- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Romania, unica in UE: Motorina mai scumpa ca benzina

09 Jan, 00:02 • Redactia DailyBusiness
Pretul motorinei vandute pe piata romaneasca l-a depasit pe cel al benzinei, dupa ce Petrom, Rompetrol si Lukoil au decis majorarea tarifelor, invocand cresterea accizelor de la 1 ianuarie 2008.
Romania, unica in UE: Motorina mai scumpa ca benzina

Situatia de pe piata romaneasca este unica in Uniunea Europeana, in celelalte tari motorina fiind vanduta la preturi mult mai scazute decat benzina, spun benzinarii particulari.

Petrom si Rompetrol au scumpit luni motorina cu 0,03 lei/litru, exemplu urmat marti si de compania Lukoil. Cresterea preturilor la motorine, coroborata cu reducerea tarifelor in cazul unor sortimente de benzina, a facut ca piata carburantilor din Romania sa detina un adevarat record european in materie. Conform Asociatiei Benzinarilor Particulari, Romania este singura tara europeana unde tariful motorinelor este mai mare decat al benzinelor.

„Nicaieri in Europa nu o sa vedeti ca pretul motorinei este mai mare ca al benzinei si asta pentru ca preturile de productie sunt incomparabile. Dintr-o tona de petrol se produce mai multa motorina decat benzina. Ceea ce se intampla in Romania este total nefiresc”, a declarat Ion Tache, presedintele Asociatiei Benzinarilor.

Motorina Euro Diesel 4 se vinde, in prezent, la statiile Petrom, la 3,63 lei/litru, Top Euro Diesel 4 la 3,71 lei/litru, iar OMV Sprint Diesel la 3,74 lei/litru. Benzinele sunt mai ieftine, ECO Premium 95 fiind vandut cu 3,55 lei, Premium fara plumb 95 cu 3,52 lei si OMV Carrera 95 cu 3,62 lei/litru. Singurele benzine care depasesc pretul motorinei, la Petrom, sunt Top Premium fara plumb 99 (3,85 lei/litru) si OMV Carrera 100 (4,25 lei/litru).

O situatie similara se poate intalni si la Rompetrol, acolo unde litrul de motorina s-a scumpit cu 3 bani, Efix costand in prezent 3,76 lei/litru, iar Super Euro 5 4,02 lei/litru. Benzinele sunt si la statiile Rompetrol, mai ieftine, Premium Euro 4 si Efix 95 fiind vandute la 3,61 lei/litru. Ca si la Petrom, benzina superioara, Euro Super 98, costa ceva mai mult – 4,21 lei/litru.

Reprezentantii marilor jucatori din piata carburantilor au justificat majorarea preturilor la motorina prin cresterea, de la 1 ianuarie 2008, cu 5,6% a accizei la acest sortiment de carburant, de la 307,59 euro/tona la 325 euro/tona.

In plus, tot de la inceputul acestui an, companiile sunt obligate sa vanda motorina amestecata cu un procent de 3% biocombustibil fata de 2% in 2007, fapt ce a generat cheltuieli suplimentare pentru adaptarea rafinariilor si pentru productia propriu-zisa. Conform oficialilor Petrom, „incepand cu 1 ianuarie, odata cu cresterea accizei standard pentru motorina, nu se mai prevede acciza redusa pentru biomotorina”, fapt ce genereaza costuri suplimentare.

Asociatia Benzinarilor Particulari crede insa ca motivele invocate de marii producatori si distribuitori de carburanti de pe piata romaneasca nu justifica cresterea tarifelor, mare parte dintre cheltuieli fiind deja amortizate inca de anul trecut.

Ion Tache, presedintele Asociatiei Benzinarilor, considera ca situatia de pe piata romaneasca vine ca urmare a unei posibile intelegeri tacite intre marii jucatori din piata, fapt ce ar trebui investigat de catre Consiliul Concurentei.

„S-a constatat ca in Romania exista mai multe masini care consuma diesel si dumnealor si-au ras in barba si au spus ca maresc pretul motorinei, pentru ca de aici vor avea un castig. Sunt organe abilitate, Consiliul Concurentei, care care chiar daca s-a sesizat, s-a sesizat anemic si niciodata nu a luat o decizie care sa duca lucrurile in interesul cetateanului roman”, a mai spus Tache.

Consiliul Concurentei ancheteaza situatia de pe piata carburantilor inca din 2005, investigatia fiind in curs de desfasurare. Oficialii Consiliului Concurentei au evitat insa sa dea detalii despre companiile implicate si modul in care decurge ancheta.

Criza petrolului creste preturile la pompa cu pana la 20%

Majorarea pretului petrolului peste granita celor 100 de dolari pe baril, va aduce, in aceasta primavara, noi majorari ale tarifelor la combustibili comercializati pe piata romaneasca, pe masura ce companiile vor epuiza stocurile realizate in toamna anului trecut.

