In februarie, preturile de consum din Romania au crescut cu 7,6%.
In clasamentul lunii martie, pe pozitia a doua in functie de inflatie se plaseaza Estonia (5,1%), iar locul trei este ocupat de Bulgaria si Ungaria (4,6%). In schimb, cele mai reduse cresteri ale preturilor se observa la Irlanda (1,2%), Suedia (1,4%) si Cehia (1,9%).
In Germania, cea mai mare economie europeana, inflatia a fost de 2,3%, iar in Franta, Marea Britanie, Italia si Spania preturile au urcat cu 2,2%, 4%, 2,8% si respectiv 3,3%.
La nivelul UE, inflatia medie din martie este de 3,1%, comparativ cu 2,8% in luna precedenta. In zona euro, inflatia a accelerat de la 2,4% in februarie la 2,7% in martie.
Comparativ cu februarie, inflatia a accelerat in 18 state comunitare, s-a redus in cinci si nu s-a modificat in patru tari.
Rata inflatiei din Romania a sarit in iulie 2010 la 7,1%, de la 4,3% in iunie, odata cu cresterea TVA de la 19% la 24%, insa economia autohtona avea una dintre cele mai ridicate rate ale inflatiei din UE si inainte de majorarea taxei.
Eurostat mentioneaza ca datele referitoare la inflatia UE si a zonei euro sunt provizorii.
Institutul National de Statistica a anuntat la inceputul acestei saptamani ca inflatia anuala a urcat de la 7,6% in februarie la 8,01% in martie, atingand maximul din august 2008, dupa ce rata lunara s-a situat la 0,6% in principal ca urmare a scumpirii cartofilor, fructelor proaspete, zaharului si combustibililor.