Economia romaneasca se plaseaza totodata pe pozitia a 24-a intre statele membre ale Uniunii Europene (UE), urcand 2 pozitii de pe penultimul loc ocupat in 2008, cand singura tara comunitara devansata in ceea ce priveste competitivitatea era Bulgaria.
Statele membre UE devansate in acest an sunt Letonia, Grecia si Bulgaria, se arata intr-un comunicat al Grupului de Economie Aplicata, partenerul din Romania al Forumului Economic Mondial, citat de Mediafax.
Raportul Forumului se bazeaza pe date statistice din 2008 si pe un sondaj in randul managerilor efectuat in primavara acestui an.
La data realizarii raportului, cel putin Letonia era mai afectata de criza mondiala decat Romania, dintre statele membre UE, se mai arata in comunicat.
Punctajul obtinut in acest an de Romania este 4,11, fata de 4,1 in 2008, pe o scara de la 1 la 7, unde scorul mai ridicat indica o competitivitate mai buna a economiei.
Romania a inregistrat cel mai slab punctaj in ceea ce priveste infrastructura (2,67), situandu-se pe pozitia a 110-a dintre cele 133 de tari incluse in raport, si pe ultimul loc in UE, dupa acest indicator.
Economia romaneasca a obtinut scoruri slabe si la indicatorii privind sanatatea si educatia de baza, si „pregatirea tehnologica”, care plaseaza Romania tot la extremitatea inferioara a blocului comunitar.
Alte puncte slabe identificate de raportul de competitivitate realizat de Forumului Economic Mondial sunt „educatia superioara si trainingul” si „sofisticarea afacerilor”, indicatori care plaseaza Romania, in clasamentul statelor UE, numai deasupra Bulgariei.
Pe de alta parte, Romania devanseaza Grecia, Portugalia sau Italia in ceea ce priveste stabilitatea macroeconomica, ocupand pozitia a 75-a in lume, insa este depasita semnificativ la acest capitol de Bulgaria, care se plaseaza pe locul al 45-lea.
Gradul de sofisticare a pietei financiare plaseaza Romania pe locul al 56-lea, deasupra Greciei, Italiei sau Letoniei, iar cea mai buna pozitie obtinuta de economia autohtona in clasamentele din raport, respectiv locul al 41-lea, vizeaza „marimea pietei”.
Romania se afla pe pozitia a 61-a in ceea ce priveste eficienta pietei bunurilor, in fata Bulgariei, Ungariei sau Italiei, respectiv pe locul al 79-lea dupa eficienta pietei muncii, devansand Italia, Grecia sau Portugalia.
Primul loc in clasamentul general al Rapotrului Global al Competitivitatii 2009-2010 este ocupat de Elvetia, care a devansat liderul mondial traditional, Statele Unite, aflate acum pe locul al doilea. Topul primelor cinci cele mai competitive economii din lume este completat de Singapore, Suedia si Danemarca.