Europa se afla deja in recesiune, iar cifrele date publicitatii luni de Comisia Europeana (CE) confirma evidenta. Criza financiara a fost urmata de o puternica criza economica, anul 2009 fiind considerat anul recesiunii. Abia in 2010 se intrevad sansele unei reveniri, chiar daca foarte timida (+0,5%).
In timp ce marile economii europene, de la cea germana, la cea franceza si cea britanica, se vor confrunta in 2009 cu scaderi sensibile, PIB-ul european urmand sa se reduca cu 1,8%, singurele tari ce vor scapa oarecum tefere vor fi Slovacia, cu o crestere economica de 2,7%, Polonia (2%), Romania si Bulgaria (1,75%).
Expertii CE spun insa ca, chiar daca economiile est-europene se vor mentine pe linia de plutire, dezechilibrele provocate de criza vor lovi puternic, iar aceste tari va trebui sa se imprumute masiv pentru a rezista efectelor incetinirii motoarelor economice.
De unde facem rost de bani?
Radiografia economiei romanesti in acest an, din prisma Comisiei Europene, arata mai rau decat se asteptau expertii. Investitiile, vazute de politicienii de la Bucuresti ca fiind „motorul salvarii din recesiune”, vor creste in acest an cu doar 1,4%, fata de 18,1% in 2008 (atat in constructii, cat si in echipamente), iar consumul, cel care anii trecuti a asigurat temelia cresterii economice, isi va reduce ritmul de crestere de la 8% in 2008, la 1,9%.
„Boom-ul cererii interne, care a fost principalul motor al cresterii economice in ultimii 5 ani, este asteptat sa se tempereze semnificativ, pe seama incetinirii accentuate a cresterii creditarii, deteriorarii indicatorilor de incredere si inrautatirii conditiilor de pe piata muncii”, se mentioneaza in prognoza CE.
Fara investitii si cu un consum redus la minim, datorita, mai ales, accesului tot mai dificil la credite, cu exporturile aproape blocate pe fondul recesiunii din UE (n.r. – principalul nostru partener comercial) si cu perspectiva unor incasari bugetare din taxe si impozite mai mici decat anul trecut, pe fondul reducerii activitatii economice, Romania va fi nevoita sa faca apel la finantarile externe, reiese din raportul Comisiei Europene.
[quote=Estimarile Comisiei Europene privind Romania]Datoria publica va urca la 21,1% din PIB in 2009 si la 26,8% din PIB anul viitor, fata de 15,2% din PIB in 2008 si 12,7% din PIB in 2007[/quote]
Spre deosebire de anii ’90, cand FMI-ul reprezenta una dintre putinele institutii financiare internationale dispuse sa ajute Romania, in prezent, statutul de membru al UE asigura Romaniei o pozitie mai confortabila in ceea ce priveste creditarea.
Romania va putea apela, astfel, la fondul special de 200 de miliarde de euro adunat de CE pentru depasirea crizei, la fondurile Bancii Europene de Dezvoltare, Bancii Europene de Investitii, Bancii Mondiale si chiar si la Fondul Monetar International.
Analistii spun ca, chiar si fara previziuniile CE, varianta unui imprumut extern era singura aflata la indemana Romaniei, in contextul in care veniturile din taxe si impozite sunt tot mai putini.
„Semnarea unui contract de imprumut cu FMI ar prevedea anumite stringente in folosirea fondurilor, iar Romania are nevoie acum de disciplina”, a declarat, pentru DailyBusiness.ro, Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicata.
[quote=Ionut Popescu, fost ministru de Finante]Un acord cu FMI, cu BEI sau cu Banca Mondiala va aduce Romaniei, pe langa banii absolut necesari in contextul crizei, si credibilitatea necesara pentru mediul investitional[/quote]
Romania va trece cu bine de criza economica, cu bani de imprumut, dar va avea de suferit pe termen lung, toti banii imprumutati acum urmand sa fie decontati pe nota de plata a anilor viitori, spun analistii economici.
