- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Romanii economisesc pentru zile negre: Depozitele au ajuns in T4 la un nou varf

23 Jan, 11:38 • Redactia DailyBusiness
Ultimele trei luni ale anului 2011 reprezinta cel de-al treilea trimestru consecutiv de crestere a valorii totale a depozitelor la institutiile de credit din Romania, aceasta atingand varful ultimilor ani, respectiv 309,4 miliarde de lei (+3,7%), a anuntat luni Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB).
Romanii economisesc pentru zile negre: Depozitele au ajuns in T4 la un nou varf

Dinamica pozitiva a valorii totale a depozitelor pe ansamblul sistemului bancar a fost determinata de evolutia ascendenta inregistrata la nivelul institutiilor de credit participante la Fond, cu o variatie trimestriala de +4,1%. In schimb, valoarea depozitelor la sucursalele bancilor straine din Romania a cunoscut un declin cu 2,1%, se arata in comunicat

Cele 33 de institutii de credit participante la Fond concentrau, la 31 decembrie 2011, 92,5% din valoarea totala a depozitelor pe ansamblul sistemului bancar din Romania.

Din punct de vedere al monedei de denominare, depozitele garantate denominate in lei au avansat mai rapid decat depozitele in valuta (+5,1% fata de +0,6%), acestea din urma crescand doar in cazul categoriei persoanelor juridice.

In raport cu valoarea depozitelor garantate, suma acoperita efectiv de Fond la toate institutiile de credit participante reprezenta 79,1%.

Fata de trimestrul anterior, suma acoperita de Fond la finele anului 2011, in ipoteza indisponibilizarii depozitelor la institutiile de credit participante, s-a marit cu 3,1%, ajungand la 113,2 miliarde lei, se mai arata in comunicat.
 
La 31 decembrie 2011, 70,6% din valoarea totala a depozitelor garantate corespundea depozitelor de valori sub plafonul de garantare, acestea fiind acoperite integral (valoarea cumulata a compensatiilor potentiale pentru aceasta categorie de depozite este egala cu valoarea depozitelor garantate de valori cel mult egale cu 100.000 euro).

Pentru depozitele de valori mai mari, compensatia este limitata la plafonul de garantare, in acest caz valoarea cumulata a compensatiilor potentiale reprezentand 29,3% din valoarea totala a depozitelor garantate ce depaseau echivalentul in lei al 100.000 euro la 31 decembrie 2011.

Numarul deponentilor garantati din evidentele institutiilor de credit participante la Fond cunoaste [b]prima crestere dupa o perioada de doi ani de contractie[/b]. Fata de 30 septembrie 2011, numarul total al deponentilor garantati s-a marit cu 2,4%, ajungand la [b]15.608.720 persoane[/b], din care 99,8% sunt acoperiti integral.

[b]Depozitele bancare ale populatiei[/b]

Valoarea depozitelor populatiei pe ansamblul sistemului bancar a continuat sa creasca, ajungand la 114,6 miliarde lei (+2,3% fata de 30 septembrie 2011 si +8,2% comparativ cu acelasi moment al anului precedent).

Cel mai mare aport la aceasta majorare l-au avut depozitele in lei de valori sub 100.000 euro (in echivalent lei) detinute de populatie la institutiile de credit participante la Fond.

Depozitele populatiei la institutiile de credit participante la Fond s-au majorat cu 2,5% in ultimul trimestru al anului 2011, respectiv cu 7,9% fata de 31 decembrie 2010. Factorul determinant al acestei dinamici este reprezentat de componenta depozitelor garantate, pentru care au fost consemnate variatii relative similare atat la nivelul ultimului trimestru, cat si la nivelul anului 2011, potrivit Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.

La 31 decembrie 2011, depozitele garantate ale populatiei insumau 106,5 miliarde lei, reprezentand 99,8% din valoarea totala a depozitelor populatiei la institutiile de credit participante la Fond.

