Simona Lianu, director diviziei managementul produselor pentru persoane fizice in cadrul OTP Bank, a declarat luni ca, la nivel de piata, depozitele persoanelor fizice erau cu circa 4,6% mai mari la finele lunii aprilie fata de sfarsitul anului trecut.
Ea a adaugat ca la nivelul OTP, cresterea este de 8,6%.
Lianu a subliniat ca in acest an clientii s-au orientat tot mai mult spre economiile pe termen mediu si lung, comparative cu anii precedenti.
„In primul semestru din acest an, fata de perioada similara a anului trecut, sumele economisite cu scadente pe 6 luni s-au dublat. Tot mai multi clienti au migrat de la scadente pe 1-3 luni spre cele pe 6 luni”, a precizat reprezentantul OTP Bank.
Ea a mai spus ca, in timp, populatia va deveni tot mai interesata de economisirea sistematica, schimbandu-si comportamentul financiar anterior. Acest lucru se intampla si datorita programelor de educatie financiara din piata.
Si OTP are un program de consiliere financiara, OTP Mentor, ce include doua componente: platforma online de consiliere, www.dresoruldelei.ro si servicii de consiliere personala in toate unitatile bancii din tara. Programul vine in intampinarea tuturor tipologiilor de clienti, de la cei mai ocupati, care prefera sa isi administreze bugetele personale online si pana la cei care aleg sa solicite suportul consilierilor specializati din unitatile bancii.
Totodata, OTP Bank Romania a lansat serviciului de economisire periodica automata, iar dupa primele doua saptamani de functionare a atras aproximativ 200 clienti, potrivit Simonei Lianu.
Aceasta a precizat ca, pana la finele acestui an, banca ar putea avea cateva mii de clienti pentru acest serviciu nou, insa nu si-a propus un target anume.
Disponibil prin intermediul programului OTP Mentor, noul serviciu a fost dezvoltat pentru a incuraja si a facilita economisirea si investitiile sistematice. Acesta este un serviciu flexibil,disponibil pentru conturile deschise in lei si in euro.
Clientii pot alege sa economiseasa si sa investeasca in urmatoarele produse: contul junior; contul de economii; depozite la termen cu maturitati intre 1 si 4 luni (transferuri in limita unui sold maxim indepozit de 500.000 lei sau echivalent); fonduri deschise de investitii, administrate de OTP Asset Management Romania.
Totodata, clientii pot opta ca debitarea contului sa fie facuta automat, intr-o anumita data, stabilita la inceput. Astfel, nu mai este necesar ca acestia sa mearga mereu la banca.
Suma minima initiala conforma cu produsul ale este de 100 lei sau euro la depozite si 50 lei sau euro la fondurile deschise de investitii. Suma destinata fiecarui ordin sau transfer este de minim 50 lei sau euro.
Cost lunar al acestui serviciu este de 2 lei sau echivalent in valuta.
OTP Mentoreste un program de consiliere financiara, ce include doua componente: platforma online de consiliere, www.dresoruldelei.ro, si servicii de consiliere personala in toate unitatile OTP Bank din tara.
„OTP Bank incurajeaza si faciliteaza economisirea si investitiile sistematice. Serviciul permite o autonomie si un grad de utilizare pe masura nevoilor fiecarui client si ofera utilizatorilor sai posibilitatea construirii si dezvoltarii unui portofoliu de economisire si fonduri de investitii pe termen mediu si lung,cu un efort minim,”, a declarat Adrian Chichita, director in cadrul diviziei retail, OTP Bank Romania.
In ceea ce priveste [b]imprumuturile atrase de clientii OTP Bank[/b], soldul imprumuturilor acordate persoanelor fizice era, la sfarsitul lunii mai, in crestere cu 4,6%, ajustat la cursul de schimb valutar.
Creditarea pentru persoanele fizice, fara ipoteca, a inregistrat un avans in primul semestru, in special datorita campaniei derulate de banca in perioada februarie-iunie, pentru credite de nevoi personale in lei, cu dobanda fixa pe toata perioada, avand scadenta de maxim 7 ani si suma maxima imprumutata de 42.000 lei. Valoarea medie a unui astfel de credit a fost de 10.000 de lei, au mentionat oficialii bancii.
Creditele ipotecare sunt mai mult sustinute de programul Prima Casa, avand o pondere de 80% in vanzarile noi, iar celelalte credite ipotecare reprezinta 20%.
Referitor la creditele neperformante, „banca este pregatita sa faca fata unor cresteri, avand in vedere evolutia cursului de schimb”, a subliniat Adrian Chichita.
„Suntem pregatiti sa ne ajutam clientii atunci cand apare o problema de crestere a ratei lunare legata de cursul de schimb, analizam situatia impreuna cu ei si gasim o solutie personalizata, de rescadentare sau reesalonare. Noi avem si o varianta de scenariu foarte pesimist, asa ca am luat in calcul un curs de 4,6 lei pentru un euro”, a spus Chichita.
El a mentionat ca exista o usoara crestere a creditelor neperformante.
Conform acestuia, cursul de schimb leu/euro s-ar putea stabiliza la valoarea actuala.
In ceea ce priveste evolutia francului elvetian, Adrian Chichita a spus ca „este o anomalie”, iar cursul se va mai reduce cand se vor stabiliza lucrurile in Europa.