Concentrandu-se asupra votului din Parlament, unde Guvernul propus de Lucian Croitoru a fost respins cu 250 de voturi, fata de 189 in favoare, agentia China Noua, avertizeaza ca aceasta noua situatie ar putea conduce la intreruperea acordului cu Fondul Monetar International (FMI), ceea ce ar avea consecinte grave asupra credibilitatii Romaniei pe plan extern, relateaza Mediafax.
Euronews subliniaza ca cele 3 partide de opozitie s-au unit pentru a bloca numirea lui Croitoru, iar aceasta este o veste proasta pentru presedintele Basescu inaintea alegerilor prezidentiale de la 22 noiembrie. Totodata, economistii avertizeaza ca tara ar putea rata acordarea celei de-a treia transe din imprumutul de 20 miliarde euro, din cauza crizei politice si a lipsei reformelor negociate.
Respingerea acestei candidaturi a fost previzibila, apreciaza DPA, adaugand ca presedintele Traian Basescu se confrunta in prezent cu presiunea de a nominaliza un nou candidat care sa poata forma un Guvern functional, capabil sa adopte reforme si sa propuna un proiect de buget pe 2010, inainte de termenul limita din decembrie, stabilit de FMI, Banca Mondiala si UE.
Cu fiecare zi, Romania se afunda tot mai mult in criza provocata de razboiul intre majoritatea parlamentara si presedinte, disputandu-si dreptul de a desemna premierul, apreciaza RFI, atragand atentia asupra recesiunii severe cu care se confrunta Romania.
Cotidianul EL Pais apreciaza ca, in lipsa ajutorului de la forurile financiare internationale, Romania va trebui sa apeleze la imprumuturi de la bancile interne, ceea ce va afecta sectorul privat. Theodor Stolojan, vicepresedintele Partidului Liberal Democrat, a declarat ca „salariile oficialilor vor fi diminuate, iar pensiile vor fi inghetate” adaugand ca „solutia este de a atrage din nou investitiile straine”.
„Constatam ca legea licitatiilor publice a fost modificata de 5 ori in 2009 pentru a satisface nevoile diferitelor ministere”, a spus Victor Alistar, presedintele Transparency International Romania, conform caruia politizarea serviciilor publice pe fondul diminuarii presiunilor din partea UE si succedarea mai multor campanii electorale „au dus la inmultirea cazurilor de coruptie”.
Agentia Ansa, preluata de cateva ziare italiene, se multumeste sa prezinte pe scurt respingerea Guvernului, in timp ce mai multe cotidiene britanice sau americane preiau stirile difuzate miercuri de agentiile Reuters si Associated Press. Astfel, New York Times si Irish Times preiau stirea Reuters, in timp ce Wall Street Journal si alte cateva ziare americane preiau stirea AP.