Marți, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a făcut declarații cu privire la necesitatea pregătirii pașilor necesari pentru momentul în care se va renunțat la plafonarea prețurilor la energie. El a subliniat importanța găsirii unor soluții care să asigure buna funcționare a pieței, cu prețuri rezonabile și cu protecție pentru cei vulnerabili. Chirițoiu a evidențiat nevoia unei abordări echilibrate, care să țină cont atât de interesele comerciale, cât și de necesitatea de a asigura accesul la energie la tarife corecte pentru toți consumatorii. Această declarație subliniază importanța unei gestionări eficiente a sectorului energetic, care să ofere un echilibru între interesele comerciale și protecția consumatorilor vulnerabili, transmite Digi 24.
Bogdan Chirițoiu a evidențiat faptul că plafonarea prețurilor la energie a reprezentat una dintre cele mai masive intervenții ale statului în ultimii ani, în special din cauza crizei puternice pe care lumea a traversat-o. Cu toate acestea, el a subliniat că acum prețurile s-au întors în mare măsură la nivelurile normale. Impactul energetic al conflictului din Ucraina a fost în mare parte absorbit, iar prețurile au început să scadă și să se situeze sub nivelul la care au fost anterior plafonate de către Guvern.
Șeful Consiliului Concurenței a indicat că, din acest motiv, este necesar ca în cursul acestui an să se pregătească pașii următori. El a subliniat că într-un moment dat va trebui să ieșim din mecanismul de plafonare a prețurilor la energie și că guvernul, împreună cu reglementatorii și cu Consiliul Concurenței, trebuie să găsească soluții pentru ca piața să funcționeze corespunzător, cu prețuri rezonabile și măsuri de protecție pentru cei vulnerabili.
De asemenea, a menționat că consumatorii vulnerabili vor avea nevoie de asistență continuă și că este esențial să fie pregătiți pașii pentru normalizarea situației, pentru a ieși din perioada extraordinară de plafonare a prețurilor și pentru a intra într-o perioadă normală de funcționare a pieței de energie.
„Pe energie este cea mai masivă intervenţie pe care a avut-o statul în ultimii ani, şi pentru că a fost criza cea mai puternică. (…) Acum preţurile şi-au revenit în bună măsură la normal. Şocul energetic al războiului din Ucraina a fost în buna măsură absorbit, vedem cum preţurile au scăzut şi încep să fie sub nivelul la care au fost ele plafonate de Guvern. Şi, de aceea, în cursul acestui an, trebuie cel puţin să pregătim paşii următori.
La un moment dat va trebui să ieşim din acest mecanism de plafonare a preţurilor la energie şi trebuie, în cursul acestui an, Guvernul, cu reglementatorul şi cu noi, să găsim soluţii ca piaţa să funcţioneze bine, cu preţuri rezonabile şi cu măsuri de protecţie a celor vulnerabili. (…)
Ei vor trebui asistaţi în continuare. Trebuie să avem paşii pregătiţi pentru normalizarea situaţiei, pentru ieşirea din situaţia asta extraordinară de plafonare a preţurilor şi intrarea într-o perioadă normală de funcţionare a pieţei de energie”, a explicat Bogdan Chirițoiu atunci când a fost întrebat de plafonarea prețurilor la energie.
Chirițoiu a subliniat că actuala lege prevede că plafonarea prețurilor la energie rămâne în vigoare până în primăvara anului viitor și a evidențiat importanța de a planifica acțiunile ulterioare pentru perioada viitoare.
„Se pare că sunt disfuncţionalităţi în piaţă. Faptul că poţi să ieşi uşor dintr-un contract… I-am promis unui client că o să îi dau energie cu un preţ şi când văd că pe piaţă preţul s-a dublat, atunci nu îi mai dau energie, reziliez contractul şi mă duc şi o vând pe piaţă la preţ mai mare.
S-a întâmplat (…). Când ai un contract, contractul e la bine şi la rău (…) Genul acesta de comportamente nu ar trebui permise. Ambele părţi ar trebui să-şi respecte angajamentele din contract. Asta este una dintre propunerile pe care le facem pentru îmbunătăţirea cadrului legal”, a adăugat șeful Consiliului Concurenței.