- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Romanii au intrat in febra aurului. Cine cumpara lingouri la kilogram?

31 Dec, 00:01 • razvan.codorean
Bancherii de la Piraeus Banks au vandut in 2010 peste 130 de kilograme de aur sub forma de lingouri si 3.000 de monede British Sovereign, in valoare de 5,5 milioane de euro, de peste 5 ori mai mult decat in anul precedent.
Romanii au intrat in febra aurului. Cine cumpara lingouri la kilogram?

Aurul este considerat de specialisti una dintre cele mai profitabile si sigure investitii pe timp de criza.

Piraeus Bank, singura banca locala care vinde aur catre persoanele fizice, se asteapta ca in 2011 sa vanda dublu fata de 2010.

Motivul pare a fi unul destul de simplu. Potrivit estimarilor expertilor, aurul ar putea atinge in 2011 cotatii intre 1.500 si 3.000 de dolari. In prezent, aurul se tranzactioneaza la 1.390 dolari/uncie, dupa ce, pe 9 noiembrie, a atins nivelul istoric de 1.424 dolari.

Spre exemplu, cea mai mare companie din domeniul mineritului de aur, Barrik Gold, vede uncia de aur la 1.500 dolari, iar danezii de la Saxo Bank o coteaza la 1.800 de dolari.
[img=1084]Alina Piciorea [/img]
„Exista estimari si mai spectaculoase, care ating niveluri de pana la 3.000 de dolari pe uncie”, a declarat Alina Piciorea, directorul de vanzari trezorerie de la Piraeus Bank, pentru DailyBusiness.ro. Pe Nymex, cea mai mare piata de contracte la termen pentru materii prime din lume, aurul este cotat in decembrie 2011 la 1.418 dolari.

Spre comparatie, la finele anului 2000, uncia de aur se vindea cu 272 dolari, iar in 2009 cu 900 dolari.

Aurul, refugiu in vreme de criza

Potrivit specialistilor, cresterea pretului aurului este strans legata de evolutia crizei.

Intr-o perioada in care comertul este puternic afectat de scaderea cererii, investitiile genereaza randamente foarte mici, iar statele se intrec in a-si deprecia monedele pentru a-si stimula exporturile si a-si ieftini datoriile, ignorand riscurile inflationiste, cele mai sigure investitii sunt considerate metalele pretioase.

„Avem trei posibile influente in ceea ce priveste pretul aurului. Pe de o parte, sunt cei care vad un avans economic in 2011, insotit de presiuni inflationiste. Acest fapt ii va determina pe investitori sa cumpere aur, pentru a se proteja, iar astfel pretul va creste. Pe de alta parte, avem pe cei pesimisti, care estimeaza o adancire a crizei, mai ales in zona euro. Eforturile de salvare vor necesita tiparire de moneda, iar, astfel, mecanismul va determina, de asemenea, aprecierea pretului aurului. In al treilea rand, o posibila influenta o vor avea fondurile de investitii. In portofoliile acestora, investitiile in aur reprezinta, in prezent, doar 0,14% din total. O crestere marginala, de numai 0,5%, ar putea aduce acest activ la 3.000 de dolari/uncie”, crede Piciorea.

Pornind de la aceste scenarii, Piraeus estimeaza o dublare a valorii tranzactiilor cu aur in 2011.

Un roman a cumparat 10 kilograme de aur

Dincolo de estimari, cert este ca grecii de la Piraeus Bank au intuit inca din 2009 evolutia pietei, fiind singurii care au lansat o oferta de aur pentru persoanele fizice. Este vorba de lingouri provenite de la banci elvetiene (puritate 24 karate) sau monede emise de UK Royal Mint (puritate 22 karate).

Iar romanii nu au ezitat sa cumpere. Daca in 2009, banca a vandut aur de 1 milion de euro (30 kilograme), 2010 a dus la vanzari totale de peste 5,5 milioane de euro, echivalentul a 130 de kilograme sub forma de lingouri si 3.000 monede British Sovereign.

