Climatul economic din Romania a obtinut 6,58 puncte, dintr-un total posibil de zece in editia 2010 a topului, fata de 6,79 puncte in editia de anul trecut.
Clasamentul este condus in ordine de Hong Kong, Singapore si Noua Zeelanda, potrivit Mediafax.
Intre statele din Europa Centrala si de Est cel mai bine s-a clasat Estonia (12), urmata de Austria (15), Slovacia (16), Ungaria (28), Lituania (33), Bulgaria (36), Cehia (46), Grecia (60), Polonia (66) si Rusia (84).
In urma Romaniei se afla state precum Croatia (87), Republica Modova (87) si Serbia (97).
Studiul analizeaza masura in care reglementarile si institutiile statelor sustin libertatea economica, folosind 42 de indicatori, grupati in cinci categorii generale, respectiv dimensiunea aparatului bugetar, sistemul legislativ si drepturile de proprietate, accesul la finantare, libertatea comertului international si gradul de reglementare.
Romania a coborat cu sase pozitii, pe locul 129, in privinta dimensiunii aparatului bugetar, dar a urcat cu un loc, pe 66, in cazul sistemului legislativ si drepturile de proprietate.
In privinta accesului la finantare a avut loc un declin de 13 locuri, pe pozitia 66.
La criteriul referitor la libertatea pentru comertul international, raportul Fraser a plasat Romania pe locul 34, in scadere cu patru locuri, in timp ce in functie de nivelul de reglementare economia romaneasca a ocupat pozitia 80, in coborare cu 13 locuri.
Gradul de reglementare a pietei este calculat in functie de trei criterii, respectiv legiferarea pietei creditelor, a pietei muncii si a mediului de afaceri.
Romania s-a clasat pe locul 110 (fata de 94 in 2009) in privinta reglementarii pietei creditelor, pe 64 in functie de legiferarea pietei muncii (48 in 2009) si pe 70 in functie de reglementarea mediului de afaceri (fata de 60 anul trecut).
Datele folosite in raportul Fraser sunt din 2008, ultimul an din care sunt disponibile date suficiente privind economia statelor analizate.