Romanian
 - 
ro

Romania va iesi din criza cand vom incepe sa cheltuim iar

16 May, 00:01 • razvan.codorean
Autoritatile ne-au spus vineri, 13 mai, ca vom simti efectele benefice ale cresterii economice spre sfarsitul anului, sau in 2012. Analistii afirma ca, atata timp cat nu vor creste salariile si nu va fi redeschis robinetul creditelor, vom continua sa traim dintr-o curba de sacrificiu in alta.
Romania va iesi din criza cand vom incepe sa cheltuim iar

Iesirea din criza reprezinta o ecuatie complicata. Romania a depasit  recesiunea, din punct de vedere tehnic, dupa avansul de 0,6% din produsul intern brut (PIB) din primul trimestru. Avem motive sa sarbatorim?

Analistul Daniel Daianu spune ca, in realitate, asta nu inseamna prea mult. Cresterea economica din ultimul trimestru din 2010 a fost nesemnificativa, de 0,1%. Nici in privinta acestui 0,6% din primul trimestru, nu exista prea multe motive de entuziasm.

Revenirea este lenta si se bazeaza mai mult pe exporturi decat pe investitii, spune Daianu. Iar exportatorii avertizeaza ca acest lucru nu e un motiv de mare bucurie. „Chiar si in conditiile in care exporturile vor merge bine, nu va fi de
ajuns pentru a sustine iesirea din criza”, a declarat Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).

O recunosc si autoritatile. Premierul Boc ne-a spus vineri ca momentul iesirii din recesiune trebuie privit cu retinere, cu alte cuvinte sa nu ne entuziasmam, pentru ca mai avem mult pana la liman.

Au fost, bineinteles, si analisti si oameni de afaceri care au tratat anuntul INS privind iesirea tehnica din recesiune drept o gluma proasta, un exercitiu de prestidigitatie cu date economice.

Ce urmeaza?

Autoritatile, Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana si o parte din analisti vad viitorul in culori pozitive. Economia romaneasca ar urma sa isi continue avansul, pe fondul reformelor, si sa incheie anul cu o crestere de 1,5-2%. In 2012, ar urma sa fim printre campionii cresterii economice din UE (3-5%).

Pe ce se bazeaza? In primul rand pe cresterea exporturilor, pe avansul investitiilor, in special a celor publice si din fonduri UE si, foarte interesant, pe evolutia pozitiva a consumului.

Daca despre investitiile publice, este aproape imposibil sa vorbim in dimensiuni care sa stimuleze evolutia PIB-ului, avand in vedere presiunea indeplinirii tintei de deficit bugetar, iar atragerea fondurilor europene reprezinta, in continuare, un fel de „Fata Morgana”, raman exporturile si consumul intern.

Cum stam cu exporturile?

La capitolul exporturi, situatia este pozitiva, cel putin in prezent. Dupa ce, in 2010, am atins un record istoric, exportand marfuri in valoare de 37 miliarde euro, in 2011 am putea depasi granita celor 40 de miliarde de euro.

Asta daca evolutia cererii la nivel european (UE este principalul nostru partener comercial) va ramane la acelasi nivel ca in 2010. Mihai Ionescu, reprezentantul asociatiei din domeniu, nu mai pare atat de convins ca acest lucru o sa se intample.

„In aprilie, asistam deja o scadere a cererii din pietele internationale. In plus, ne-a lovit puternic si aceasta apreciere a leului. Statul, in loc sa sustina exporturile, cum fac alte tari, ne da in cap. Avem deja exportatori care lucreaza in pierdere”, a declarat Ionescu, pentru DailyBusiness.ro
[quote=Mihai Ionescu, presedintele ANEIR]Cheia o reprezinta revenirea consumului, care acopera circa doua treimi din PIB[/quote]
Poate cel mai relevant exemplu, din aceasta perspectiva, il reprezinta Dacia, principalul exportator al Romaniei, care sub masca unor probleme de aprovizionare cu piese, si-a intrerupt productia luna trecuta, dupa ce a pierdut principalul sau avantaj la export, pretul mic oferit prin intermediul programelor de tip Rabla. Acestea s-au incheiat in mai toate tarile europene cu exceptia Romaniei.

