- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Romania pierde fondurile europene daca nu invata sa le cheltuiasca

05 Jan, 13:34 • Redactia DailyBusiness
Fondurile rambursate Romaniei de catre Comisia Europeana s-au mentinut, la sfarsitul anului trecut, la un nivel redus, de doar 700 milioane euro, astfel ca exista riscul major al pierderii de fonduri daca ritmul de absorbtie nu va fi imbunatatit in acest an, a afirmat, joi, premierul Emil Boc (foto).
Romania pierde fondurile europene daca nu invata sa le cheltuiasca

El i-a convocat, la sediul Guvernului, pe ministrii cu atributii pentru o sedinta privind absorbtia fondurilor europene in acest an.

Conform datelor prezentate de premier, proiectele sprijinite din fonduri structurale si de coeziune, inclusiv cofinantarea nationala, contractate si aflate in implementare au totalizat la finele anului trecut 19,8 miliarde euro (64% din total), iar platile catre beneficiari au insumat 3 miliarde euro (14,85%).

Sumele rambursate Romaniei de catre CE raman insa la un nivel scazut, de 700 milioane euro.

Datele anuntate de autoritati la finele anului trecut indicau aceeasi situatie, respectiv ca platile intermediare rambursate de Comisia Europeana pana la 30 noiembrie 2011 insumeaza, pe toate programele operationale, aproximativ 716 milioane de euro, ceea ce corespunde unei rate de absorbtie de 3,72% din totalul fondurilor alocate Romaniei pentru intervalul 2007-2013, conform Mediafax.

„Este un lucru departe de ceea ce ne dorim cu totii. Daca nu imbunatatim ritmul de absorbtie, exista riscul major sa pierdem fonduri europene, efect care va fi resimtit in 2013. Nu vreau un „hei-rupism” in stabilirea tintelor trimestriale de absorbtie, ci responsabilitate”, a spus Boc.

El a amintit ca Guvernul a impus recent ca autoritatile de management sa fie obligate [b]sa verifice cererile de rambursare de fonduri comunitare[/b] intr-un termen limita de 45 zile, inainte ca solicitarile sa fie transmise Comisiei Europene, si a atentionat ca astfel de intarzieri au fost inregistrate la nivelul organismelor intermediare pentru programe de Competitivitate, cu reclamatii in special in sectorul IMM si cel al energiei, de Resurse Umane, de Dezvoltare a Capacitatii Administrative, in care problemele existente afecteaza chiar functionarea ministerelor si aplicarea unor acte normative importante, precum Legea Educatiei, si partial de Dezvoltare Regionala.

Premierul s-a referit in mentionarea acestor probleme si la organismele intermediare subordonate Ministerului Comunicatiilor.

In acelasi timp, seful Guvernului a solicitat reprezentantilor Ministerului Mediului sa organizeze lunar intalniri cu administratia locala pentru rezolvarea acestor intarzieri, astfel incat comunitatea sa cunoasca faptul ca problemele la nivel local sunt determinate de „incompetenta si ineficienta autoritatilor locale”.

Infiintarea Ministerului pentru Afaceri Europene, cu sprijinul coalitiei, a fost apreciata de catre premier ca fiind o decizie corecta, aratand ca ministrul Leonard Orban a avut un rol decisiv in reluarea platilor de catre UE.

Pana la 16 ianuarie, Orban va evalua situatia fiecarui minister si autoritate de management pentru a stabili unde mai este nevoie de personal suplimentar pentru derularea proiectelor UE.

Pentru evitarea unei noi suspendari a platilor, premierul a transmis Executivului de la Bruxelles o scrisoare in care asigura ca [b]problemele existente in derularea achizitiilor publice vor fi rezolvate[/b].

Din cauza unor nereguli constatate in cursul unui control anual pe zona de achizitii publice, Comisia Europeana a intrerupt rambursarile pentru axa prioritara 2 din Programul Operational Regional incepand cu data de 11 iunie 2011.

In iulie 2011, partea romana a decis sa suspende transmiterea declaratiilor de cheltuieli spre rambursare catre Comisia Europeana pentru toate programele operationale, pana la oferirea unor argumente suficiente privind legalitatea si corectitudinea sistemului de verificare, management si control a achizitiilor publice. Aceasta hotarare a fost luata de autoritatile romane intrucat semnale privind suspiciuni de nereguli in domeniul achizitiilor publice au fost identificate si pe alte programe operationale.

Ulterior, la sfarsitul lunii iulie 2011, Comisia Europeana a cerut partii romane sa indeplineasca o serie de conditionalitati la nivelul sistemului de management si control care sa ofere garantii suficiente privind credibilitatea acestuia.

