Citind articolele din presa internationala, realizezi faptul ca Romania este, intr-adevar, o tara mereu surprinzatoare. Jurnalistii straini se declara de-a dreptul fascinati de modul in care autoritatile romane trateaza perioada de profunda criza economica. Prestigioasa revista britanica The Economist relata, de exemplu, vineri, ca ceea ce se intampla la Bucuresti demonstreaza faptul ca orgoliile politicienilor sunt mai presus de situatia economica dezastruoasa in care se afla tara.
[quote=The Economist]Orgoliile, nu economia prabusita, se afla in centrul politicii romanesti[/quote]
Presa internationala scrie ca razboiul de pe scena politica are loc in conditiile in care Romania inca nu a implementat reformele nepopulare, promise FMI si Comisiei Europene, si risca, acum, ca organizatiile internationale sa ii taie finantarea considerata vitala pentru a evita riscul de „default” (incapacitate de plata- n.r.).
Mai mult chiar, potrivit The Economist, Romania a reusit sa exaspereze Uniunea Europeana prin pasii inapoi privind reforma justitiei. In aceste conditii, relateaza Irish Times, „criza economica a pus capat mai multor ani de crestere economica rapida si a provocat o recesiune profunda”.
Progresele Romaniei in aceasta perioada? The Economist noteaza, cu ironie, ca, intr-un anumit sens, aprobarea motiunii de cenzura impotriva Guvernului Boc a reprezentat un progres. Si asta deoarece, spre deosebire de anii ’90, inlaturarea unui guvern nu s-a mai facut printr-o mineriada.
Cine sunt vinovatii?
In timp ce, la Bucuresti, partidele se acuza reciproc de declansarea si consecintele crizei politice, din afara lucrurile par mult mai clare. „Criza a inceput dupa ce premierul Boc a cerut demiterea ministrului de Interne, un membru din partidul partener la guvernare”, relateaza Euronews. A urmat o criza guvernamentala care s-a soldat cu demiterea guvernului printr-o motiune de cenzura.
„Cea mai recenta criza politica din Romania il avantajeaza pe actualul presedinte roman, inaintea alegerilor prezidentiale, concentrand din nou atentia asupra sa”, apreciaza publicatia Sofia Echo, in editia electronica. „Putini ii pot nega (lui Basescu – n.r.) abilitatea de a naviga prin apele intunecate ale politicii romanesti„, scrie Sofia Echo, cu referire la trecutul presedintelui de capitan de vas. Prin formarea unei coalitii intre PSD si PDL, Basescu isi pierduse modalitatea obisnuita de a atrage atentia asupra sa, pentru ca nu se mai putea baza pe un conflict intre institutii ale statului, mai scriu jurnalistii.
Presedintele Traian Basescu, despre care The Economist scrie ca nu si-a indeplinit promisiunile de a moderniza si curata clasa politica a tarii, a ignorat, potrivit Irish Times, cererea partidelor de opozitie de a-l numi prim-ministru pe Klaus Iohannis, respectatul primar al Sibiului, optand in schimb pentru Lucian Croitoru, consilier la banca centrala, respins insa de liderii opozitiei.
La randul sau, postul Radio France Internationale subliniaza ca nominalizarea presedintelui roman Traian Basescu in persoana lui Lucian Croitoru nu rezolva deocamdata criza instalata in Romania, in timp ce Euronews afirma ca numirea lui Croitoru trebuie sa fie aprobata de Parlament, fapt improbabil din cauza ca opozitia sprijina un alt candidat.
De la ruperea acordului cu FMI, la alegerile anticipate
Consecintele crizei politice sunt deosebit de grave, potrivit expertilor straini. Pe fondul tensiunilor politice, criza economica s-ar putea adanci, iar consecintele ar fi dezastruoase, afirma analistul Fitch pentru Romania, Andrew Colquhoun, intr-un interviu preluat de Reuters.
Increderea in moneda romaneasca a scazut deja, afirma expertii ING, fapt ce s-a repercutat in deprecierea leului. Iar aceasta situatie s-ar putea agrava, in contextul in care FMI nu va avea un partener de discutii la Bucuresti, avertiza analistul Standard & Poors, Marko Mrsnik, intr-o declaratie preluata de AFP.