In rest, din datele ANEIR, reiese ca firmele au produs in primul trimestru foarte mult pe stoc, iar acest lucru se va vedea in lunile urmatoare. Sunt prea pesimisti exportatorii romani ? Incearca sa forteze o depreciere a leului spre 4,2 lei, cursul care le avantajeaza afacerile?

Ramane de vazut. Expertii Comisiei Europene sunt ceva mai optimisti. Ei afirma, [url=http://ec.europa.eu/economy_finance/eu/forecasts/2011_spring/ro_en.pdf]in prognoza de primavara[/url], data vineri publicitatii, ca exporturile vor continua sa creasca si sa sustina evolutia economica pozitiva.

Bineinteles, estimarile sunt puse sub rezerva unei evolutii pozitive a economiei europene. Riscurile sunt pe masura. Inflatia si criza datoriilor din state precum Grecia si Portugalia ar putea detona aceste estimari optimiste.

Asta inseamna ca, pentru a scoate Romania din criza, va trebui sa ne deschidem portofelele si sa cheltuim mai mult decat in prezent.

Cand vom simti ca viitorul este sigur?

Cresterea consumului depinde de doi factori importanti – veniturile si nivelul de incredere in economie. Cu alte cuvinte, evolutia salariilor si siguranta ca, daca vom cheltui astazi, maine vom castiga alti bani.

Indicele de incredere in economie se afla, in prezent, la cel mai prost nivel din Uniunea Europeana. Romanii nu mai au incredere in iesirea din criza, cum nu mai au nici in politicieni.

Asa ca, la acest capitol, mai trebuie lucrat. Autoritatile stiu bine acest lucru, iar unii analisti cred ca aceasta iesire din recesiune ar fi fost umflata statistic tocmai pentru a-i imbarbata pe romani. Si expertii de la Eurostat, oficiul european de statistica, au ridicat semne de intrebare si vor veni la Bucuresti pentru a calcula datele exacte.

Nici la cel de-al doilea capitol si, de fapt, cel mai important – veniturile, nu stam foarte bine. Curbele de sacrificiu aplicate atat de stat cat mai ales de privati in ultimii 2 ani au lasat rani adanci in buzunarele romanilor, iar de atunci, daca au fost cresteri de salarii, au fost firave si mai ales in industrii profitabile pe timp de criza.

Astfel ca, daca se ia in calcul revenirea consumului, asta inseamna, cel putin teoretic, ca salariile vor creste. In sectorul bugetar, cel mai probabil in 2012, pe fondul intereselor electorale, iar in privat, cel mai probabil, pentru a compensa inflatia.

Cu cat vor creste salariile? Economistul Daniel Daianu spune ca procentul de majorare trebuie sa depinda de productivitatea muncii si competitivitate. Daca vom depasi aceasta corelatie, nu vom face altceva decat sa alimentam si mai mult inflatia care, si asa, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/pe-urmele-vinovatilor-cine-raspunde-pentru-explozia-preturilor-62168/]este cea mai mare din Uniunea Europeana[/url].

La randul sau, analistul Cristian Dinulescu se teme de pericolul electoral.

„Mi-e teama ca spre sfarsitul anului, cel mai degraba in 2012, se va da drumul la robinetul cresterilor salariale in sectorul bugetar. Ce va urma? Ne vom adanci si mai mult in caruselul inflatiei. Iar economia va intarzia sa iasa din criza”, estimeaza acesta.

Potrivit analistilor, o alta solutie pentru stimularea consumului ar putea fi relansarea creditarii, insa estimarile sunt rezervate. Romanii „s-au ars” deja cu creditele scumpe luate in anii trecuti, asa cu nu vor mai bate la usa bancherilor la fel ca in trecut. In plus, nici bancile, ingropate in credite neperformante, nu vor mai oferi, cu prea mult entuziasm, imprumuturi din seria celor cu buletinul.

