„Romania are astazi ceva probleme, pe care le va rezolva, dar este o piata de interes, cu o populatie importanta si perspective bune de dezvoltare”, a explicat Papa, precizand ca planul de extindere a afacerii din Romania este pe termen lung si nu se va concretiza „peste noapte”.
El a reiterat intentia de a deschide 300 de sucursale noi in Romania, din cele 900 pe care grupul vrea sa le inaugureze in regiune in urmatorii cinci ani. Astfel, banca va mai deschide 300 de sucursale noi in Turcia, 120 in Ungaria si 180 in alte state, in principal in Rusia, Bulgaria si Serbia. Programul de dezvoltare pentru cinci ani va fi prezentat in aceasta vara.
In paralel cu dezvoltarea retelei, UniCredit se va axa si pe extinderea canalelor alternative de distributie.
„Nu vom creste doar de dragul cresterii. Inainte de criza bancile din regiune s-au dezvoltat agresiv pe baza unui climat in care finantarile erau ieftine si nu existau probleme de lichiditate. Ne vom uita in continuare la profitabilitatea modelului dezvoltat, la riscuri si la costuri”, a raspuns Papa, intrebat care vor fi tintele fixate prin strategia pe termen mediu-lung in Europa Centrala si de Est (ECE).
Debora Revoltella, head of CEE Strategic Analysis, a mentionat ca in acest an veniturile grupului in regiune se vor duce usor in sus, provizioanele au fost deja constituite, iar profitabilitatea isi va reveni usor.
„Vedem inca focusare pe eficienta, cost/venituri, rentabilitatea activelor. Cresterea creditelor va fi sub nivelul pre-criza, dar intr-un ritm mai rapid decat in statele dezvoltate. Creditarea isi va reveni gradual, in principal pe corporate, si mai ales in tarile unde a inceput revenirea economica”, a mai spus Revoltella.
Pentru Romania, costul riscului, exprimat in procent din soldul brut al creditelor, urmeaza sa scada in acest an la 3,4%, de la 4,4% in 2010, estimeaza banca. In acelasi timp, costul riscului ar urma sa se reduca in ECE de la 2,8% la 2,1% din soldul creditelor.
Papa a aratat ca in 2010 regiunea ECE a adus randamente pentru UniCredit mai mari decat cele obtinute in Europa de Vest in 2007, anul de varf in pentru afacerile din acele state.
Totodata, el a explicat ca strategia grupului implica aporturi suplimentare de capital in regiune, pentru a putea beneficia de oportunitatea reluarii cresterii in aceste state.
La nivelul Europei Centrale si de Est, UniCredit estimeaza o crestere economica de 3,6% in 2010, 3,8% in acest an, respectiv 4,2% in 2012. Romania a suferit anul trecut cea mai abrupta scadere economica din regiune, potrivit estimarilor bancii italiene, iar cresterea anticipata pentru acest an, de 1,7%, este mai puternica doar decat cea din Croatia, prevazuta la 1,6%.
Grupul preconizeaza o revenire mai puternica a economiei romanesti in 2012, de 3,5%.
UniCredit include in regiunea ECE Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Lituania, Letonia, Estonia, Romania, Bulgaria, Croatia, Bosnia, Serbia, Turcia, Ucraina, Rusia si Kazakhstan.
Grupul are 246 de sucursale si 3.030 de angajati in Romania. UniCredit ofera o gama larga de produse specializate si servicii si prin: Unicredit Tiriac Bank, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit CA-IB Securities Romania, UniCredit CAIB Romania, UniCredit Insurance Broker, Pioneer Asset Management, UniCredit Consumer Financing (UCFin) si UniCredit Business Partner.