Romania va primi transele dupa ce vineri board-ul Fondului a votat in unanimitate raportul de evaluare si a acceptat acordarea unei derogari in ceea ce priveste nivelul arieratele, criteriu pe care executivul de la Bucuresti nu l-a indeplinit anul trecut. FMI a avertizat ca, in pofida eforturilor de consolidare, Romania se confrunta in continuare cu dificultati fiscale majore.
„In pofida eforturilor de consolidare, Romania se confrunta cu dificultati fiscale majore. Deficitul trebuie sa fie redus pentru a stabiliza raportul dintre datoria publica si PIB si pentru a se incadra in criteriile stabilite pentru aderarea la zona euro”, a declarat, intr-un comunicat, John Lipsky, first deputy managing director in cadrul FMI.
Deficitul bugetar va trebui redus pentru a stabiliza raportul dintre datoria publica si produsul intern brut, iar reformele suplimentare pentru intarirea controlului fiscal sunt considerate, astfel, „cruciale”.
„Cu toate acestea, strategia de ajustare prevede decizii politice dificile in ceea ce priveste cheltuielile si va necesita o implementare puternica si stabila. Autoritatile romane sunt pregatite sa ia masuri aditionale, daca va fi necesar, pentru atingerea obiectivelor fiscale asumate”, a declarat Lipsky.
Reforma sistemului de pensii si cea privind salarizarea in domeniul bugetar sunt, de asemenea, considerate esentiale de oficialii FMI. Referindu-se la posibilele efecte ale crizei din Grecia asupra Romaniei si sistemului bancar local, boardul FMI a apreciat ca nu exista un pericol semnificativ si ca bancile romanesti au resurse suficiente.
FMI considera ca sistemul bancar romanesc s-a comportat foarte bine intr-un an de criza, dar a atras atentia asupra necesitatii ca politica monetara sa ramana prudenta, pentru ca presiunile inflationiste care s-au aratat la inceputul anului sa nu duca la depasirea tintei pentru 2010.
„In 2010, banca centrala va da prioritate reducerii inflatiei in intervalul tintit, ceea ce va necesita o abordare precauta referitor la continuarea relaxarii politicii monetare”, a precizat Lipsky.
Romania a imprumutat pana in prezent 9,32 de miliarde de euro din cele 12,95 miliarde euro puse la dispozitie de Fondul Monetar International.