- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Romanii care nu si-au asigurat locuintele pana la 15 ianuarie pot fi amendati cu pana la 500 lei

08 Mar, 13:35 • adrian.mihaltianu
Proprietarii care nu au incheiat pana la 15 ianuarie 2011, o polita de asigurare obligatorie (PAD) sau una facultativa, ar putea fi amendati de catre autoritatile locale cu sume cuprinse intre 100 si 500 de lei, a declarat, marti, Marius Bulugea (foto), directorul general al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID).
Romanii care nu si-au asigurat locuintele pana la 15 ianuarie pot fi amendati cu pana la 500 lei

Potrivit acestuia, anuntul facut de Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) la finele lunii decembrie, prin care se preciza ca perioda pana la care se pot face asigurari de locuinte fara a risca sa fie amendati s-a majorat pana la 15 iulie 2011, fata de termenul initial de 15 ianuarie 2011, nu are valoare juridica. In acest caz, proprietarii putand fi amendati daca nu au o asigurare incheiata pana in prima luna a acestui an.

„Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor este in vigoare si produce efecte. O informare de presa a Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), difuzata in decembrie 2010, anunta ca termenul limita pana la care trebuie incheiata polita obligatorie, fara a risca amenzi, a fost majorat de la 15 ianuarie 2011 la 15 iulie 2011. Acest comunicat nu are valoare juridica, pentru ca nu este sustinut de o modificare legislativa„, a precizat Bulugea.

„Foarte multi proprietari au inteles, in urma anuntului MAI, preluat de mass-media, ca nu mai sunt obligati sa isi faca o polita obligatorie. Lucrurile nu stau asa”, a adaugat Marius Bulugea.

El a subliniat ca in urma comunicarii MAI, ritmul de vanzare a politelor de asigurare impotriva dezastrelor a scazut considerabil.

Astfel, daca in decembrie au atins un maxim de 12.000 – 14.000 de polite pe zi, la inceputul acestui an numarul a scazut la 400 pe zi.

La randul sau, Marinela Nemes, membru in cadrul PAID si directorul Directiei Juridice a Comisiei de Supravegere a Asigurarilor (CSA), a mentionat ca informarea MAI nu are valoare juridica si nu poate modifica o lege.

Pentru a nu fi amendati, proprietarii pot avea o asigurare obligatorie sau una facultativa, care include si cele trei riscuri acoperite de cea obligatorie: cutremur, inundatii si alunecari de teren.

MAI a anuntat, in decembrie 2010, ca proprietarii de locuinte sunt obligati sa incheie asigurarea de locuinta la un an de la inceperea emiterii politelor, respectiv 15 iulie 2010.

Marius Bulugea a precizat ca, potrivit informatiilor pe care le are, primarii nu au aplicat, pana in prezent, amenzi proprietarilor care nu si-au asigurat locuintele.

„Nici nu ar avea cum pentru ca PAID nu a trimis listele cu proprietarii care si-au asigurat locuintele. Scopul acestei legi (260/2008 – n.r.) nu este aplicarea de amenzi, ci asigurarea locuintelor”, a subliniat directorul PAID.

Totodata, in urma acestei legi, cei care nu si-au asigurat locuintele impotriva dezastrelor naturale nu vor mai primi ajutoare de la stat pentru refacerea caselor.

Asigurarea obligatorie a locuintei costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si de 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).

Locuinta de tip A reprezinta constructia cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic.

Locuinta de tip B este constructia cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este o societate comerciala de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formata prin asocierea societatilor de asigurare care sunt autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte.

Asigurarile obligatorii se pot incheia doar prin companiile membre PAID: Groupama Asigurari, Astra Asigurari, Platinum Asigurari, Uniqa Asigurari, Generali Asigurari, Ardaf, Euroins, Carpatica Asig, Grawe Romania Asigurare, Credit Europe Asigurari, ABC Asigurari, Certasig si City Insurance.

Asigurarile facultative de locuinte sunt mai scumpe, fiind calculate in functie de valoarea proprietatile si a riscurilor acoperite. Aceste polite pot fi incheiate de catre toate societatile care ofera astfel de produse.

Urmărește Daily Business pe Google News