„In timpul programului, informatiile vor cuprinde si documentele privind sanctiunile aplicate – scaderea salariilor si demiterea conducerii in conformitate cu prevederile Ordonantelor 37/2008 si 79/2008 – daca bugetele si tintele de restructurare ale companiilor nu sunt realizate”, mentioneaza memorandumul tehnic de intelegere semnat de autoritatile romane cu Fondul Monetar International (FMI), care a fost publicat miercuri.
La a doua revizuire a acordului, tintele trimestriale indicative pentru 2010 vor fi stabilite pe bugetele primelor 30 de companii de stat, in functie de valoarea cheltuielilor din 2009, privind profiturile inainte de impozitare si dobanzii, exceptand subventiile, scrie Mediafax.
Potrivit memorandumului, Guvernul va dispune masuri suplimentare de monitorizare a companiilor cu capital integral sau majoritar de stat pentru reducerea volumului de arierate (datorii – n.r.) si incadrarea in cheltuielile de personal, dupa modelul de supraveghere financiar-bugetara derulat in anii anteriori cu FMI.
„Guvernul va verifica mult mai atent, prin Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii, companiile cu capital integral sau majoritar de stat si filialele acestora, pentru diminuarea volumului de arierate, creante si pierderi, precum si pentru a se asigura ca nivelul cheltuielilor de personal va fi mentinut in limitele stabilite in bugetele de venituri si cheltuieli”, se mai arata in memorandum.
Sistemul de monitorizare va fi aplicat dupa modelul derulat in anii anteriori cu FMI, in care companiile de stat erau verificate periodic din punct de vedere al cheltuielilor de personal si al fondurilor cheltuite.
Autoritatile romane au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentantii Fondului asupra unui acord stand-by pe 2 ani cu institutia financiara pentru 12,95 miliarde euro. Pachetul total de finantare externa, de la FMI, Uniunea Europeana, Banca Mondiala (BM) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) urmeaza sa ajunga la 19,95 miliarde euro.
Programul de ajutor extern a fost aprobat de Consiliul Executiv al FMI de la Washington in luna mai, iar prima transa a finantarii, de 5 miliarde euro, a fost disponibila imediat dupa aprobare si a intrat la rezervele Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Prima transa din imprumutul de 5 miliarde euro, acordat de Comisia Europeana, va intra in Romania la inceputul lunii iulie.
FMI a impus criterii de performanta trimestriale pentru deficitul bugetar
Deficitul bugetar negociat cu FMI este stabilit pentru acest an la 24,36 miliarde lei (aproape 6 mld. euro), memorandumul tehnic indicand tinte trimestriale, in conditiile unor venituri bugetare anuale, fara sumele externe nerambursabile, de 166,72 miliarde lei (39 mld. euro) si a unor cheltuieli primare de 182,72 miliarde lei (42,5 mld. euro).
„Deficitul bugetar va fi monitorizat trimestrial, pe baza executiei in cash la nivelul bugetului consolidat. Autoritatile vor consulta FMI pentru masuri corective in cazul unor scaderi ale veniturilor si finantarilor guvernamentale”, se arata in memorandumul tehnic de intelegere la acordul cu Fondul Monetar International.
Fondul a stabilit criterii de performanta privind deficitul bugetar pentru primele doua evaluari, din iunie si septembrie, respectiv un nivel de 14,5 miliarde lei (3,4 mld. euro) la jumatatea anului si de 18,6 miliarde lei (4,3 mld. euro) la finele primelor 9 luni.
Deficitul stabilit pentru acest an, de 24,36 miliarde lei (6 mld. euro), reprezentand 4,6% din PIB, se plaseaza usor sub nivelul absolut al deficitului de anul trecut, de 24,65 miliarde lei (6,7 mld. euro).
Memorandumul tehnic de intelegere prevede ca Ministerul Finantelor Publice (MFP) va furniza date lunare pentru evaluarea situatiei bugetare, inclusiv finantarile nete externe, creditele de la sistemul financiar intern, platile in avans din fondurile europene, solicitarile Guvernului de fonduri europene, obligatiile catre Fondul Proprietatea inca neachitate, modificarile soldului de titluri de stat, precum si a altor finantari.
Daca diferentele dintre deficitul bugetar consolidat si criteriile de performanta sunt mai mari de 200 milioane de lei in fiecare trimestru din acest an, precum si cele care urmeaza sa fie stabilite pentru 2010, la a doua revizuire, MFP va consulta expertii Fondului.