„In Polonia si Cehia au fost mai putine imprumuturi in valuta decat in Romania si tarile baltice. De asemenea, ritmul de dezinflatie a fost mai bun. In unele tari, tranzitia a progresat mai mult, politica economica a fost mai buna si au fost lovite mai putin de lipsa de lichiditate”, a spus Zalduendo, raspunzand la o intrebare referitoare la evolutia diferita a economiei din Polonia fata de cea din Romania.
Polonia ar urma sa aiba in acest an o crestere economica de 1%, in timp ce Romania va avea o crestere negativa de circa 7%.
Reprezentantul Bancii Mondiale a aratat, de asemenea, ca revenirea cresterii economice la nivelurile de dinaintea crizei in Europa Centrala si de Est va fi foarte dificila.
„Viitorul cresterii in regiune va fi foarte complicat, pentru ca inainte de criza cresterea s-a datorat unei lichiditati globale foarte mari, care acum nu mai este posibila”, a spus Zalduendo.
Banca Mondiala a prezentat, marti, la Bucuresti, un raport privind efectele crizei economice in Europa Centrala si de Est si tarile din fosta Uniune Sovietica.