Publicatia ruseasca relateaza ca Gazprom a stabilit o noua grila de preturi pentru gazele care le exporta in acest an catre UE si Tarile Baltice, pretul mediu fiind de 330-350 de dolari/1000 de metri cubi.
Preturile difera insa de la o tara la alta, in functie de interesele economice si politice ale Rusiei si Gazprom. Astfel, in Ungaria, Polonia si Romania, preturile pentru gazele rusesti, in conformitate cu formula europeana, ar putea ajunge, in primul trimestru din acest an, la valori de 280-300, 340-350 si respectiv 350-370 de dolari pentru o mie de metri cubi, se arata in articolul din Nezavisimaya Gazeta publicat in decembrie 2007.
Pentru Letonia, Lituania si Estonia, potrivit formulei europene, pretul pentru gaze, in 2008, va fi de 295 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Iancu: Romania va plati dublu fata de celelalte tari din UE
Informatia privind iminenta majorare a pretului gazelor este confirmata de Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrie din Camera Deputatilor. El estimeaza ca Gazprom ar putea scumpi cu circa 15 dolari mia de metri cubi de gaze livrate Romaniei, ajungand la peste 390 de dolari mia de metri cubi, pret aproape dublu fata de alte state europene. Aceste noi tarife se vor regasi atat in pretul gazelor pentru populatie cat si cele pentru agentii economici.
„In prezent, Romania plateste 376 de dolari/mia de metri cubi de gaze, iar de la 1 aprilie pretul ar putea creste la peste 390 de dolari/mia de metri cubi, in timp ce pretul platit de alte state europene variaza intre 150-240 de dolari/mia de metri cubi”, a spus Iancu.
Romania importa din Rusia 40% din consumul anual la nivel national, care se situeaza la circa 18 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Producatorii interni de gaze naturale, Romgaz si Petrom, asigura 60% din necesarul intern de consum. Romania plateste anual o factura pentru gazele naturale de import de 2,1 miliarde dolari.
Iancu: Romania nu are un contract direct cu Gazprom
Faptul ca Romania plateste cel mai mare pret din UE pentru gazele naturale provenite din Rusia este explicat de Iulian Iancu prin faptul ca, de aproape 10 ani, Romania nu are un contract direct cu Gazprom.
Deputatul a explicat faptul ca, in anul 1999, Romania a incheiat cu firma Regal Petroleum, controlata de controversatul om de afaceri Frank Timis, un contract, aceasta din urma sustinand ca zacamintele de gaze pe care le exploateaza in Ucraina, din care extrage cantitati insemnate de gaze, ii permit sa si exporte.
Gazprom, societate cu care Romania avea la acea data un contract de livrare directa de gaze a notificat urgent Romania sa intrerupa acest contract intrucat gazele pe care Regal Petroleum pretindea ca le extrage din Ucraina si le exporta Romaniei, ar fi fost de fapt furate de la Gazprom.
„Atunci Romania a platit dublu. A platit 76 de milioane de dolari firmei Regal Petroleum, care pretindea ca gazele sunt din productia proprie, si 76 de milioane de dolari catre Gazprom, care sustinea ca gazele exportate de Regal catre Romania sunt furate de la compania rusa”, a declarat Iulian Iancu.
De atunci relatiile Romaniei cu Gazprom nu au mai putut fi refacute. Fost demnitar in cadrul Cabinetului Nastase, Iulian Iancu, care a detinut functia de secretar de stat in Ministerul Industriei, declara ca timp de doi ani partidul din care face parte a incercat sa reia relatii cu Gazprom. „Gazprom s-a aratat interesata de o colaborare pana in momentul in care OMV a fost declarata castigatoare in cursa pentru preluarea Petrom. De atunci si-a pierdut interesul”, spune Iancu.
In prezent, importurile de gaze ale Romaniei se desfasoara prin intermediul unor firme, cum este, spre exemplu, cea ruso-germana Wintershall. De asemenea, compania Conef Energy va cumpara de la producatorul rus Gazprom o cantitate de pana la doua miliarde de metri cubi de gaze naturale anual, in baza unui contract semnat la inceputul lunii aprilie 2007, valabil in perioada 2010-2030. Conef Energy, unul dintre intermediarii prin care se deruleaza contractele de import ale Romaniei cu Rusia, este o subsidiara a Conef, parte a grupului Marco Investment and Industries, care controleaza producatorul de aluminiu Alro Slatina, precum si firmele Alprom Slatina si Alum Tulcea.
Contractele cu intermediarii, valabile pana in 2012
Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian recunoaste ca Romania a pierdut si pierde in continuare sute de milioane de euro din cauza ca nu achizitioneaza direct, fara intermediari, gaze naturale din Rusia.
Ministrul a precizat, duminica, la Iasi, ca aceste sume se pierd pe parcursul a zece ani, 2002 – 2012, timp in care sunt valabile contractele cu intermediarii prin care se cumpara acum gaz din Rusia.
„In tot acesti ani, am avut o politica ciudata: am cumparat de la intermediari, unii dintre ei din Germania, si nu direct de la Gazprom. Romania trebuie sa se pregateasca de o discutie serioasa cu Rusia, pentru a rezolva aceasta problema”, a declarat ministrul economiei si finantelor, intr-o conferinta de presa.
Potrivit acestuia, primele contacte au fost stabilite de o delegatie a Romgaz care a purtat discutii cu Gazprom, insa a a dat de inteles ca Romania ar putea cumpara direct gaz din Federatia Rusa dupa anul 2012, atunci cand vor expira actualele contracte.
Ministrul a mai spus ca 40% din deficitul de cont curent al Romaniei se datoreaza relatiilor proaste cu Federatia Rusa si China.
Pret mai mic pentru fostele state sovietice
Daca pentru tarile UE si in mod special pentru Romania, pretul gazelor este in crestere sensibila fata de cele din 2007, majoritatea fostelor state sovietice plateste gazul la jumatate de pret, in special cele care au acceptat tranzitul conductelor Gazprom spre Europa.
Astfel, pentru Armenia si Belarus, preturile gazelor sunt de 110 respectiv 119 dolari, iar pentru Rep.Moldova de 190 de dolari. Exista insa si state care platesc gazul rusesc la tarife „occidentale”, Georgia platind 270-280 de dolari.
Exceptie de la formula europeana face Ucraina, de care depinde circa 75% din gazele rusesti tranzitate in Europa. Din cauza monopolului de tranzit, Kievul aplica in relatia cu Gazprom formula „turkmena” si nu pe cea „europeana”, care se bazeaza pe pretul cel mai mic al gazelor tukmene din CSI.
„Politica preturilor Gazprom vizeaza nu doar interesele comericale curente, ci si cele pe termen lung”, spune analistul Timur Hayrullin de la Antanta PIO Global. Potrivit expertului, „trecerea la preturile mondiale se face continuu, dar cu unele exceptii temporare”, declara directorul Institutului de Energie Nationala, Serghey Pravosudov, potrivit Nezavisimaya Gazeta.