La 31 octombrie 2011, Ministerul Afacerilor Europene a transmis Comisiei Europene informatiile referitoare la indeplinirea conditiilor pentru reluarea rambursarilor de plati de la Comisia Europeana pentru proiectele finantate din instrumentele structurale. Datele furnizate atestau atat remedierea de catre partea romana a problemelor identificate de auditorii CE in sistemul de achizitii publice, cat si reverificarea achizitiilor publice din proiectele deja derulate.

La 15 decembrie 2011, Comisia Europeana a comunicat reluarea rambursarii de plati pentru Programul Operational Regional (POR), axa prioritara 2, „Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale”.

Pentru acest an, Guvernul si-a propus sa [b]atraga aproximativ 6 miliarde euro fonduri europene[/b], reprezentand o rata de absorbtie de 20%.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Care sunt singurele vouchere ce au scăpat de tăierile din ordonanța ”trenuleț”. Ce primești cu ajutorul lor
Care sunt singurele vouchere ce au scăpat de tăierile din ordonanța ”trenuleț”. Ce primești ...
Ordonanţa-trenuleţ are efecte neaşteptate. Absolvenţii de rezidenţiat care devin medici specialiști în 2025 nu vor putea să se angajeze în spitale și instituții publice
Ordonanţa-trenuleţ are efecte neaşteptate. Absolvenţii de rezidenţiat care devin medici specialiști ...
Prognoza meteo 8 ianuarie 2025. Temperaturi ridicate în mai multe zone ale țării
Prognoza meteo 8 ianuarie 2025. Temperaturi ridicate în mai multe zone ale țării
Toți șoferii trebuie să facă asta în 2025, altfel riscă amenzi usturătoare: „Se poate face din luna martie”
Toți șoferii trebuie să facă asta în 2025, altfel riscă amenzi usturătoare: „Se poate face ...
Tragedie în lumea medicală. Andreea, o asistentă de 28 de ani, s-a sinucis. Fetița ei de trei ani a rămas fără mamă
Tragedie în lumea medicală. Andreea, o asistentă de 28 de ani, s-a sinucis. Fetița ei de trei ani ...
Ce nu au voie să facă românii în fața propriei case. Amenda poate depăși 1.000 de lei
Ce nu au voie să facă românii în fața propriei case. Amenda poate depăși 1.000 de lei
Ce bani primești la pensie în Germania dacă ai avut un salariu de 3500 de euro brut pe lună
Ce bani primești la pensie în Germania dacă ai avut un salariu de 3500 de euro brut pe lună
Zodiile norocoase: Care sunt cele mai probabile semne să câștige la Loto în 2025
Zodiile norocoase: Care sunt cele mai probabile semne să câștige la Loto în 2025
Cum să economisim cât mai mult în 2025. Sfaturi de la un specialist în educație financiară: „Primul pas este să ne stabilim un obiectiv financiar”
Cum să economisim cât mai mult în 2025. Sfaturi de la un specialist în educație financiară: „Primul ...
Contestație bombă! Ordonanța Trenuleț ajunge la Avocatul Poporului. Sindicatele atacă înghețarea pensiilor
Contestație bombă! Ordonanța Trenuleț ajunge la Avocatul Poporului. Sindicatele atacă înghețarea ...
Tesla revoluționează piața imobiliară! Elon Musk lansează locuința viitorului
Tesla revoluționează piața imobiliară! Elon Musk lansează locuința viitorului
Ce se întâmplă pe piața imobiliară în 2025. Prețurile apartamentelor și caselor cresc din ce în ce mai mult
Ce se întâmplă pe piața imobiliară în 2025. Prețurile apartamentelor și caselor cresc din ce ...
Actorii Zendaya și Tom Holland s-au logodit. Cei doi s-au cunoscut în 2017, în timpul filmărilor pentru „Spiderman: Homecoming”
Actorii Zendaya și Tom Holland s-au logodit. Cei doi s-au cunoscut în 2017, în timpul filmărilor ...
Județul cu cel mai mare număr de șomeri din România! Situația alarmantă care pune pe jar autoritățile
Județul cu cel mai mare număr de șomeri din România! Situația alarmantă care pune pe jar autoritățile
Ce mașini și-au cumpărat românii în 2024. Peste 150.000 de autoturisme noi și aproape 330.000 second-hand
Ce mașini și-au cumpărat românii în 2024. Peste 150.000 de autoturisme noi și aproape 330.000 second-hand
Decizia care schimbă tot! Elevii din România, interdicție totală. Ministerul Sănătății elimină alimentele dăunătoare din școli!
Decizia care schimbă tot! Elevii din România, interdicție totală. Ministerul Sănătății elimină ...
Nuntă în 2025. Suma minimă pentru cununia religioasă a crescut surprinzător
Nuntă în 2025. Suma minimă pentru cununia religioasă a crescut surprinzător
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, despre rezervele de gaze naturale: „România are suficiente stocuri pentru a trece iarna”
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, despre rezervele de gaze naturale: „România are suficiente ...