- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Romanii economisesc pentru zile negre: Depozitele au ajuns in T4 la un nou varf

23 Jan, 11:38 • Redactia DailyBusiness
Ultimele trei luni ale anului 2011 reprezinta cel de-al treilea trimestru consecutiv de crestere a valorii totale a depozitelor la institutiile de credit din Romania, aceasta atingand varful ultimilor ani, respectiv 309,4 miliarde de lei (+3,7%), a anuntat luni Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB).
Romanii economisesc pentru zile negre: Depozitele au ajuns in T4 la un nou varf

Dinamica pozitiva a valorii totale a depozitelor pe ansamblul sistemului bancar a fost determinata de evolutia ascendenta inregistrata la nivelul institutiilor de credit participante la Fond, cu o variatie trimestriala de +4,1%. In schimb, valoarea depozitelor la sucursalele bancilor straine din Romania a cunoscut un declin cu 2,1%, se arata in comunicat

Cele 33 de institutii de credit participante la Fond concentrau, la 31 decembrie 2011, 92,5% din valoarea totala a depozitelor pe ansamblul sistemului bancar din Romania.

Din punct de vedere al monedei de denominare, depozitele garantate denominate in lei au avansat mai rapid decat depozitele in valuta (+5,1% fata de +0,6%), acestea din urma crescand doar in cazul categoriei persoanelor juridice.

In raport cu valoarea depozitelor garantate, suma acoperita efectiv de Fond la toate institutiile de credit participante reprezenta 79,1%.

Fata de trimestrul anterior, suma acoperita de Fond la finele anului 2011, in ipoteza indisponibilizarii depozitelor la institutiile de credit participante, s-a marit cu 3,1%, ajungand la 113,2 miliarde lei, se mai arata in comunicat.
 
La 31 decembrie 2011, 70,6% din valoarea totala a depozitelor garantate corespundea depozitelor de valori sub plafonul de garantare, acestea fiind acoperite integral (valoarea cumulata a compensatiilor potentiale pentru aceasta categorie de depozite este egala cu valoarea depozitelor garantate de valori cel mult egale cu 100.000 euro).

Pentru depozitele de valori mai mari, compensatia este limitata la plafonul de garantare, in acest caz valoarea cumulata a compensatiilor potentiale reprezentand 29,3% din valoarea totala a depozitelor garantate ce depaseau echivalentul in lei al 100.000 euro la 31 decembrie 2011.

Numarul deponentilor garantati din evidentele institutiilor de credit participante la Fond cunoaste [b]prima crestere dupa o perioada de doi ani de contractie[/b]. Fata de 30 septembrie 2011, numarul total al deponentilor garantati s-a marit cu 2,4%, ajungand la [b]15.608.720 persoane[/b], din care 99,8% sunt acoperiti integral.

[b]Depozitele bancare ale populatiei[/b]

Valoarea depozitelor populatiei pe ansamblul sistemului bancar a continuat sa creasca, ajungand la 114,6 miliarde lei (+2,3% fata de 30 septembrie 2011 si +8,2% comparativ cu acelasi moment al anului precedent).

Cel mai mare aport la aceasta majorare l-au avut depozitele in lei de valori sub 100.000 euro (in echivalent lei) detinute de populatie la institutiile de credit participante la Fond.

Depozitele populatiei la institutiile de credit participante la Fond s-au majorat cu 2,5% in ultimul trimestru al anului 2011, respectiv cu 7,9% fata de 31 decembrie 2010. Factorul determinant al acestei dinamici este reprezentat de componenta depozitelor garantate, pentru care au fost consemnate variatii relative similare atat la nivelul ultimului trimestru, cat si la nivelul anului 2011, potrivit Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.

La 31 decembrie 2011, depozitele garantate ale populatiei insumau 106,5 miliarde lei, reprezentand 99,8% din valoarea totala a depozitelor populatiei la institutiile de credit participante la Fond.

Pe monede de denominare, se remarca dinamici opuse ale depozitelor garantate, cu o preferinta evidenta fata de depozitele in moneda nationala. Astfel, valoarea depozitelor garantate denominate in lei ale populatiei s-a majorat 5,1% in ultimele trei luni ale anului, in timp ce depozitele garantate denominate in valuta s-au comprimat cu 1,2%.

La nivelul intregului an 2011, ambele componente au dinamici pozitive, [b]viteza de crestere a depozitelor in lei fiind mai rapida decat cea a depozitelor in valuta[/b] (+11,8% fata de +2,3%).

Depozitele in lei detin in continuare ponderea cea mai mare in valoarea totala a depozitelor garantate, respectiv 62,2% la 31 decembrie 2011. Din totalul depozitelor garantate ale populatiei, 83,8% reprezinta valoarea cumulata a depozitelor cel mult egale cu plafonul de garantare.

La 31 decembrie 2011, in sfera de garantare a Fondului intrau 14.694.393 persoane fizice, potentiali beneficiari de compensatii in cazul producerii evenimentului indisponibilizarii depozitelor la institutiile de credit participante la Fond. Acestia reprezentau 99,99% din numarul total al deponentilor persoane fizice, doar 1.587 persoane fiind excluse de la garantare (in principal, persoane aflate in relatii speciale cu banca la care au depozite).

[b]Depozitele bancare ale companiilor[/b]

In ultimul trimestru al anului 2011, valoarea depozitelor persoanelor juridice la institutiile de credit din Romania a crescut cu 4,3%, ajungand la 194,7 miliarde lei.

