- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Romanii au pastrat constante veniturile si cheltuielile in primul trimestru

04 Jul, 11:01 • Redactia DailyBusiness
Veniturile totale medii lunare ale unei gospodarii si cheltuielile totale ale acesteia au fost in primele trei luni aproximativ egale cu cele din ultimul trimestru din 2010, situandu-se la 2.318 lei si respectiv 2.098 lei, potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica (INS).
Romanii au pastrat constante veniturile si cheltuielile in primul trimestru

In trimestrul anterior, veniturile totale medii lunare au fost de 2.308 lei, iar cheltuielile medii lunare de 2.114 lei.

Potrivit rezultatelor anchetei bugetelor de familie, in primele trei luni ale acestui an, veniturile totale medii lunare au reprezentat, in termeni nominali, 2.318 lei pe gospodarie si 804 lei pe persoana. Veniturile banesti au fost, in medie, de 1.867 lei lunar pe gospodarie (648 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 450 lei lunar pe gospodarie (156 lei pe persoana).

Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (47,6% din veniturile totale ale gospodariilor).

La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale in proportie de 24,9%, veniturile din agricultura cu 1,9%, veniturile din activitati neagricole independente cu 2,6% si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei cu 1,7%. O pondere importanta detin si veniturile in natura (19,4%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (17,5%).

Diferente de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor s-au inregistrat in functie de mediul de rezidenta. Astfel, veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 25,9% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 9,8% mai mari fata de ansamblul gospodariilor.

In urban, veniturile gospodariilor au provenit in proportie de 60,6% din salarii, de 24% din prestatii sociale si doar 9,2% au fost venituri in natura.

In schimb, in rural, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 39% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (34,7% din totalul veniturilor) a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurand numai 4,3% din veniturile gospodariilor din mediul rural. O contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale a revenit si veniturilor din prestatii sociale (26,3%) si celor salariale (26,3%).

Cheltuielile totale ale populatiei au fost in primul trimestru, in medie, de 2.098 lei lunar pe gospodarie (728 lei pe persoana) si au reprezentat 90,5% din nivelul veniturilor totale.

Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere foarte mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei.

Unele particularitati in ceea ce priveste marimea si structura cheltuielilor totale de consum sunt determinate de mediul de rezidenta. Astfel, in timp ce nivelul cheltuielilor totale de consum, medii lunare pe o gospodarie, este mai mare in urban fata de rural cu 471 lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 36 lei.

Aceasta deriva din faptul ca, in rural, 49,4% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezinta contravaloarea consumului din resurse proprii.

In urban, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit 23% din cheltuielile pentru consumul alimentar.

Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in ianuarie-martie 2011, in medie, 42% din consumul gospodariilor.

O componenta a consumului, cu pondere relativ mare in cheltuieli, este legata de locuinta (apa, energie electrica si termica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei). In perioada analizata, acesteia i s-a alocat din cheltuielile de consum 22,4%. Cea mai mare parte a cheltuielilor cu locuinta (18,6%) a fost absorbita de consumul de utilitati necesare functionarii si incalzirii locuintei (apa, energie electrica si termica, gaze naturale si alti combustibili). La polul opus s-au situat cheltuielile efectuate de gospodarii pentru hoteluri, cafenele si restaurante (1,2%) si cele pentru educatie (0,7%).

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Daniel Pavel, anunț despre Survivor România 2025. Ce se întâmplă cu show-ul de la ProTV: „Ne pregătim să plecăm. Nu a fost niciodată un concurs de popularitate”
Daniel Pavel, anunț despre Survivor România 2025. Ce se întâmplă cu show-ul de la ProTV: „Ne pregătim ...
De la ministerul Educației la un job călduț. Cum și-a găsit locul Ligia Deca, după ce Daniel David i-a luat funcția
De la ministerul Educației la un job călduț. Cum și-a găsit locul Ligia Deca, după ce Daniel David ...
Nu se mai intră în Marea Britanie fără autorizație de călătorie obligatorie, din aprilie 2025
Nu se mai intră în Marea Britanie fără autorizație de călătorie obligatorie, din aprilie 2025
Cutremur la Profi. Demisii în lanț după achiziția de către Mega Image, un nou CEO preia conducerea
Cutremur la Profi. Demisii în lanț după achiziția de către Mega Image, un nou CEO preia conducerea
Virusul HMPV din China a ajuns în România. Primul caz de îmbolnăvire, înregistrat la o femeie care nu a călătorit în străinătate
Virusul HMPV din China a ajuns în România. Primul caz de îmbolnăvire, înregistrat la o femeie care ...
Andra Gogan, martoră a incendiilor devastatoare din Los Angeles: „Suntem pregătiți să plecăm în caz de de evacuare. E panică”
Andra Gogan, martoră a incendiilor devastatoare din Los Angeles: „Suntem pregătiți să plecăm ...
Prognoză optimistă! Economia României va accelera, în 2025
Prognoză optimistă! Economia României va accelera, în 2025
Pensiile românilor întârzie în ianuarie 2025. Când își vor primi seniorii României primii bani din acest an
Pensiile românilor întârzie în ianuarie 2025. Când își vor primi seniorii României primii bani ...
Scapă de facturi uriaşe şi evită accidentele casnice! Cele 7 aparate electrocasnice pe care trebuie să le scoţi din priză înainte de culcare
Scapă de facturi uriaşe şi evită accidentele casnice! Cele 7 aparate electrocasnice pe care trebuie ...
Coaliția a hotărât data alegerilor prezidențiale: 4 mai, respectiv 18 mai 2025. Crin Antonescu rămâne candidatul comun
Coaliția a hotărât data alegerilor prezidențiale: 4 mai, respectiv 18 mai 2025. Crin Antonescu rămâne ...
Numerele de înmatriculare interzise în România. Șoferii nu pot folosi aceste combinații de litere și cifre
Numerele de înmatriculare interzise în România. Șoferii nu pot folosi aceste combinații de litere ...
Toți șoferii trebuie să știe ce drepturi au dacă primesc o amendă abuzivă. Pașii prevăzuți în Codul Rutier
Toți șoferii trebuie să știe ce drepturi au dacă primesc o amendă abuzivă. Pașii prevăzuți ...
Modul secret în care supermarketurile își spionează clienții și angajații. Dezvăluirile unei casierițe
Modul secret în care supermarketurile își spionează clienții și angajații. Dezvăluirile unei ...
Care e cea mai mare pensie din Armata Română. Ministrul Apărării: „Vreau să demontez un mit”
Care e cea mai mare pensie din Armata Română. Ministrul Apărării: „Vreau să demontez un mit”
Analiză – Ce se va întâmpla în 2025 cu leul în raport cu euro și dolarul. Care sunt cele mai mari riscuri pentru România
Analiză – Ce se va întâmpla în 2025 cu leul în raport cu euro și dolarul. Care sunt cele ...
Prognoza meteo 9 ianuarie 2025. Cum e vremea în țară, la munte și în Capitală
Prognoza meteo 9 ianuarie 2025. Cum e vremea în țară, la munte și în Capitală
Ce efecte are „ordonanța trenuleț” asupra economiei. Se taie facilitățile IT-iștilor, dezastru pentru muncitorii din construcții, agricultură și industria alimentară
Ce efecte are „ordonanța trenuleț” asupra economiei. Se taie facilitățile IT-iștilor, dezastru ...
Oferte de excepție la Lidl la început de 2025. Cele mai căutate produse vor fi disponibile la raft începând de joi, 9 ianuarie
Oferte de excepție la Lidl la început de 2025. Cele mai căutate produse vor fi disponibile la raft ...