Gradul de indatorare maxim acceptat de Romanian International Bank se va stabili prin intermediul unui model dinamic de „scoring” pentru populatie, relateaza NewsIn.
Gradul de indatorare se determina ca pondere a angajamentelor totale de plata la credite in „veniturile eligibile”, care reprezinta veniturile calculate dupa ce banca scade din veniturile nete ale clientilor un „cos minim de subzistenta”, ajustate in functie de numarul membrilor de familie. La stabilirea gradului de indatorare, banca mai tine cont de categoria solicitantului, precum si zona geografica de resedinta, se precizeaza in comunicatul bancii.
Noile norme de creditare vor intra in vigoare pe 10 septembrie. Prin noile norme, banca introduce noi categorii de clientela care pot accesa creditele bancii. Astfel, pe langa categoriile prevazute pana in acest moment, RIB va putea oferi de acum inainte credite si pentru salariatii cu contract de munca in strainatate, persoanele care obtin venituri din inchiriere, producatori agricoli individuali sau asociati in diferite forme fara personalitate jurdica si pensionari.
RIB reduce de asemenea avansul minim pentru creditul pentru investitii imobiliare de la 25% la 15%, iar perioada maxima de creditare urca de la 15 la 20 de ani. Pentru creditul de nevoi personale, suma maxima care se poate anagaja a crescut pana la 30.000 euro sau echivalent, iar perioada maxima de creditare a urcat la 10 ani.
Banca a majorat de asemenea valoare maxima care se poate acorda la creditul pentru achizitionarea de autoturisme pana la 50.000 euro, iar avansul minim a scazut pana la 15%.
RIB lanseaza, cu ocazia aprobarii normelor de catre BNR, cardul de debit cu descoperit de cont (overdraft) de pana la sase salarii nete pentru persoanele care isi primesc salariile pe acest card, a mai anuntat banca.
Romanian International Bank este a zecea banca de pe piata romaneasca care are normele „stampilate” de banca centrala, dupa Alpha Bank Romania (pe 8 mai), BRD – Groupe Societe Generale (pe 25 mai), Volksbank Romania (pe 5 iunie), Banca Comerciala Romane (BCR) (pe 12 iunie), ATEbank Romania (pe 10 iulie), Banca Transilvania (pe 24 iulie), Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) (pe 7 august), Bank Leumi Romania (pe 14 august) si Credit Europe Bank (pe 28 august).
Dintre normele validate de BNR pana in prezent, doar cele ale BRD, Bancii Transilvania, Bank Leumi Romania si RIB prevad un grad de indatorare maxim de 70%, celelate banci stabilind un nivel de cel mult 65% si chiar 60%, in cazul ATEbank Romania.
Romanian International Bank, cu un capital majoritar american, activeaza pe piata din anul 1998 si are in prezent o retea de 26 de unitati bancare, din care 12 in Bucuresti. Strategia de dezvoltare a bancii prevede ca reteaua teritoriala a bancii sa ajunga la 33 de unitati pana la sfarsitul anului 2007, extindere ce va fi sustinuta si prin dezvoltarea si imbunatatirea produselor si serviciilor.
RIB detinea, la finalul anului trecut, active de 301,9 milioane lei (89,3 milioane euro) si avea o cota de piata de 0,18%, potrivit datelor bancii centrale.