putin cate putin lucrurile se vor apropia de normal, dar inca nu sunt gaze si nu curge apa. Eu am fost anuntat de la institut sa stau acasa pana primesc noi instructiuni. Probabil si altii sunt in aceeasi situatie. Lumea se ocupa de aprovizionare, reparatii, isi cauta rudele si prietenii. Cu siguranta insa sunt si oameni care s-au intors la munca, indiferent daca pot face ceva. Japonezii sunt foarte constiinciosi, am fost surprins sa vad postasul facandu-si datoria, inca din primele ore de dupa cutremur.

DB: Care este starea drumurilor si cum functioneaza reteaua de transport, in prezent?
AD: In partea neafectata de tsunami, drumurile sunt in stare buna, in general. In cartierul meu am vazut un singur drum stricat din cauza unei mici alunecari de teren, dar se putea merge pe jumatate din latime. Drumurile nu sunt aglomerate, cu exceptia celor pe care s-au format cozi la benzinarii. Nu stiu azi (marti n.r.) cum au stat lucrurile, dar ieri (luni n.r.), cand nu era curent, in tot orasul functionau doar cinci benzinarii, iar cozile erau imense. Functionau numai cateva semafoare, la intersectiile mari, in rest soferii se descurcau cum puteau (dar foarte ordonat si politicos, n-am auzit nici fir de claxon cateva ore cat am stat in oras). Autobuzele orasului functioneaza cel putin in parte, iar metroul merge pe mai mult de jumatate din traseu. Autostrazile sunt inchise; nu stiu motivul, ori au fost afectate de cutremur, ori inca n-au fost verificate. Trenurile nu merg, probabil si din cauza garii.
[quote=]E greu de spus cat va dura revenirea la normal. Pentru multe familii normalul a fost pierdut definitiv[/quote]
DB: Au fost afectate caile de telecomunicatii? Serviciile de telefonie mobila si Internet functioneaza normal?
AD: Telefonia mobila a fost grav afectata in tot orasul. Ieri nu mai functiona niciun furnizor. Astazi functioneaza, cel putin in zona mea, dar din cauza numarului mare de apeluri, conexiunile se fac greu. Telefoanele fixe inteleg ca nu au functionat cita vreme nu a fost curent. Cablul de Internet nu functioneaza la mine acasa; acum scriu printr-o conexiune de telefonie mobila. Tot timpul au functionat cateva posturi de radio si de televiziune. Cine n-a avut curent a trebuit sa se multumeasca doar cu radioul, ca mine. Eu abia azi am vazut primele imagini la televizor cu distrugerea produsa de tsunami.

DB: Cum functioneaza sistemul bancar, se mai pot face incasari, plati sau transferuri bancare?
AD: Bancomatele nu au functionat in primele zile, din cauza intreruperii curentului. De regula, bancile japoneze sunt inchise in weekend, dar in mod exceptional ieri cateva banci au anuntat ca sunt deschise, pentru cei care doresc sa retraga numerar, poate si alte operatii. Spre deosebire de alte tari, in Japonia numai o parte din magazine accepta plati prin carti de credit, ceea ce face ca lumea sa aiba tot timpul in portofel si bani lichizi, deci problemele in privinta asta cred ca au fost relativ putine.

DB: In cat timp credeti ca situatia va reveni la normal si cat va dura reconstructia Japoniei?
AD: E greu de spus cat va dura revenirea la normal. Pentru multe familii normalul a fost pierdut definitiv. Probabil zona neafectata de tsunami se va redresa repede, in cateva saptamani sau luni. Zona distrusa se va recupera mult mai greu, cred, probabil in multi ani.
[quote=]De aseara avem curent. Probabil putin cate putin lucrurile se vor apropia de normal, dar inca nu sunt gaze si nu curge apa[/quote]
DB: Costurile cutremurului ar fi fost mai mici daca acesta s-ar fi produs in contextul unui boom economic si nu al crizei economice mondiale?
AD: Nu stiu, nu sunt de specialitate. Sa nu uitam ca acesta e cel mai mare cutremur inregistrat in istoria Japoniei, deci nu exista repere.

DB: Apreciati ca somajul va creste sau va scadea in urma acestui dezastru?
AD: Nu stiu. Probabil intr-o prima faza multe firme mici vor disparea, deci somajul va creste. Este totusi posibil ca pe termen lung, in urma unor facilitati oferite de Guvern pentru reconstructie, sa apara o crestere economica, deci o reducere a somajului.

DB: Cum va sprijini Guvernul Japoniei populatia si economia? Au fost anuntate masuri in acest sens?
AD: Nu cunosc detalii, dar stiu ca guvernul a alocat deja 10 miliarde de yeni (circa 100 milioane de dolari) pentru ajutarea refugiatilor si reconstructie. Intr-o prima faza, din cate am inteles, vor fi strinse resturile de case, masini, vapoare etc. si se vor construi locuinte provizorii pentru refugiati.

Urmărește Daily Business pe Google News