- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Romania va resimti efectele deciziei S&P de a retrograda mai multe tari din zona euro

14 Jan, 14:34 • Redactia DailyBusiness
Decizia S&P de a retrograda noua tari din zona euro ar putea avea ca efect cresterea costurilor de finantare in euro pentru Romania, atat prin contagiunea aversiunii la risc a investitorilor, cat si prin canalul bancar, intrucat institutiile-mama se vor finanta si mai scump, afirma analistii romani.
Romania va resimti efectele deciziei S&P de a retrograda mai multe tari din zona euro

In ciuda amploarei deciziei S&P, analistii nu vad uniform efectele la nivelul UE sau al Romaniei, iar diferentele sunt observabile inca de la interpretarea anuntului agentiei de rating.

„Decizia S&P de a reduce ratingul suveran pentru majoritatea tarilor din zona euro este una foarte greu de digerat. Teoretic, pentru a repara aceasta situatie, [b]zona euro trebuie sa reduca datoria publica[/b] si sa arate cum poate credibil sa creasca veniturile. Pentru ambele este nevoie de timp. O alta solutie ar fi fost cresterea economica, dar aici probabilitatea este mult mai mica”, a comentat analistul Florin Citu.
 
El crede ca pe termen scurt [b]aceste decizii vor afecta negativ cresterea economica din Romania[/b], prin costuri mai mari ale capitalului.

„Efectul imediat al acestor decizii se va simti in costul de finantare. Din pacate pentru noi, faptul ca Franta, Italia, Austria se finanteaza mai scump inseamna ca si pretul capitalului directionat catre Romania va fi mai mare”, a spus Citu.

Pe termen lung, daca UE vrea sa ramana competitiva la nivel global, Citu considera ca efectul ar trebui sa fie o crestere a productivitatii si inscrierea pe un canal de crestere economica sustenabila.

„Totul depinde de cum vor reactiona politicile economice. Eu sper sa inteleaga ca a venit momentul ca taxele si impozitele pe capital sa scada si astfel sa contracareze efectul acestor decizii. Bineinteles, scaderea taxelor trebuie facuta in acelasi timp cu reducerea datoriei publice”, a adaugat Citu.

Citat de Mediafax, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, spune ca pe cat este de dramatica decizia S&P, pe atat este de nefundamentata, si se intreaba retoric care sunt motivele de netagaduit pentru care sau fost retrogradate Austria si Franta.

„La randul ei, Italia are maturitati bine asezate si politici fiscale de anul trecut foarte sanatoase, care-i vor conduce la surplus primar. Mi se pare ca agentiile de rating incerca cumva sa impinga tarile cu probleme catre probleme si mai mari”, a spus Dumitru.

El vede in urmatoarea perioada un nou [b]val de aversiune la risc, care va afecta si Romania[/b].

„Daca ai ajuns sa retrogradezi tari ca Austria si Franta, investitorii se vor intreba: Dar Europa de Est ce are? E posibil ca la nivel european sa vedem un nou val de aversiune si sa vedem o aversiune si in Europa de Est, prin contagiune, prin neincredere. Sa speram ca pietele vor mai incepe sa diferentieze. Romania are politici sanatoase, a redus deja deficitul, arata mult mai bine decat multe state din Europa si cu o evolutie in continuare in imbunatatire”, a continuat Dumitru.

Economistul Raiffeisen nu exclude niciun [b]efect negativ prin canalul bancar, prin scumpirea costului de finantare[/b].

Agentia [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/criza-se-agraveaza-9-tari-printre-care-franta-italia-spania-si-austria-au-fost-retrogradate-update-72699/]Standard and Poor’s (S&P) a retrogradat vineri noua tari din zona euro[/url], pe lista aflandu-se Franta, Italia, Spania, Austria si Portugalia, si a confirmat calificativele pentru sapte state, printre acestea figurand Germania, cea mai mare economie din UE, Olanda, Belgia si Irlanda.