Pe monede de denominare, se remarca dinamici opuse ale depozitelor garantate, cu o preferinta evidenta fata de depozitele in moneda nationala. Astfel, valoarea depozitelor garantate denominate in lei ale populatiei s-a majorat 5,1% in ultimele trei luni ale anului, in timp ce depozitele garantate denominate in valuta s-au comprimat cu 1,2%.

La nivelul intregului an 2011, ambele componente au dinamici pozitive, [b]viteza de crestere a depozitelor in lei fiind mai rapida decat cea a depozitelor in valuta[/b] (+11,8% fata de +2,3%).

Depozitele in lei detin in continuare ponderea cea mai mare in valoarea totala a depozitelor garantate, respectiv 62,2% la 31 decembrie 2011. Din totalul depozitelor garantate ale populatiei, 83,8% reprezinta valoarea cumulata a depozitelor cel mult egale cu plafonul de garantare.

La 31 decembrie 2011, in sfera de garantare a Fondului intrau 14.694.393 persoane fizice, potentiali beneficiari de compensatii in cazul producerii evenimentului indisponibilizarii depozitelor la institutiile de credit participante la Fond. Acestia reprezentau 99,99% din numarul total al deponentilor persoane fizice, doar 1.587 persoane fiind excluse de la garantare (in principal, persoane aflate in relatii speciale cu banca la care au depozite).

[b]Depozitele bancare ale companiilor[/b]

In ultimul trimestru al anului 2011, valoarea depozitelor persoanelor juridice la institutiile de credit din Romania a crescut cu 4,3%, ajungand la 194,7 miliarde lei.

Majorarea s-a localizat la nivelul institutiilor de credit participante la Fond, variatia trimestriala a depozitelor persoanelor juridice din evidentele acestora fiind de +5,2%.

In cazul sucursalelor bancilor straine din Romania, au avut loc retrageri ale depozitelor persoanelor juridice pentru categoria celor in valuta, de valori peste 100.000 euro.

Pe ansamblul institutilor de credit participante la Fond, [b]depozitele in valuta ale persoanelor juridice au avansat mai rapid decat cele in lei[/b] (variatie trimestriala de +6% faa de +4,4%), mentinandu-si ponderea majoritara in valoarea totala a depozitelor persoanelor juridice, respectiv 51,4%.

Valoarea depozitelor garantate ale persoanelor juridice la 31 decembrie 2011, in suma de 36,6 miliarde lei, reprezenta 20,4% din valoarea totala a depozitelor persoanelor juridice la institutiile de credit participante la Fond.

Fata de 30 septembrie 2011, valoarea depozitelor garantate ale persoanelor juridice s-a majorat cu 6,4%, variatia anuala fiind de 8,6%.

Din punct de vedere al monedei de denominare, depozitele garantate denominate in valuta ale persoanelor juridice au avut un avans mai rapid decat depozitele in lei (variatie trimestriala de +9% fata de +5,1%).

Cu toate acestea, cea mai mare pondere in valoarea totala a depozitelor garantate ale persoanelor
juridice se mentine pentru componenta depozitelor in lei (73,4%).