Urmare a acestei situatii, economistii ING iau in calcul o posibila amanare a platii transelor din imprumut, versiune relatata de intreaga presa straina care a scris despre situatia de la Bucuresti.
Cel mai rau scenariu ar duce la o inghetare sau chiar rupere a acordului, in cazul in care, scrie Financial Times, „puterea politica de la Bucuresti nu va realiza situatia in care se afla”. Iar o astfel de decizie, potrivit Reuters, poate exercita presiuni negative asupra ratingului Romaniei.
„Daca vedem semne ca FMI va amana plata urmatoarei transe a acordului stand-by, programata pentru 15 decembrie, daca vedem semne ca programul convenit cu FMI deraiaza, vor aparea presiuni negative asupra ratingului”, a afirmat Andrew Colquhoun, director Fitch Ratings pentru calificative de tara, citat de Reuters.
Cand se va incheia criza, in opinia presei straine? Jurnalistii straini estimeaza ca alegerile prezidentiale ar putea reprezenta borna de la care situatia se va schimba la Bucuresti. Asta daca nu vor avea loc alegeri anticipate in decembrie, varianta luata in calcul de analistii de la Danske Bank si prezentata de Bloomberg.
[quote=Radio France International]Criza politica risca sa se prelungeasca timp de mai multe saptamani, pana la alegerile prezidentiale de la 22 noiembrie[/quote]
Branza buna in burduf de caine
Potrivit jurnalistilor straini, Romania e privita in Occident ca elevul cu potential, insa superficial, lenes si neascultator.
Reuters si Bloomerg au prezentat, vineri, o analiza realizata de prestigiosul institut ZEW din Germania care arata ca perceptia expertilor financiari straini asupra perspectivelor Romaniei s-a inrautatit in octombrie, spre deosebire de restul tarilor din regiune.
75% dintre cei 73 de analistii chestionati de institutul german considera ca economia Romaniei o duce rau si numai 40% vad o revenire economica a tarii noastre in urmatoarele 6 luni. De altfel, si analistii ING, citati de Reuters, lansau zilele trecute un semnal similar. „Tensiunile politice risca sa afecteze increderea investitorilor si sa decupleze tara de la evolutia regionala”.
Din fericire, situatia nu este, cel putin pentru moment, foarte grava si asta pentru ca, potrivit agentiei France Press, Romania este atractiva pentru investitorii europeni, mai ales in domeniul infrastructurii rutiere, agriculturii si energiei din surse regenerabile, cu toate ca imaginea statului este „patata” de dispute politice, iar economia este afectata de recesiune.
AFP noteaza ca criza politica nu a surprins prea mult companiile straine prezente in Romania, cum nu a facut-o nici „razboiul” dintre opozitie si presedinte legat de alegerea premierului, initiat la mai putin de o luna si jumatate de alegerile prezidentiale.
Cert este ca investitiile straine s-au redus cu 58% in primele 8 luni ale acestui an, comparativ cu aceeasi perioada din 2008.
Cum iesim din criza?
In opinia presei internationale, care citeaza expertii mai multor institutii financiare, Romania va iesi din criza profunda in care se afla doar in masura in care isi va respecta angajamentele asumate in fata FMI si Comisiei Europene.
Analistul Standard & Poors, Marko Mrsnik, a declarat, pentru Reuters, ca indiferent de componenta viitorului guvern, Romania trebuie sa isi respecte angajamentele cu creditorii externi.
„Ceea ce este important este ca angajamentul si implementarea reformelor sa fie continue. Rezervele bancii centrale au fost crescute suficient pentru a putea depasi orice derapaj care ar putea veni din partea intarzierilor de livrare a urmatoarelor transe”, a precizat Mrsnik, declarand ca Romania se poate incadra in tintele stabilite cu FMI daca nu vor exista derapaje economice inainte sau dupa alegerile prezidentiale.
Analistii de la Moody’s, preluati de Bloomberg, au afirmat ca Fondul Monetar a fost remarcabil de tolerant si va pastra aceasta atitudine pana la alegerile prezidentiale. Dupa ce noul presedinte va fi instalat la Cotroceni, FMI va incepe sa preseze statul roman sa puna in practica reformele prevazute in acordul stand-by.