- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Românii cu rate calculate pe baza IRCC vor ajunge să plătească la fel de mult ca la creditele bazate pe ROBOR

22 Sep, 23:40 • Russo George
Românii care au împrumuturi cu dobândă variabilă bazate pe IRCC (Indicele de referință pentru creditele consumatorilor) vor suferi o creștere a ratelor, începând cu 1 octombrie, cel puțin pentru următoarele trei luni.
Românii cu rate calculate pe baza IRCC vor ajunge să plătească la fel de mult ca la creditele bazate pe ROBOR

Scăderea indicelui ROBOR și creșterea indicelui bancar IRCC au coincis, astfel că valorile au ajuns la valori foarte apropiate, iar românii care au credite ipotecare cu dobânzi variabile care se calculează cu ajutorul acestor indici vor ajunge să plătească rate egale.

ROBOR a avut fluctuații uriașe și valori record în decursul anului trecut. Acesta atingea acum un an valoarea de 8,21%, valoare record pentru acest indice bancar. Din luna octombrie a anului trecut, valoarea indicelui utilizat pentru calcul ratelor cu dobânzi variabile la creditele ipotecare accesate până în primăvara anului 2019 a avut o scădere lentă, dar constantă.

ROBOR la 3 luni s-a stabilizat pentru o perioadă de peste o lună la valoarea de 6,40%. Pe data de 3 ianuarie 2023, acest indice bancar se situa la 7,56%, și până la momentul actual a scăzut constant. Scăderile au fost oprite doar pe scurte perioade de stagnare.

Rate egale, indiferent dacă sunt calculate cu indicele ROBOR sau IRCC

În același timp, indicele IRCC, luat în calcul pentru dobânzile variabile pentru creditele ipotecare contractate după primăvara lui 2019 a avut o creștere constantă în ultimul an. În ultimele 9 luni, IRCC a fost de 5,71% în trimestrul III din 2022, 5,98% în trimestrul IV, apoi 5,94% în trimestrul I din 2023.

IRCC s-a lansat inițial la valoare de 2,36% în trimestrul IV din 2018, însă după doi ani de stabilitate a scăzut, în trimestrul II din 2021 la 1,08%.

După această scădere masivă, indicele bancar utilizat pentru calcularea dobânzii pentru creditele ipotecare a trecut printr-o perioadă de creștere masivă de aproape un punct procentual la fiecare trei luni.

În ceea ce privește această situație neobișnuită, analiștii preconizează faptul că în următoarele luni cei doi indici bancari vor ajunge la aceeași valoare, și astfel, ratele vor deveni identice pentru ambele tipuri de produse de creditare cu dobândă variabilă.

Citeşte şi: Salariaţii bărbaţi, mai bine plătiţi decât femeile şi în 2022. Femeile au fost dominante în sănătate şi educaţie

Urmărește Daily Business pe Google News