Acest credit extern se adauga la rezerva trezoreriei statului (buffer), Ministerul Finantelor Publice neintentionand sa utilizeze aceasta suma, deoarece soldul in valuta al trezoreriei este la nivelul convenit cu institutiile internationale, imprumutul fiind un instrument de tip preventiv.
Imprumutul este acordat pe o perioada de 12 de ani, din care 11,5 ani perioada de gratie, la o dobanda egala cu dobanda formata din Euribor la 6 luni + o marja fixa aplicabila la data tragerii de 0,60%, conform ultimei comunicari a BIRD (ceea ce, in prezent reprezinta circa 1,11%), platibila semianual.
Imprumutul se va rambursa intr-o singura transa (rambursare tip bullet) pe data de 1 februarie 2024.
Banca mai percepe un comision initial de 0,25% aplicat la suma imprumutului platibil dupa intrarea in efectivitate a acordului de imprumut, si un comision de angajament (stand-by fee) de 0,50% pe an aplicat la suma netrasa din imprumut si platibil semianual, pana la tragerea sumelor imprumutului.
Imprumutul se contracteaza in contextul eforturilor de consolidare a rezervelor fiscale si de facilitare a accesului Romaniei pe pietele de capital la costuri competitive, prin transmiterea unui semnal pozitiv, credibil pietelor financiare internationale.
Ministerul Finantelor Publice a precizat ca nu intentioneaza sa utilizeze aceasta suma, deoarece soldul in valuta al trezoreriei este la nivelul convenit cu institutiile internationale, imprumutul fiind un instrument de tip preventiv.
Acordul semnat urmeaza recentei tranzactii de succes efectuate pe 4 septembrie de Ministerul Finantelor Publice pe piata externa de capital, prin care s-au atras 750 milioane de euro.
Conform specificului, accesarea imprumutului este conditionata de indeplinirea unor actiuni care cuprind o serie de masuri de reforma in sectoarele finantelor publice, administrare fiscala, energie si sanatate, similare cu cele agreate in cadrul pachetului de asistenta financiara de tip preventiv incheiat cu CE, FMI si BM, dintre care cea mai mare parte sunt indeplinite.