„Punerea in aplicare a masurilor (inclusiv cu o hotarare favorabila emisa de catre Curtea Constitutionala in ceea ce priveste constitutionalitatea acestora) de pe partea de cheltuieli si a masurilor de largire a bazelor de impozitare va constitui actiune prealabila pentru finalizarea evaluarii. De asemenea, in urmatoarele luni vom lua masuri suplimentare de reducere a numarului de angajati in sectorul public. Daca aceste masuri se dovedesc insuficiente pentru a atinge tinta de deficit pentru acest an, vom lua masuri suplimentare, inclusiv masuri de majorare a impozitelor si taxelor, in functie de necesitati”, se arata in scrisoarea de intentie suplimentara trimisa de autoritati directorului general al FMI, Dominic Strauss-Kahn.
Autoritatile s-au angajat sa taie cheltuielile bugetare in principal prin reducerea cu 25% a salariilor, sporurilor si a altor plati de natura salariala pentru toti angajatii din sectorul public, prin scaderea cu 15% a pensiilor si altor transferuri sociale si prin diminuarea transferurilor catre autoritatile locale.
Totodata, Guvernul s-a angajat sa continue „rationalizarea personalului” in lunile urmatoare, dupa ce a redus numarului salariatilor bugetari cu aproximativ 20.000 de persoane in perioada ianuarie – mai 2010.
Curtea Constitutionala a decis, vineri, cu majoritate de voturi, ca sunt neconstitutionale unele dintre masurile de austeritate din legile pentru care Executivul si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului, care reglementau in principal diminuarea salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15%.
Decizia de vineri a Curtii Constitutionale, care respinge articole din legile austeritatii, pune Guvernul in imposibilitatea de a aplica vreuna dintre masurile prevazute in respectivele acte normative, intrucat acestea se vor intoarce la Parlament pentru a fi puse in acord cu legea fundamentala.
Surse guvernamentale au declarat ca Guvernul ia in calcul un nou plan de masuri pentru mentinerea deficitului bugetar in limita tintei de 6,8% din PIB convenita cu FMI, orientat in principal pe majorari de taxe si impozite, inclusiv a TVA si cotei unice de impozitare.
Planul de actiuni ar putea fi discutat intr-o sedinta speciala de guvern care sa fie programata vineri sau in zilele urmatoare.