„Marile companii si-au realizat in toamna stocuri de petrol la 70-80 de dolari pe baril, dar acum pretul a depasit acest nivel. Pe masura ce stocurile, ce tin intre 30 si 90 de zile, sunt consumate, acestea sunt reinnoite la noile tarife. Asa ca preturile vor creste, lucru care de altfel se intampla, asa cum prognozam si anterior”, a declarat presedintele Asociatiei Benzinarilor Particulari.

Majorarea preturilor la carburanti, in perioada urmatoare, ca urmare a majorarii tarifului barilului de petrol, este confirmata si de jucatorii din piata.

Directorul general al Lukoil, Constantin Tampiza, a declarat, marti, ca Lukoil ar putea sa opereze noi majorari daca barilul de petrol va continua sa urce pe pietele internationale.

Oficialii Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) au declarat, tot marti, ca pretul barilului de petrol ar putea continua sa creasca in primul trimestru din 2008, urmand ca apoi sa se stabilizeze, urmare a reducerii cererii ( in crestere in perioada de iarna) si a unei posibile cresteri a productiei statelor membre.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Veste bună pentru o anumită categorie de vârstnici. Au fost alocați 370 de milioane de lei. Anunț de ultimă oră de la Ministerul Muncii
Veste bună pentru o anumită categorie de vârstnici. Au fost alocați 370 de milioane de lei. Anunț ...
Explozie a pieţei de ceasuri de lux SH şi în România. Pe plan mondial, în 2023 s-au tranzacţionat ceasuri de peste 44 de miliarde de dolari
Explozie a pieţei de ceasuri de lux SH şi în România. Pe plan mondial, în 2023 s-au tranzacţionat ...
15% dintre membrii Generației Z lucrează în domenii care nu li se potrivesc. Sistemul de educație din România nu îi pregătește pe tineri pentru viitor. Care sunt soluțiile
15% dintre membrii Generației Z lucrează în domenii care nu li se potrivesc. Sistemul de educație ...
Mineritul n-a murit în România. Peste 300 de locuri de muncă în minele Lonea și Lupeni, scoase la concurs
Mineritul n-a murit în România. Peste 300 de locuri de muncă în minele Lonea și Lupeni, scoase la ...
94% dintre români au consumat suplimente alimentare în ultimele 12 luni. Datele unui nou studiu
94% dintre români au consumat suplimente alimentare în ultimele 12 luni. Datele unui nou studiu
Elon Musk recrutează pe X personal pentru „Departamentul de Eficienţă Guvernamentală”, creat de Trump special pentru el. Se caută „revoluţionari libertarieni cu un IQ foarte mare”
Elon Musk recrutează pe X personal pentru „Departamentul de Eficienţă Guvernamentală”, ...
O nouă taxă pentru români. De când va fi introdusă și cine va trebui s-o plătească
O nouă taxă pentru români. De când va fi introdusă și cine va trebui s-o plătească
Campus ultramodern în județul Argeș, într-un proiect care își propune revoluționarea învățământului profesional
Campus ultramodern în județul Argeș, într-un proiect care își propune revoluționarea învățământului ...
Alunele cultivate în România ar putea ajunge în Nutella. Planul unui antreprenor local de a avea 1.000 de hectare de aluni
Alunele cultivate în România ar putea ajunge în Nutella. Planul unui antreprenor local de a avea 1.000 ...
Analiză XTB. De ce scade euro şi de ce bubuie bitcoin de când Trump a câştigat alegerile din SUA în 2024. Zona Euro, sub presiunea agresivității tarifelor impuse de SUA
Analiză XTB. De ce scade euro şi de ce bubuie bitcoin de când Trump a câştigat alegerile din SUA ...
Un alt colos economic intră în insolvență, zguduind piața și afectând sectoare cheie
Un alt colos economic intră în insolvență, zguduind piața și afectând sectoare cheie
Schimbare în legislația ITP 2024. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Schimbare în legislația ITP 2024. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
De la 1 ianuarie 2025, nu se va mai găsi în niciun magazin. Producătorii sunt obligați să respecte regulile. A fost complet interzis
De la 1 ianuarie 2025, nu se va mai găsi în niciun magazin. Producătorii sunt obligați să respecte ...
De ce factoringul devine soluția preferată de finanțare pentru tot mai multe afaceri?
De ce factoringul devine soluția preferată de finanțare pentru tot mai multe afaceri?
Românii cu credite bancare vor plăti rate mai mari, după ce indicele ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Românii cu credite bancare vor plăti rate mai mari, după ce indicele ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Iohannis dă undă verde pentru achiziția a 32 de avioane stealth F-35!
Iohannis dă undă verde pentru achiziția a 32 de avioane stealth F-35!
Bitcoin atinge noi maxime istorice după victoria lui Trump
Bitcoin atinge noi maxime istorice după victoria lui Trump
La Poiana Brașov au pornit tunurile de zăpadă artificială. Pârtiile sunt pregătite pentru sezonul de schi
La Poiana Brașov au pornit tunurile de zăpadă artificială. Pârtiile sunt pregătite pentru sezonul ...