Cristian Popa, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), lasa sa se inteleaga, de altfel, zilele trecute, ca nici BNR n-ar mai vrea prea multe imprumuturi. Dovada ca analizeaza, in prezent, posibilitatea de a creste costurile finantarilor in valuta, preferatele romanilor.

In aceste conditii, pe ce se va baza relansarea consumului? Sa luam de bune estimarile autoritatilor care cred in investitiile bugetare si cele europene, in potentialul agriculturii si cresterea productiei industriale ca urmare a avansului cresterii cererii interne? Sau poate ar trebui sa vedem partea goala a paharului si sa privim cu multa rezerva iesirea din criza?

Indiferent daca se vor concretiza sau nu estimarile optimiste ale autoritatilor, analistii economici afirma la unison ca statul trebuie sa continue reformele.

Sa reduca taxele, de la CAS, la TVA si cota unica, sa simplifice Codul Fiscal si sa acorde facilitati celor care investesc in productie. Fara sa construim o industrie si o cerere interna solida, nu avem, altfel, cum sa iesim din criza.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Numerologie 2025: Ce îți spune cifra destinului despre drumul tău în viață
Numerologie 2025: Ce îți spune cifra destinului despre drumul tău în viață
Lidl aduce oferte atractive pentru masa de Paște. Prețuri de excepție la raft începând cu 14 aprilie
Lidl aduce oferte atractive pentru masa de Paște. Prețuri de excepție la raft începând cu 14 aprilie
Uleiul de jojoba, secretul pielii perfecte! Cum să-l folosești pentru un efect mătăsos și catifelat
Uleiul de jojoba, secretul pielii perfecte! Cum să-l folosești pentru un efect mătăsos și catifelat
Ultimul proiect major al lui Ceaușescu devine realitate. Guvernul a aprobat defrișarea a 30 de hectare de pădure
Ultimul proiect major al lui Ceaușescu devine realitate. Guvernul a aprobat defrișarea a 30 de hectare ...
Cele mai frumoase sate din România. Destinația perfectă pentru minivacanța de Paște
Cele mai frumoase sate din România. Destinația perfectă pentru minivacanța de Paște
Postul intermitent sau restricția calorică te ajută să slăbești? La ce concluzie au ajuns cercetătorii, în urma unui studiu
Postul intermitent sau restricția calorică te ajută să slăbești? La ce concluzie au ajuns cercetătorii, ...
Top 5 cele mai apreciate parfumuri bărbătești în 2025. Femeile sunt înnebunite după mirosul lor
Top 5 cele mai apreciate parfumuri bărbătești în 2025. Femeile sunt înnebunite după mirosul lor
Condimentul popular cu efecte benefice asupra sănătăţii. Are efecte anticancerigene, iar un kilogram costa 25 de lei
Condimentul popular cu efecte benefice asupra sănătăţii. Are efecte anticancerigene, iar un kilogram ...
Test de personalitate. Privește imaginea și află cum te comporți când te îndrăgostești
Test de personalitate. Privește imaginea și află cum te comporți când te îndrăgostești
Schimbări semnificative în industria aviatică. Check-in-ul și legitimația de îmbarcare devin istorie
Schimbări semnificative în industria aviatică. Check-in-ul și legitimația de îmbarcare devin istorie
Secretul pentru cel mai gustos piure de cartofi. Ingredientele necesare și modul de preparare pas cu pas
Secretul pentru cel mai gustos piure de cartofi. Ingredientele necesare și modul de preparare pas cu ...
La ce foloseşte cel de-al treilea compartiment din sertarul pentru detergent al maşinii de spălat
La ce foloseşte cel de-al treilea compartiment din sertarul pentru detergent al maşinii de spălat