Printre cele mai importante investitii se numara finalizarea centralei nucleare de la Cernavoda si reabilitarea complexelor energetice din Oltenia.
Centrala de la Cernavoda, o prioritate
Constructia unitatilor 3 si 4 de la Centrala Nucleara de la Cernavoda necesita o finantare de 2,4 miliarde de euro, iar reabilitarea complexelor energetice va necesita investitii de 2 miliarde de euro, a estimat Varujan Vosganian.
Complexul Isalnita-Craiova are nevoie de investitii de mediu de 200 milioane euro si de investitii in modernizare de 370 de milioane de euro. Complexul Rovinari va necesita pentru respectarea conditiilor de mediu alocarea a 325 de milioane de euro si alte 380 de milioane de euro pentru modernizare iar la Turceni vor fi investiti in protectia mediului 200 milioane euro si de 560 de milioane de euro pentru modernizare, a declarat Vosganian.
Investitiile private, de ordinul miliardelor
Investitiile statului roman vor fi coroborate cu cele ale investitorilor privati din economia romaneasca, estimate de oficialul MEF la 7,5 miliarde de euro. Ministrul Vosganian a amintit de cele citeva miliarde de euro pe care Gazprom le va aloca pentru depozitul de gaze naturale de la Margineni dar si de investitiile de 1,5 miliarde de euro preconizate de Petrom in sectorul petrolier pentru explorare si productie.
Romania va investi in sectorul de gaze, 270 milioane euro pentru cercetare si prospectiuni, 500 de milioane de euro pentru cresterea capacitatilor de inmagazinare si 325 de milioane de euro dezvoltarea retelelor de transport si distributie, a precizat Vosganian.
Ministrul Economiei si Finantelor a amintit si investitia de 800 de milioane de euro alocata de Enel pentru dobandirea pachetului majoritar de actiuni la Electrica Muntenia Sud, din care 400 de milioane de euro vor reveni statului, iar diferenta va fi investita in companie.
„Firmele de distributie electricitate vor aloca, de altfel, in acest an, circa 600 de milioane de euro pentru reducerea avariilor si pana in 2012 trebuie sa pregateasca un program investitional de 2,5 – 3 miliarde de euro”, a mai aratat Vosganian, citat de NewsIn.
Acestor investitii din petrol, gaze, energie electrica si distributie l-i se vor adauga cele din domeniul resurselor regenerabile, in special a biocarburantilor. Mizam aici pe o piata in dezvoltare, pe care o estimam la 1,8 miliarde de euro, a mai spus Vosganian.
Romania isi va tripla exporturile de energie
Ministrul Economiei si Finantelor spune ca daca toate investitiile vor fi realizate, Romania va deveni independenta energetic si, in plus, va putea sa produca mai multa electricitate cu 70-80% decat in prezent si sa exporte de trei ori mai mult.
„Energia este cea mai puternica arma, carte, pe care poate sa o joace Romania in interiorul Uniunii Europene. Toate aceste investitii vor fi incluse in strategia energetica a Romaniei ce va fi finalizata in iunie, urmand sa fie prezentata spre aprobare Guvernului”, a mai spus ministrul Vosganian.