Ministrii Finantelor din Uniunea Europeana au aprobat astfel recomandarile facute pe 8 februarie de Comisia Europeana in privinta procedurilor de deficit excesiv pentru Romania, Ungaria, Polonia, Lituania, Letonia si Malta, relateaza Mediafax.
Consiliul ECOFIN considera ca aceste tari au luat suficiente masuri pentru a se incadra in termenul stabilit.
Oficialii au aprobat extinderea termenului de corectare a deficitului pana in anul 2012 pentru Romania si Lituania, apreciind ca cele doua state au fost afectate de recesiune mai sever decat se estima la stabilirea termenului anterior, respectiv anul 2011.
CE a declansat, in luna mai 2009, procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei. In iulie 2009, ECOFIN a aprobat propunerea CE de incepere a procedurii de deficit excesiv pentru Romania in urma unui dezechilibru fiscal de peste 3% din PIB in 2008 si a recomandat reducerea deficitului sub acest prag pana cel tarziu in 2011. Decizia Consiliului a stabilit ca termen limita 7 ianuarie 2010 pentru luarea de masuri efective.
Cele mai dure sanctiuni care pot fi aplicate in urma procedurii de deficit excesiv sunt amenzi in cazul statelor din zona euro, respectiv blocarea fondurilor structurale pentru tarile din afara Uniunii Monetare.
Statele membre UE care doresc sa adopte euro trebuie sa mentina deficitul bugetar sub 3% din PIB intr-o maniera sustenabila.
Dintre cele 27 de state membre, procedura de deficit excesiv a fost declansata anul trecut in cazul a 20.
Deficitul bugetar al Romaniei a fost anul trecut de 36,4 miliarde lei, respectiv 7,2% din PIB, incadrandu-se in tinta stabilita cu FMI, de 7,3% din PIB.
Economia Romaniei s-a contractat cu 7,2% anul trecut, potrivit datelor INS, dupa o crestere de 7,1% in 2008.