Majorarea s-a localizat la nivelul institutiilor de credit participante la Fond, variatia trimestriala a depozitelor persoanelor juridice din evidentele acestora fiind de +5,2%.

In cazul sucursalelor bancilor straine din Romania, au avut loc retrageri ale depozitelor persoanelor juridice pentru categoria celor in valuta, de valori peste 100.000 euro.

Pe ansamblul institutilor de credit participante la Fond, [b]depozitele in valuta ale persoanelor juridice au avansat mai rapid decat cele in lei[/b] (variatie trimestriala de +6% faa de +4,4%), mentinandu-si ponderea majoritara in valoarea totala a depozitelor persoanelor juridice, respectiv 51,4%.

Valoarea depozitelor garantate ale persoanelor juridice la 31 decembrie 2011, in suma de 36,6 miliarde lei, reprezenta 20,4% din valoarea totala a depozitelor persoanelor juridice la institutiile de credit participante la Fond.

Fata de 30 septembrie 2011, valoarea depozitelor garantate ale persoanelor juridice s-a majorat cu 6,4%, variatia anuala fiind de 8,6%.

Din punct de vedere al monedei de denominare, depozitele garantate denominate in valuta ale persoanelor juridice au avut un avans mai rapid decat depozitele in lei (variatie trimestriala de +9% fata de +5,1%).

Cu toate acestea, cea mai mare pondere in valoarea totala a depozitelor garantate ale persoanelor
juridice se mentine pentru componenta depozitelor in lei (73,4%).

La sfarsitul anului 2011, numarul deponentilor garantati persoane juridice era de 914.327 persoane, reprezentand 96% din numarul total al deponentilor persoane juridice la institutiile de credit participante la Fond.Din numarul total al deponentilor garantati persoane juridice la sfarsitul anului 2011, 98,6% aveau depozite sub plafonul de garantare, fiind astfel acoperiti integral.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Lidl își încetinește ritmul de extindere în România și își vinde din terenuri. Din 2025, compania va reveni la ritmul accelerat de deschidere de noi magazine
Lidl își încetinește ritmul de extindere în România și își vinde din terenuri. Din 2025, compania ...
PSD, anunţ important chiar înaintea alegerilor parlamentare: „În 2029 salariul minim va fi de 1.300 de euro”
PSD, anunţ important chiar înaintea alegerilor parlamentare: „În 2029 salariul minim va fi de ...
Aparatul electrocasnic care consumă cât 330 de becuri aprinse simultan. Sfaturile oferite de specialiști
Aparatul electrocasnic care consumă cât 330 de becuri aprinse simultan. Sfaturile oferite de specialiști
S-au deschis târgurile de Crăciun din Cluj. Cât costă plăcinta și vinul fiert în 2024
S-au deschis târgurile de Crăciun din Cluj. Cât costă plăcinta și vinul fiert în 2024
Gigantul Bosch dă afară 5.500 de oameni. Concedierile nu vizează, deocamdată, angajații din România
Gigantul Bosch dă afară 5.500 de oameni. Concedierile nu vizează, deocamdată, angajații din România
Prognoza analiștilor financiari pentru 2025. Cum va arăta economia României anul viitor. Cele 3 riscuri majore pentru țara noastră
Prognoza analiștilor financiari pentru 2025. Cum va arăta economia României anul viitor. Cele 3 riscuri ...
Revolut s-a alăturat rețelei de Plăți Instant din România
Revolut s-a alăturat rețelei de Plăți Instant din România
Proiect PSD pentru readucerea în ţară a românilor din diaspora. 500 de euro, lunar timp de şapte ani, pentru cei ce au muncit în străinătate şi revin în România
Proiect PSD pentru readucerea în ţară a românilor din diaspora. 500 de euro, lunar timp de şapte ...
Rezultate alegeri prezidenţiale 2024. CCR a decis renumărarea voturilor la primul scrutin, iar ştirea face înconjurul lumii
Rezultate alegeri prezidenţiale 2024. CCR a decis renumărarea voturilor la primul scrutin, iar ştirea ...
CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral. Un candidat a beneficiat de o expunere masivă pe platforma TikTok
CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral. Un ...
Investiție de 130.000 de euro pe piața media, apare un nou canal în grilă! România va avea un nou post de televiziune
Investiție de 130.000 de euro pe piața media, apare un nou canal în grilă! România va avea un nou ...
Cum să-ți îngrijești plantele de apartament iarna. Sfaturi simple pentru a le menține sănătoase și viguroase de-a lungul celor 90 de zile
Cum să-ți îngrijești plantele de apartament iarna. Sfaturi simple pentru a le menține sănătoase ...
Incredibil cât costă o clătită la Târgul de Crăciun din Craiova, în 2024. Românii s-au revoltat: „Doamne ferește! În ce lume trăim?”
Incredibil cât costă o clătită la Târgul de Crăciun din Craiova, în 2024. Românii s-au revoltat: ...
Pensii 2025. Cum să verifici dacă pensia se mărește după indexare
Pensii 2025. Cum să verifici dacă pensia se mărește după indexare
Trendyol deschide primul depozit local în România, creând 250 de locuri de muncă
Trendyol deschide primul depozit local în România, creând 250 de locuri de muncă
Burgerul Dubai, fița gastronomică a anului 2024. Cât a ajuns să coste în restaurantele din România
Burgerul Dubai, fița gastronomică a anului 2024. Cât a ajuns să coste în restaurantele din România