La sfarsitul anului 2011, numarul deponentilor garantati persoane juridice era de 914.327 persoane, reprezentand 96% din numarul total al deponentilor persoane juridice la institutiile de credit participante la Fond.Din numarul total al deponentilor garantati persoane juridice la sfarsitul anului 2011, 98,6% aveau depozite sub plafonul de garantare, fiind astfel acoperiti integral.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Primăria din România care a anunțat o bonificație de 10% pentru cei care și-au plătit taxele și impozitele
Primăria din România care a anunțat o bonificație de 10% pentru cei care și-au plătit taxele și ...
Care sunt singurele vouchere ce au scăpat de tăierile din ordonanța ”trenuleț”. Ce primești cu ajutorul lor
Care sunt singurele vouchere ce au scăpat de tăierile din ordonanța ”trenuleț”. Ce primești ...
Ordonanţa-trenuleţ are efecte neaşteptate. Absolvenţii de rezidenţiat care devin medici specialiști în 2025 nu vor putea să se angajeze în spitale și instituții publice
Ordonanţa-trenuleţ are efecte neaşteptate. Absolvenţii de rezidenţiat care devin medici specialiști ...
Prognoza meteo 8 ianuarie 2025. Temperaturi ridicate în mai multe zone ale țării
Prognoza meteo 8 ianuarie 2025. Temperaturi ridicate în mai multe zone ale țării
Toți șoferii trebuie să facă asta în 2025, altfel riscă amenzi usturătoare: „Se poate face din luna martie”
Toți șoferii trebuie să facă asta în 2025, altfel riscă amenzi usturătoare: „Se poate face ...
Tragedie în lumea medicală. Andreea, o asistentă de 28 de ani, s-a sinucis. Fetița ei de trei ani a rămas fără mamă
Tragedie în lumea medicală. Andreea, o asistentă de 28 de ani, s-a sinucis. Fetița ei de trei ani ...
Ce nu au voie să facă românii în fața propriei case. Amenda poate depăși 1.000 de lei
Ce nu au voie să facă românii în fața propriei case. Amenda poate depăși 1.000 de lei
Ce bani primești la pensie în Germania dacă ai avut un salariu de 3500 de euro brut pe lună
Ce bani primești la pensie în Germania dacă ai avut un salariu de 3500 de euro brut pe lună
Zodiile norocoase: Care sunt cele mai probabile semne să câștige la Loto în 2025
Zodiile norocoase: Care sunt cele mai probabile semne să câștige la Loto în 2025
Cum să economisim cât mai mult în 2025. Sfaturi de la un specialist în educație financiară: „Primul pas este să ne stabilim un obiectiv financiar”
Cum să economisim cât mai mult în 2025. Sfaturi de la un specialist în educație financiară: „Primul ...
Contestație bombă! Ordonanța Trenuleț ajunge la Avocatul Poporului. Sindicatele atacă înghețarea pensiilor
Contestație bombă! Ordonanța Trenuleț ajunge la Avocatul Poporului. Sindicatele atacă înghețarea ...
Tesla revoluționează piața imobiliară! Elon Musk lansează locuința viitorului
Tesla revoluționează piața imobiliară! Elon Musk lansează locuința viitorului
Ce se întâmplă pe piața imobiliară în 2025. Prețurile apartamentelor și caselor cresc din ce în ce mai mult
Ce se întâmplă pe piața imobiliară în 2025. Prețurile apartamentelor și caselor cresc din ce ...
Actorii Zendaya și Tom Holland s-au logodit. Cei doi s-au cunoscut în 2017, în timpul filmărilor pentru „Spiderman: Homecoming”
Actorii Zendaya și Tom Holland s-au logodit. Cei doi s-au cunoscut în 2017, în timpul filmărilor ...
Județul cu cel mai mare număr de șomeri din România! Situația alarmantă care pune pe jar autoritățile
Județul cu cel mai mare număr de șomeri din România! Situația alarmantă care pune pe jar autoritățile
Ce mașini și-au cumpărat românii în 2024. Peste 150.000 de autoturisme noi și aproape 330.000 second-hand
Ce mașini și-au cumpărat românii în 2024. Peste 150.000 de autoturisme noi și aproape 330.000 second-hand
Decizia care schimbă tot! Elevii din România, interdicție totală. Ministerul Sănătății elimină alimentele dăunătoare din școli!
Decizia care schimbă tot! Elevii din România, interdicție totală. Ministerul Sănătății elimină ...
Nuntă în 2025. Suma minimă pentru cununia religioasă a crescut surprinzător
Nuntă în 2025. Suma minimă pentru cununia religioasă a crescut surprinzător