- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Romania e obligata sa informeze FMI despre companiile monitorizate

11 Jun, 10:30 • Redactia DailyBusiness
Ministerul Finantelor si cel al Muncii, dar si alte institutii, vor furniza FMI toate datele privind companiile publice aflate in monitorizare la inceputul acordului incheiat cu institutia internationala, precum si sanctiunile luate in cazul neindeplinirii tintelor stabilite.
Romania e obligata sa informeze FMI despre companiile monitorizate

„In timpul programului, informatiile vor cuprinde si documentele privind sanctiunile aplicate – scaderea salariilor si demiterea conducerii in conformitate cu prevederile Ordonantelor 37/2008 si 79/2008 – daca bugetele si tintele de restructurare ale companiilor nu sunt realizate”, mentioneaza memorandumul tehnic de intelegere semnat de autoritatile romane cu Fondul Monetar International (FMI), care a fost publicat miercuri.

La a doua revizuire a acordului, tintele trimestriale indicative pentru 2010 vor fi stabilite pe bugetele primelor 30 de companii de stat, in functie de valoarea cheltuielilor din 2009, privind profiturile inainte de impozitare si dobanzii, exceptand subventiile, scrie Mediafax.

Potrivit memorandumului, Guvernul va dispune masuri suplimentare de monitorizare a companiilor cu capital integral sau majoritar de stat pentru reducerea volumului de arierate (datorii – n.r.) si incadrarea in cheltuielile de personal, dupa modelul de supraveghere financiar-bugetara derulat in anii anteriori cu FMI.

„Guvernul va verifica mult mai atent, prin Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii, companiile cu capital integral sau majoritar de stat si filialele acestora, pentru diminuarea volumului de arierate, creante si pierderi, precum si pentru a se asigura ca nivelul cheltuielilor de personal va fi mentinut in limitele stabilite in bugetele de venituri si cheltuieli”, se mai arata in memorandum.

Sistemul de monitorizare va fi aplicat dupa modelul derulat in anii anteriori cu FMI, in care companiile de stat erau verificate periodic din punct de vedere al cheltuielilor de personal si al fondurilor cheltuite.

Autoritatile romane au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentantii Fondului asupra unui acord stand-by pe 2 ani cu institutia financiara pentru 12,95 miliarde euro. Pachetul total de finantare externa, de la FMI, Uniunea Europeana, Banca Mondiala (BM) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) urmeaza sa ajunga la 19,95 miliarde euro.

Programul de ajutor extern a fost aprobat de Consiliul Executiv al FMI de la Washington in luna mai, iar prima transa a finantarii, de 5 miliarde euro, a fost disponibila imediat dupa aprobare si a intrat la rezervele Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Prima transa din imprumutul de 5 miliarde euro, acordat de Comisia Europeana, va intra in Romania la inceputul lunii iulie.

FMI a impus criterii de performanta trimestriale pentru deficitul bugetar

Deficitul bugetar negociat cu FMI este stabilit pentru acest an la 24,36 miliarde lei (aproape 6 mld. euro), memorandumul tehnic indicand tinte trimestriale, in conditiile unor venituri bugetare anuale, fara sumele externe nerambursabile, de 166,72 miliarde lei (39 mld. euro) si a unor cheltuieli primare de 182,72 miliarde lei (42,5 mld. euro).

„Deficitul bugetar va fi monitorizat trimestrial, pe baza executiei in cash la nivelul bugetului consolidat. Autoritatile vor consulta FMI pentru masuri corective in cazul unor scaderi ale veniturilor si finantarilor guvernamentale”, se arata in memorandumul tehnic de intelegere la acordul cu Fondul Monetar International.

Fondul a stabilit criterii de performanta privind deficitul bugetar pentru primele doua evaluari, din iunie si septembrie, respectiv un nivel de 14,5 miliarde lei (3,4 mld. euro) la jumatatea anului si de 18,6 miliarde lei (4,3 mld. euro) la finele primelor 9 luni.

Deficitul stabilit pentru acest an, de 24,36 miliarde lei (6 mld. euro), reprezentand 4,6% din PIB, se plaseaza usor sub nivelul absolut al deficitului de anul trecut, de 24,65 miliarde lei (6,7 mld. euro).

Memorandumul tehnic de intelegere prevede ca Ministerul Finantelor Publice (MFP) va furniza date lunare pentru evaluarea situatiei bugetare, inclusiv finantarile nete externe, creditele de la sistemul financiar intern, platile in avans din fondurile europene, solicitarile Guvernului de fonduri europene, obligatiile catre Fondul Proprietatea inca neachitate, modificarile soldului de titluri de stat, precum si a altor finantari.

Daca diferentele dintre deficitul bugetar consolidat si criteriile de performanta sunt mai mari de 200 milioane de lei in fiecare trimestru din acest an, precum si cele care urmeaza sa fie stabilite pentru 2010, la a doua revizuire, MFP va consulta expertii Fondului.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming este valabilă până pe 9 decembrie
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming ...
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în Medgidia
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în ...
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie otrăviți
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie ...
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu riscă până la 6 ani de închisoare
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu ...
Dulciuri renumite, retrase de la Lidl. Zeci de produse conțineau substanțe periculoase
Dulciuri renumite, retrase de la Lidl. Zeci de produse conțineau substanțe periculoase
Klaus Iohannis a adoptat legea privind românii repatriați din străinătate. Este oficial
Klaus Iohannis a adoptat legea privind românii repatriați din străinătate. Este oficial
Ofertă bilete TAROM. Zboruri ieftine către cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa
Ofertă bilete TAROM. Zboruri ieftine către cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa