Cresterea taxei pe valoare adaugata a determinat principalii analisti din piata sa isi refaca previziunile de evolutie economica, cresterile fragile sau minusurile rezonabile estimate la inceputul anului schimbandu-se in prognoze de scadere consistenta, pentru 2010 dar, in unele cazuri, si pentru 2011.
Astfel, pentru 2010, Raiffeisen si-a inlocuit previziunea de crestere economica de la inceputul anului, cu o scadere de 3%, a declarat economistul sef al bancii, Ionut Dumitru. In mod similar, UniCredit Tiriac si-a schimbat prognoza anticipand o scadere de 2,5% a PIB anul acesta. ING Bank a scazut prognoza pentru acest an la 3%.
Potrivit lui Nicolae Chidesciuc, economist sef al ING Bank Romania, cresterea TVA va face ca majoritatea componentelor PIB sa scada anul viitor, in special serviciile, cum ar fi cele de retail, cele financiare dar si transporturile. Toate diminuarile vor avea la baza scaderea consumului, generata de cresterea TVA.
Chidesciuc a explicat ca, inainte ca decizia guvernului de scadere a pensiilor sa fie respinsa de Curtea Constitutionala, anticipa o scadere usoara a PIB in 2010 si o crestere usoara in 2011. Insa, renuntarea la scaderea pensiilor si contrabalansarea acesteia cu o crestere la 24% a taxei pe valoarea adaugata, a fost o lovitura dura data consumului, ceea ce a anulat o sansa importanta de majorare a PIB la anul.
Prin urmare, 2011 va un nou an de declin, cu o scadere de 2,9% a PIB, crede specialistul, care spune ca nu avem sanse de redresare. Opinia sa este diferita de a celorlalte doua banci care si-au revizuit la randul lor in sens negativ prognozele: UniCredit Tiriac si Raiffeisen. Ambele intrevad pentru la anul crestere economica, de 1,7%, respectiv 2%. Cum motiveaza? Analistii ambelor banci prevad o crestere consistenta a sectorului industrial. In plus, reforma sectorului public ar trebui sa dea incredere investitorilor straini, in conditiile in care deficitul public scade.
Chidesciuc spune insa ca este foarte greu ca deficitul public sa scada sustenabil altfel decat prin diminuarea chetuielilor. In plus, venirea investitorilor este mai mult o dorinta decat o certitudine.
Romania are in prezent un deficit la bugetul de pensii de 2,2 miliarde de euro, care trebuie acoperit din bugetul de stat. „Pensiile sunt supradimensionate raportat la salariul brut, iar atat vreme cat ele raman astfel Romania nu rezolva o problema structurala”, a reamintit economistul sef al ING.
„Si in trecut s-a observat ca am ajuns la o scadere de deficit doar prin taierea chetuielilor. Acestea trebuie intai ajustate si aduse la nivelul corespunzator, si abia apoi trebuie aplicate taxe suplimentare”, a completat analistul.
Scaderea pensiilor este o solutie pe care guvernantii o iau inca in calcul, potrivit presedintelui Basescu. Acesta mentiona recent ca pensiile vor trebui in viitor scazute, asa incat TVA sa revina la cota de 19%.