Comisarul european pentru Afaceri Economice [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/comisia-europeana-regreta-decizia-aberanta-a-s-p-72706/]Olli Rehn si-a exprimat „regretul[/url] fata de decizia aberanta a Standard and Poor’s (S&P)”.

„Aceasta initiativa face si mai necesara consolidarea bugetara si reformele structurale” in tarile din zona euro, impunand totodata „necesitatea de a gasi raspunsuri la fragilitatile sectorului bancar, de a ne consolida apararea financiara si guvernanta economica”, a spus Rehn.

Citeste si [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/dragoi-statele-ue-trebuie-sa-si-reduca-deficitele-bancile-si-firmele-se-vor-imprumuta-mai-scump-72718/]Dragoi:
Statele UE trebuie sa-si reduca deficitele. Bancile si firmele se vor imprumuta
mai scump[/url]

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Lidl își încetinește ritmul de extindere în România și își vinde din terenuri. Din 2025, compania va reveni la ritmul accelerat de deschidere de noi magazine
Lidl își încetinește ritmul de extindere în România și își vinde din terenuri. Din 2025, compania ...
PSD, anunţ important chiar înaintea alegerilor parlamentare: „În 2029 salariul minim va fi de 1.300 de euro”
PSD, anunţ important chiar înaintea alegerilor parlamentare: „În 2029 salariul minim va fi de ...
Aparatul electrocasnic care consumă cât 330 de becuri aprinse simultan. Sfaturile oferite de specialiști
Aparatul electrocasnic care consumă cât 330 de becuri aprinse simultan. Sfaturile oferite de specialiști
S-au deschis târgurile de Crăciun din Cluj. Cât costă plăcinta și vinul fiert în 2024
S-au deschis târgurile de Crăciun din Cluj. Cât costă plăcinta și vinul fiert în 2024
Gigantul Bosch dă afară 5.500 de oameni. Concedierile nu vizează, deocamdată, angajații din România
Gigantul Bosch dă afară 5.500 de oameni. Concedierile nu vizează, deocamdată, angajații din România
Prognoza analiștilor financiari pentru 2025. Cum va arăta economia României anul viitor. Cele 3 riscuri majore pentru țara noastră
Prognoza analiștilor financiari pentru 2025. Cum va arăta economia României anul viitor. Cele 3 riscuri ...
Revolut s-a alăturat rețelei de Plăți Instant din România
Revolut s-a alăturat rețelei de Plăți Instant din România
Proiect PSD pentru readucerea în ţară a românilor din diaspora. 500 de euro, lunar timp de şapte ani, pentru cei ce au muncit în străinătate şi revin în România
Proiect PSD pentru readucerea în ţară a românilor din diaspora. 500 de euro, lunar timp de şapte ...
Rezultate alegeri prezidenţiale 2024. CCR a decis renumărarea voturilor la primul scrutin, iar ştirea face înconjurul lumii
Rezultate alegeri prezidenţiale 2024. CCR a decis renumărarea voturilor la primul scrutin, iar ştirea ...
CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral. Un candidat a beneficiat de o expunere masivă pe platforma TikTok
CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral. Un ...
Investiție de 130.000 de euro pe piața media, apare un nou canal în grilă! România va avea un nou post de televiziune
Investiție de 130.000 de euro pe piața media, apare un nou canal în grilă! România va avea un nou ...
Cum să-ți îngrijești plantele de apartament iarna. Sfaturi simple pentru a le menține sănătoase și viguroase de-a lungul celor 90 de zile
Cum să-ți îngrijești plantele de apartament iarna. Sfaturi simple pentru a le menține sănătoase ...
Incredibil cât costă o clătită la Târgul de Crăciun din Craiova, în 2024. Românii s-au revoltat: „Doamne ferește! În ce lume trăim?”
Incredibil cât costă o clătită la Târgul de Crăciun din Craiova, în 2024. Românii s-au revoltat: ...
Pensii 2025. Cum să verifici dacă pensia se mărește după indexare
Pensii 2025. Cum să verifici dacă pensia se mărește după indexare