„Programul de cooperare Elvetiano-Roman reprezinta un element important de consolidare a relatiilor bilaterale dintre Romania si Elvetia, urmarind, ca si obiectiv principal, sa contribuie la reducerea disparitatilor economice si sociale intre Romania si tarile mai dezvoltate din Uniunea Europeana extinsa, pe de o parte, precum si intre centrele urbane dinamice si regiunile periferice slab dezvoltate din punct de vedere structural”, se arata intr-o informare de presa a Ministerului Finantelor.
Valoarea fondurilor nerambursabile care urmeaza sa fie virate Romaniei a fost aprobata de Parlamentul Elvetian in decembrie 2009, relateaza Mediafax.
Contributia acopera domenii tematice precum securitatea, stabilitatea si sprijinul pentru reforme (securitatea frontierelor, capacitate de management la nivel local si regional, modernizarea sistemului judiciar), mediu si infrastructura, promovarea sectorului privat, dezvoltarea sociala si a resurselor umane.
In cadrul acestei finantari, in general, beneficiarii trebuie sa asigure o cofinantare de minim 40% din totalul costurilor eligibile, cu exceptia cofinantarii asigurate de institutiile publice, caz in care contributia trebuie sa fie de minim 15% din totalul costurilor eligibile si de organizatiile neguvernamentale, caz in care este prevazuta o contributie proprie de minim 10% din totalul costurilor eligibile.
Ministerul Finantelor Publice este institutia care gestioneaza aceasta contributie financiara nerambursabila in calitate de Unitate Nationala de Coordonare.