Aurul devine nu doar o formă de investiție stabilă, ci și o opțiune pentru cadouri sau economii de familie, într-un context global marcat de inflație și incertitudini geopolitice.
Cei care au ales aurul ca activ de investiție au și posibilitatea de a-l păstra în siguranță prin serviciul de depozitare oferit de bancă. Până acum, 2.445 de români au optat pentru această soluție, iar cantitatea totală de aur depozitată depășește 2.700 de kilograme sub formă de lingouri și încă 100 de kilograme în monede.
„Clienții folosesc acest produs atât pentru investiții, cât și pentru a face cadouri celor dragi sau cu diferite ocazii. Dintre cei care au ales aurul ca activ de investiție, 2.445 au ales serviciul de depozitare al aurului, pentru a fi păstrat în siguranță”, precizează reprezentanții BCR, potrivit Economica.net.
Aurul a devenit în ultima vreme o opțiune tot mai căutată. Creșterea interesului este determinată atât de contextul economic, cât și de diversificarea canalelor de achiziție – de la bănci, la platforme online precum eMag și OLX. Investitorii sunt atrași nu doar de stabilitatea aurului, ci și de funcția sa de protecție împotriva inflației.
Aurul a fost un activ ales constant pe parcursul anilor, independent de evoluția prețului, fiind un instrument foarte bun pentru a te proteja împotriva inflației și devalorizării monedei.
În primul trimestru al anului 2025, vânzările de aur s-au dublat comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, o evoluție determinată și de dinamica prețului. La începutul lunii aprilie, prețul aurului a depășit pragul psihologic de 3.100 de dolari uncia, oferind un sprijin important investitorilor care au suferit pierderi pe alte piețe financiare.
Atât investitorii instituționali, cât și cei de retail caută în continuare să aibă expunere în acest activ. În primul trimestru al anului 2025, vânzările de aur s-au dublat comparativ cu aceeași perioadă din 2024.
După o scurtă corecție și o scădere sub 3.000 de dolari uncia, aurul și-a reluat creșterea marți, 8 aprilie 2025. La ora 07:04, aurul spot urcase cu 0,9%, ajungând la 3.010,56 dolari pe uncie. Această revenire vine pe fondul tensiunilor comerciale internaționale, care au determinat investitorii să se reorienteze spre active de refugiu.
„Aurul este în mod tradițional un paradis sigur, dar uneori investitorii îl vând împreună cu alte clase de active pentru a acoperi pierderile din alte părți”, au explicat analiștii ING într-o notă.