Un nivel mai scazut de contributii decat cel din Romania se mai intalneste in Austria, unde numai 1,5% din veniturile brute sunt virate catre fonduri de pensii similare celor de pe pilonul II romanesc, mentioneaza NewsIn.
In Danemarca exista doua scheme de pensii obligatorii, iar una dintre acestea prevede contributii de 1% din venituri la fonduri, in functie de numarul de ore lucrate.
Pentru angajatii bulgari, contributiile pe pilonul II echivaleaza cu 5% din venituri, in timp ce in Polonia,7,3% din venituri sunt virate fondurilor de pensii private obligatorii, iar in Estonia, nivelul este de 6%.
Slovacia este tara din UE cu cele mai mari contributii la pilonul II, echivalente cu 9% din castigurile brute ale angajatilor, fiind urmata de Ungaria, cu 8% din salarii virate la fondurile de pensii private obligatorii, se arata in raportul UE.
In Lituania, 5,5% din castiguri sunt virate la fondurile private obligatorii, in timp ce in Lituania, acest sistem a pornit cu un nivel de 4% in 2007, urmand sa ajunga la 10% in 2010.
In Romania, 2% din contributia totala ajunge la fondurile de pe pilonul II in primul an de activitate a pietei pensiilor private obligatorii, urmand ca in fiecare an aceasta sa creasca cu 0,5% timp de 8 ani, pana ajunge la 6%.
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) din Romania urmeaza sa propuna o crestere mai accelerata a procentului din contributii care intra pe pilonul II, cu 1%, fata de 0,5% in prezent, potrivit declaratiilor institutiei.
Daca propunerea va fi acceptata, nivelul contributiei pe pilonul II va creste cu 1% in fiecare an, in loc de 0,5% in legislatia actuala, astfel incat se va ajunge la o contributie de 6% din salarii in numai 4 ani.