Astfel, potrivit unei analize a Capital Economics, nivelul creditelor neperformante din sistemul bancar romanesc, de 17,5% din sold, este depasit numai de cele din Lituania (19,2%) si Letonia (17,9%), relateaza Mediafax.
Conform analistilor londonezi, o piata intra in „zona fierbinte” inca de la imprumuturi neperformante de numai 7,5% din total.
Cel mai scazut nivel al indicatorului se regaseste in Turcia si Cehia, ambele cu 4,9%, situatii bune fiind intalnite si in Estonia (5,6%) si Slovacia (5,8%).
Dintre tarile aflate in „zona fierbinte”, cel mai bine stau Polonia (7,6%), Bulgaria si Ungaria (7,8% fiecare).
Insa, in timp ce in majoritatea statelor creditele neperformante dau semne ca au ajuns la varf, sau chiar au inceput sa scada in cazul Turciei, Romania se numara printre exceptiile de la acest trend, alaturi de Ungaria, unde situatia este insa mult mai grava.
„In timp ce creditele neperformante dau semne ca au ajuns la varf in majoritatea tarilor si scad in Turcia, exista unele exceptii. In particular, numarul creditelor aflate pe lista de supraveghere (aproape de a intra la neperformante) a crescut puternic in Ungaria in ultimele luni si a ajuns acum la 12% din sold. Este valabil si pentru Romania, insa situatia de aici este mult mai putin grava. Motivul comun este nivelul ridicat de creditare in valuta din ambele tari”, se arata in analiza citata.
Sistemul bancar din Romania este in „zona fierbinte” si in ceea ce priveste nivelul creditarii in valuta, de 62,1% din sold, situatie similara cu cea din Ungaria (63,6%). Tarile baltice conduc insa detasat la acest capitol, cu 92,4% in Letonia, 88,9% in Estonia, respectiv 74,4% in Lituania. Se poate observa insa ca in Estonia, desi creditarea in valuta este foarte populara, imprumuturile neperformante nu sunt un motiv de ingrijorare pe aceasta piata, fiind la unul dintre cele mai reduse niveluri din regiune.
In mod firesc, Slovacia se lauda cu imprumuturi in valuta de numai 0,9% din sold, de departe cel mai scazut nivel din regiune, datorat insa apartenentei tarii la zona euro, singurul stat din analiza Capital Economics care se bucura de acest statut.
Cehia si Turcia sunt de asemenea relativ izolate de fluctuatiile de pe pietele valutare, cu procente de 14,7%, respectiv 22,2% ale creditului in moneda straina in soldul total.
In Polonia, laudata pentru promovarea creditelor in moneda locala, masura care a aparat economia autohtona de socurile externe din timpul crizei, nivelul imprumutuirlor in valuta este de 29,9%, similar cu cel din Rusia, de 29,3%.
Revenind in Romania, Capital Economics noteaza ca exista o amenintare serioasa ca, in cazul unei noi escaladari a crizei din Grecia, bancile elene sa reduca finantarea subsidiarelor de pe piata romaneasca si din Bulgaria. Situatia este insa mai grava pentru vecinii de la sud de Dunare, unde bancile au o datorie externa pe termen scurt de 16,5% din PIB, fata de 5,3% din PIB in Romania.