Datoria externa pe termen mediu si lung a Romaniei se situa, in noiembrie 2008, potrivit datelor Bancii Nationale, la 49,718 miliarde euro, cu 29,23% mai mare decat la sfarsitul lui 2007, ca urmare a cresterii datoriei negarantate public.
Criza economica si optimismul autoritatilor
Este capabil noul guvern sa treaca cu bine Romania prin cea mai grava criza economica din ultimii 80 de ani? Estimarile Comisiei Europene privind deficitul bugetar, indicator ce se traduce prin cheltuieli mai mari decat veniturile, sugereaza contrariul.
Astfel, Romania ar urma sa inregistreze in acest an un deficit record, de 7,5% (5,2% in 2008) in conditiile in care guvernul Boc estimeaza ca acesta nu va depasi 2,5%.
De unde totusi aceasta diferenta? Expertii CE vin cu explicatii, aratand ca in estimarea lor au luat in calcul „cresterea nefinantata a pensiilor si impactul integral al reducerii, in 2008, a contributiilor sociale, precum si costurile legate de introducerea pilonului II de pensii”. De asemenea, „cresterile salariale din sectorul public sunt estimate sa ramana ridicate”, se mai spune in prognoza CE.
„Probabil, expertii UE au luat in calcul, dincolo de scaderea abrupta a veniturilor, promisiunile politicienilor privind majorarea salariilor, a pensiilor etc. Cresterea deficitului bugetar, prognozata de CE, e un fel de semnal de alarma asupra acestor masuri”, spune analistul Cristian Dinulescu.
Varianta este sustinuta si de europarlamentarul Daniel Daianu, fost ministru de Finante.
„Eu cred ca rationamentul expertilor de la CE a fost cam asa: Avem incasari bugetare in scadere. Pe de alta parte avem angajamente asumate, de la cresterea pensiilor la majorarea salariilor profesorilor cu 50%, votata in unanimitate in Parlament. Cei de la CE au luat aceste angajamente de bune, iar acest lucru se vede in estimarile privind deficitul”, a declarat Daianu.
Potrivit Comisiei Europene, Romania va inregistra in acest an al treilea deficit bugetar dintre tarile UE, dupa cele din Irlanda (11% din PIB) si Marea Britanie (8,8%). In toamna, Bruxelles-ul estima ca deficitul bugetar al Romaniei va urca la doar 4,1% din PIB in 2009 si se va restrange la 3,8% din PIB in 2010.
Raportul Comisiei Europene a fost privit, cum era de asteptat, cu reticenta, de autoritatile de la Bucuresti.
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, si cel al Finantelor, Gheorghe Pogea, au declarat, la unison, ca prognoza Comisiei Europene privind deficitul bugetar si cresterea economica a Romaniei pentru anul 2009 se bazeaza pe o alta perspectiva asupra veniturilor si cheltuielilor decat executivul de la Bucuresti.
[quote=Adriean Videanu, ministrul Economiei]Daca am avea o guvernare iresponsabila, am putea ajunge la un deficit bugetar de 7,5%. Noi am gandit un deficit de pana la 2% astfel incat Romania sa-si recastige credibilitatea[/quote]
„Stiu ca va fi o corectie majora. Avem doua lucruri de facut pentru a obtine asta: ajustarea veniturilor din sectoarele economice cu potential de crestere, aducerea la lumina a veniturilor din economia subterana si amendarea Codului Fiscal in primul trimestru”, a precizat ministrul Pogea.
Ministrul Economiei a fost insa mai putin transant in ceea ce priveste revizuirea estimarilor CE privind cresterea economica, de la 4,7% la 1,75%.
„Aceste date pot fi reale. Insa tinta fixata de noi, de 2,5% crestere economica, este realista, bazandu-se pe o evaluare corecta a tuturor sectoarelor economiei”, a declarat Videanu.