Anterior, Gheorghe Gherghina, secretarul de stat in MFP, a declarat miercuri ca Romania a inregistrat in ianuarie un deficit bugetar de 0,03% din PIB.
Veniturile bugetului general consolidat au fost de 14 miliarde lei in ianuarie, in scadere cu 6,8% fata de aceeasi perioada a anului precedent, reprezentand 0,4% din produsul intern brut (PIB).
In termeni nominali, impozitul pe profit a crescut cu 16,3% fata de perioada similara a anului precedent, in timp ce impozitul pe venit s-a micsorat cu 8,0% fata de aceeasi perioada, se arata in comunicatul Finantelor.
In cazul impozitelor si taxelor pe bunuri si servicii, se observa o crestere a incasarilor din accize de 157,6 milioane lei (+13,2%) fata de aceeasi perioada a anului precedent, dar si o reducere semnificativa a veniturilor din TVA care a fost influentata si de majorarea sumelor restituite de la 511,1 milioane lei in ianuarie 2009 la 980,4 milioane lei in 2010.
„In termeni comparabili, fara luarea in considerare a sumelor restituite, reducerea incasarilor din TVA a fost de 13,3 % fata de aceeasi perioada a anului precedent”, conform MFP.
Cheltuielile bugetului general consolidat pe luna ianuarie au fost de 14 miliarde lei, inregistrand o crestere de 4,6% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 7,9% fata de luna ianuarie 2009, ca urmare a platii facturilor ajunse la scadenta din anul precedent.
Totodata, cheltuielile de personal s-au redus cu 3,2%, ca urmare indeosebi, a celor patru zile de concediu fara plata acordate in luna decembrie 2009 personalului din sectorul bugetar, intrucat drepturile de personal acordate in luna ianuarie sunt aferente lunii decembrie.
Cheltuielile cu asistenta sociala s-au majorat cu 17,7% fata de cele din aceeasi luna din anul precedent, cea mai mare crestere (153,7%) inregistrandu-se la asigurarile pentru somaj.
In acelasi timp, cheltuielile cu dobanzi au sporit cu 9,1%, iar cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital precum si transferuri pentru programele de dezvoltare au fost in suma de 1,3 miliarde lei, reprezentand 9,3% din totalul cheltuielilor bugetului general consolidat pe anul 2010.