Romanii reusesc sa economiseasca mai multi bani in 2007 in raport cu anul trecut. Astfel, 17% dintre respondenti au afirmat ca, in raport cu anul trecut, economiile lunare au fost mai mari in medie cu 260 de lei, 59% declarand ca au realizat in 2007 economii aproximativ egale cu cele din 2006, iar 8% ca au pus lunar economii mai mici cu aproximativ 120 de lei.
Resorturile care stau in spatele deciziei de economisire a romanilor tin mai degraba de necesitatile imediate decat de imbunatatirea standardelor de viata. Cei mai multi dintre cei intervievati, 19%, au declarat ca sumele economisite sunt destinate copiilor sau rudelor, 15% declarand ca au in vedere achizitionarea anumitor bunuri, in timp ce 13% au afirmat ca economisesc fara a avea un motiv special.
9% dintre cei chestionati au afirmat ca realizeaza economii pentru a acoperi cheltuieli generate de probleme de sanatate, cei care au declarat ca economisesc in vederea achiztionarii unei case, pentru realizarea de lucrari la nivelul locuintei sau pentru o vancata intrunind o pondere de cate 7% din totalul respondetilor.
Imobilele sunt considerate cele mai sigure plasamente
Din punct de vedere al securitarii economiilor, 30% dintre respondenti au mentionat ca investitiile in domeniul imobiliar sunt cele mai sigure, 22% preferand depozitele bancare si tot 22% – metalele pretioase. 18% dintre respondenti considera sigure carnetele de economii, iar 17% – conturile curente. Pentru 14% dintre romanii intervievati, cele mai sigure forme de economisire sunt certificatele de depozit, iar pentru 13% dintre acestia tinerea economiilor la domiciliu.
In ceea ce priveste profitabilitatea, 30% dintre cei intervievati au considerat investitiile imobiliare ca fiind cele mai profitabile, 14% dintre cei chestionati considerand depozitele bancare drept cea mai profitabila forma de economisire, in timp ce 12% au indicat investitiile in obiecte de arta drept formele de economisire cele mai profitabile, certificatele de depozit, caietele de economii si conturile curent fiind indicate de 9% dintre respondenti drept cele mai porfitabile forme de economisire.
Numai 2% dintre intervievati economisesc cu usurinta
44% dintre romanii cuprinsi in sondaj au declarat ca nu reusesc niciodata sa economiseasca, in timp ce 37% au indicat ca reusesc cu greu sa economiseasca, renuntand la cheltuieli pe care le aveau in plan, iar 11% au mentionat ca economisesc relativ usor, abtinandu-se de la anumite chetuieli. Doar 2% dintre romanii curpinsi in sondaj au declarat ca economisesc usor, fara a fi nevoie sa renunte la anumite cheltuieli pe care le aveau in plan.
Romanii care au declarat ca economisesc usor au un venit mediu pe membru de familie cuprins intre 738 si 1.162 de lei, iar cei care au declarat ca reusesc cu greu sa puna un ban de-o parte au un venit pe mediu de familie cuprins intre 383 si 494 lei. Castigul mediu pe membru de familie al celor care au afirmat ca nu reusesc sa economiseasca este de 359 lei.
2% dintre subiecti pun de-o parte peste 1.000 lei pe luna
Ce sume reusesc romanii sa economiseasca? 26% din participantii la sondaj au declarat ca reusesc sa economiseasca lunar cel mult 50 de lei, o pondere de 22% afirmand ca realizeaza eronomii intre 51-100 de lei in acelasi interval, ponderea celor care reusesc sa puna de-o parte mai mult de 1.000 de lei fiind de doar 2%.
20% dintre respondenti au declarat ca realizeaza economii pe perioade mai indelungate de 12 luni, tot 20% afirmand ca economisesc pe o perioada de un an, 16% pe cate sase luni, iar o pondere egala au afirmat ca realizeaza economii pe o luna. 14% din respondenti au afirmat ca realizeaza economii pe un interval de trei luni.
33% dintre romani tin banii la pusculita
Conform sondajului, 33,2% dintre romani isi tin economiile in casa, 21,3% isi plaseaza economiile in depozite in lei, in timp ce 11,9% prefera ca forma de economisire conturile curente, iar 8,8% cardurile de debit. Numai 4,3% dintre romani aleg sa economiseasca prin depozite bancare in euro, iar 2,3% prefera sa cumpere actiuni.
Studiul a fost realizat de catre Metro Media Transilvania, institut de studii sociale, sondaje si marketing, desfasurat in luna iulie 2007 pe un esantion de peste 2.000 de persoane, cu varste de peste 18 ani, din 166 localitati din mediul rural si urban. Marja de eroare admisa este de +/- 2,3%.