In ultimii trei ani, Romania a Inregistrat de departe cea mai mare tendinta a scumpririlor din Uniune.
La nivel european, preturile s-au majorat cu doar 5,3% In perioada iulie 2008 – iulie 2011, In timp ce In Romania, cresterea a fost una record, de 18 procente, potrivit realitatea.net.
Tot la noi, preturile alimentelor erau In luna iulie cu peste 12 procente mai mari decat In aceeasi perioada a anului 2008. Pe acelasi sector, in UE cresterile au fost de doar 4,7%.
Romania conduce detasat la capitolul bunuri si servicii. Majorarile de preturi din ultimii trei ani depasesc 17 procente, In timp ce media europeana este de 10%.
Potrivit INS, preturile de consum au scazut in iulie pentru a doua luna consecutiv, ca urmare a ieftinirii alimentelor, astfel ca rata anuala a inflatiei a coborat la 4,85%, ajutata si de eliminarea efectului de baza din iulie 2010, cand a fost majorata TVA.
In iulie anul trecut, cand TVA a fost modificata de la 19% la 24%, preturile au urcat cu 2,6% fata de luna anterioara, potrivit datelor INS.
In iulie 2011, preturile au coborat per total cu 0,35% fata de luna anterioara, in conditiile in care alimentele s-au ieftinit cu aproape 2%, serviciile s-au scumpit cu aproape un punct procentual, iar preturile pentru marfurile nealimentare au urcat cu 0,44%.
Din categoria marfurilor alimentare, cele mai mari reduceri au fost inregistrate la legume si conserve de legume, care s-au ieftinit cu aproape 15%. In aceasta subcategorie, cartofii s-au ieftinit cu aproape 5%, iar preturile la alte legume si conserve de legume au coborat cu 20,4%. O reducere cu 5,36% a preturilor a fost inregistrata la fructe si conserve din fructe.
La polul opus, cresteri de preturi au avut loc la oua (+2,34%) si mierea de albine (+1,3%). Celelalte categorii de marfuri au inregistrat variatii de pret nesemnificative, in limita unui punct procentual.
Marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,44% in luna iulie, cresterea fiind determinata in mare parte de scumpirea la tutun si tigari, cu 1,91%, dar si la combustibili, cu 0,65%. La servicii, cele mai mari cresteri de pret au fost inregistrate la categoriile apa, canal si salubritate (+3,71%), transport aerian (+1%) si telefonie (+1%).