„Cea mai mari tranzactie a fost de 10 kilograme sub forma de lingouri, achizitie facuta de un client persoana fizica din mediul urban”, a declarat Alina Piciorea.

„Este vorba de un inginer care a urmarit foarte atent evolutia pietei. Dupa cresterea spectaculoasa a cotatiei din mai si iunie, a asteptat perioada de corectie. Cum aceasta nu a mai venit, a decis sa cumpere. A facut-o in momentul introducerii noilor masuri fiscale (majorarea TVA – n.r.)”, a spus managerul de la Piraeus.

Au fost si alti peste 20 de clienti care au cumparat aur la kilogram, cu o valoare totala de 2 milioane de euro. Printre ei, doi clienti care au achizitionat peste 350 de monede, ambii din sistemul medical.

„In medie, vanzarile de aur au depasit 450.000 euro lunar, cu varfurile aferente perioadelor de apreciere spectaculoasa. In decembrie, odata cu noi maxime atinse de cotatia aurului, vanzarile au sarit la 15 kg si 500 de monede, cantitate in general vanduta pe parcursul unei luni intregi (peste 700 mii euro)”, a mai spus reprezentantul Piraeus Banks.

[img=1083]Evolutia contractului pe aur pe platforma Nymex[/img]
Daca aurul a oferit in 2010 randamente de pana la 40%, spre comparatie, investitiile in obligatiuni au adus investitorilor castiguri intre 7 si 10%, depozitele bancare intre 6 si 10%.

Doar bursa a oferit castiguri mai mari, insa cu riscurile aferente. In general, indicele BET, care urmareste cele mai lichide 10 titluri de pe Bursa de Valori Bucuresti, a inregistrat in 2010 o crestere medie de 10%.

Cine cumpara aur in Romania?

Alina Piciorea spune ca cei mai multi investitori in aur provin din mediul de afaceri sau au profesii liberale, sunt de varsta medie (40-45 ani), locuiesc in zona urbana si au venituri medii sau peste medie. Cel mai tanar investitor are varsta de 21 de ani, iar cel mai in varsta are 71 de ani

„Profilul investitorului in aur a inregistrat o evolutie interesanta”, afirma reprezentantul Piraeus Bank.

„Daca primii clienti au achizitionat metalul pretios atrasi in primul rand de accesibilitatea si ineditul acestuia (Piraeus Bank ofera oricarui tip de client lingouri si de gramaje mici: 5 sau 10 grame), clientii se orienteaza mai mult catre achizitionarea de cantitati mai importante, in scop investitional. Produsul nostru a devenit nu doar o modalitate de diversificare a portofoliilor si conservare a valorii, ci si o investitie profitabila”, a explicat Piciorea.

Piraeus a realizat, in total, 1.600 de tranzactii cu aur in 2010. Interesant este si faptul ca peste 80% dintre cumparatori au preferat sa ia lingourile sau monedele acasa, decat sa il tina in seifurile bancii.

Piraeus ar putea vinde lingouri de argint

Dincolo de afacerile cu aur, Piraeus Bank ia in calcul extinderea ofertei de metale pretioase.

„Ne gandim ca in 2011 sa venim si cu oferte si pe celelalte metale, inclusiv pe argint”, a declarat Piciorea, fara a oferi detalii.

Potrivit expertilor citati de DailyBusiness.ro, anul viitor, cea mai rentabila investitie ar putea fi argintul. In 2010, pretul argintului a crescut cu 80%, la 29 dolari/uncie, in timp ce aurul a castigat „doar” 30%, pana la nivelul de 1.400 dolari/uncie.

Daca in 2010 argintul a batut recordul ultimilor 30 de ani, in 2011 ar putea sa il spulbere.

Pe Nymex, cea mai mare piata de contracte la termen pentru materii prime din lume, contractele pe argint cu termen decembrie 2011, sunt cotate la 30,2 dolari/uncie.

Alte detalii puteti citi aici.

Urmărește Daily Business pe Google News