România, țara europeană cu cele mai mari rate ale dobânzilor la depozite! Chiar dacă au șansa unui profit mult mai mare la depozitele la termen, tot mai puțini români își permit blocarea fondurilor pe termen lung în bancă, renunțând adesea anticipat la dobândă.
În urma crizei financiare din 2008, ani de dobânzi negative i-au învățat pe europeni să nu se bucure de un randament al economiilor lor, aceștia realizând în prezent, valoarea celor 9 trilioane de euro (9.8 trilioane de dolari) din depozitele consumatorilor la nivel global în Europa, arată o analiză Bloomberg.
În Europa, rata medie a dobânzii pentru conturi de economii ușor accesibile (fără blocarea capitalului) este doar 0.23%, în timp ce în România majoritatea conturilor de economii au cel puțin dobânzi de 1-2% pentru produsele de economisire care nu blochează fondurile deloc în circuitul bancar.
Românii se bucură de cele mai mari dobânzi pentru conturile de depozite la termen din Europa pe fondul cererii mari de împrumuturi și nevoii ridicate de lichiditate ale băncilor. Sună ca o oportunitate reală de profit, mai ales în contextul unei puteri scăzute de cumpărare. Din păcate însă diferențele majore dintre politicile practicate de băncile europene și cele românești se manifestă și în obiceiurile de consum. Deși au șansa unui profit mult mai mare la depozitele la termen, mult mai puțini români își permit blocarea fondurilor pe termen lung în bancă, renunțând adesea anticipat la dobândă, potrivit ziare.com.
Recent, Bloomberg a publicat o analiză care arată că europenii sunt mulțumiți de băncile lor și nu au simțit nevoia să-și mute banii așa cum au făcut americanii după prăbușirea Silicon Valley Bank în martie 2023. La nivel european, dobânzile la depozite au suferit creșteri spectaculoase în ultimul an, rata pentru depozitele la termen crescând de la -0.5% (valori negative care datează încă din 2014 la nivelul Băncii Centrale Europene) până la 3.75% în prezent.
Cu toate acestea, în România situația este și mai stringentă, considerând și o rată a inflației peste media europeană, precum și dobânzi-cheie mai ridicate, atât la credite, cât și la conturile de economii. Conform celui mai recent raport lunar al BNR, ultimele date disponibile arată că rata dobânzii la credite era de 9,34%, în timp ce rata dobânzii la depozite este de 6,52%, ceea ce înseamnă o diferenţă de 2,82 puncte procentuale. Comparativ, în anul 2019 diferenţa era de 5,37 puncte procentuale, cu o rată a dobânzii la credite de 7,16% şi o rată a dobânzii la depozite de 1,79%.
În iunie 2023, deși dobânda BNR a fost anunțată în marja de 6.54%, unele bănci oferă opțiuni de depunere cu dobânzi care urcă până la 8% pentru perioade începând de la 12 luni. Potrivit unei analize lunare realizate de wall-street.ro, depozitele bancare au stârnit interesul românilor odată cu creșterea accelerată a inflației care a adus cu sine și o creștere a dobânzilor.
Cel mai avantajos depozit bancar în lei de pe piață (8,05%) la finalul anului acesta va avea un randament real pozitiv în raport cu proiecțiile BNR privind rata inflației de 7,1%. Astfel, explică jurnaliștii, pentru un depozit de 10.000 de lei, întins pe o perioadă de 12 luni, cel mai convenabil depozit bancar aduce la finalul perioadei de maturitate un câștig de 724 de lei.
În 2022, sistemul bancar din țara noastră a obţinut un profit record de 10,2 mld. lei după ce în 2021 câştigul a depăşit 8 miliarde de lei. Deși dobânzile la depunere sunt printre cele mai ridicate la nivel European, românii au al treilea cel mai mic salariu minim din blocul comunitar și se află pe ultimele locuri când vine vorba de capacitatea de a face față unor cheltuieli neprevăzute.
Potrivit ultimului raport Eurobarometer al UE, doar 23% dintre respondenți au declarat că ar avea economii ca să se poată descurca 6 luni sau mai mult în cazul în care și-ar pierde sursa de venit. 25% dintre români nu au deloc economii, 11% au declarat că ar rezista o săptămână, dar mai puțin de o lună și 15% au destui bani puși deoparte pentru o perioadă de până în 3 luni.
Specialiștii spun că capcana cea mai mare în care pot cădea românii care își doresc depozite cu dobânzi ridicate este să își canalizeze toate fondurile într-un singur cont de economii și asta în contextul unei volatilități ridicate a pieței, întrucât, cel mai des, cheltuieli neprevăzute, urgențe sau doar incapacitatea de a face față vicisitudinilor zilnice când vine vorba de situația financiară vor duce la nevoia de a retrage fonduri din contul de economii.
De asemenea, în cazul majorității depozitelor la termen, riscul este ca deponentul să fie pus în situația să renunțe la profitul promis de dobânda ridicată pe fondul retragerilor înainte de termenul limită negociat cu banca.