„Daca riscurile privind finantarea si cresterea economiaca se vor materializa, autoritatile ar putea avea nevoie sa traga bani in cadrul noului acord. In cadrul scenariului de stress realizat de oficiali, majorarea riscurilor percepute duce la reducerea investitiilor straine directe si gradul de reinnoire a datoriilor externe ale sectorului privat se va reduce sub 100% intrucat bancile isi vor repatria unele resurse, iar corporatiile vor avea un acces mai redus la finan?area externa. De asemenea, o revenire mai slaba a zonei euro ar afecta exporturile. Cresterea economica va scadea cumulat cu 3 puncte procentuale in 2011-2012 comparativ cu scenariul de baza. Intrari de capital mai mici ar genera nevoi suplimentare de finantare externa de 5 miliarde de euro, care ar fi acoperita prin transe de la FMI si UE”, potrivit celui de-al saptelea raport de evaluare al acordului stand-by, citat de Mediafax.
Potrivit scenariului de baza, economia Romaniei va creste cu 1,5% in acest an si cu 4,4% in 2012, iar deficitul de cont curent se va situa la 5% din PIB si, respectiv, 5,1% din PIB. Rezervele internationale vor creste de la 36 miliarde de euro in 2010 la 40,4 miliarde de euro in acest an si la 43,4 miliarde de euro in 2012.
FMI a calculat si un scenariu de risc, potrivit caruia economia va scadea in acest an cu 0,5% si va avansa in 2012 cu 3,5%, in contextul in care deficitul de cont curent se va adanci la 6% din PIB si, respectiv, 5,9% din PIB. Totodata, rezervele internationale ar avansa mult mai lent, la 37,9 miliarde de euro in acest an si la 39,1 miliarde de euro in 2012.