„Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, a subliniat importanta facilitarii integrarii Romaniei si Bulgariei in sectorul comunitar al vinului, accentuand importanta mentinerii unui buget separat pentru finantarea masurilor din cadrul sectorului viti-vinicol, mentinerea posibilitatii adaosului de zahar si pastrarea celor mai bune traditii in productia comunitara a vinului”, se precizeaza in comunicatul remis joi de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Pozitia ministerului este puternic sustinuta de producatorii de vin din Patronatul National al Viei si Vinului (PNVV) si din Asociatia Producatorilor si Exportatorilor de Vin (APEV).
Conform directivelor europene, in Uniunea Europeana s-ar putea interzice utilizarea zaharului in producerea vinului, acesta fiind de altfel si principalul subiect al reuniunii Consiliului Ministrilor Agriculturii si Pescuitului de la Bruxelles. Reforma vinului propune eliminarea masurilor de interventie pe piata, existand un Program National de Ajutor, care reprezinta un set de masuri pentru fiecare stat membru.
Conform strategiei de reforma a sectorului viticol, Comisia Europeana interzice imbogatirea vinului cu zahar si ajutoarele pentru distilarea, restituirile la export si depozitarea privata a vinului, acestea fiind considerate masuri ineficiente de sprijinire a pietei.
Executivul european propune, de asemenea, defrisarea a 200.000 de hectare cu vita-de-vie in scopul rezolvarii crizei de supraproductie de vin. Conform proiectului, fermierii nu vor fi obligati sa renunte la plantatii, insa vor primi sume atractive daca o vor face.
In cadrul intalnirii de la Bruxelles s-a mai discutat despre cultivarea cartofului modificat genetic, precum si cu privire la solicitarile Romaniei si Bulgariei privind seceta.
Ministrul Remes a sustinut acordarea ajutorului de stat pentru fermierii romani afectati de seceta.