In plus, preturile la locuinte au crescut agresiv in ultimii ani, mult peste puterea de cumparare a romanilor. „O analiza a pietei imobiliare la nivelul tarilor europene, efectuata in 2005, punea in balanta PIB/capita si pretul imobilelor, la nivelul statelor europene. In Romania, pretul apartamentelor raportat la PIB/capita era mult mai mare ca in alte state din Uniunea Europeana. Asta era situatia din 2005, iar in ultimii doi ani preturile la case s-au dublat”, a spus Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei, prezent in cadrul evenimentului Retail Banking, organizat de FinMedia.
Diferenta dintre puterea de cumparare si investitiile realizate de romani indica faptul ca expunerea romanilor la riscul de neplata al apartamentelor este relativ mare.
Lazea considera ca exista doua cauze care determina cresterea preturilor imobilelor in Romania. Una dintre acestea tine de economia reala, respectiv cererea prea mare de locuinte in raport cu oferta. Cealalta tine de o tendinta prezenta la nivelul sectorului financiar, si anume goana bancilor dupa cota de piata.
Populatia este optimista in raport cu posibilitatea de plata a creditelor, aceasta stare bazandu-se pe trei argumente, insa niciunul sustinut de realitate, in opinia lui Lazea.
In primul rand, romanii se asteapta ca salariile sa creasca in acelasi ritm accelerat ca pana in prezent, de 20-25% pe an.
Pe de alta parte, nu se ia in calcul fluctuatia leului fata de euro (o apreciere a euro fata de leu insemnand rate mai mari pentru romani n.r.).
In fine, nu se tine cont de faptul ca dobanzile la credite sunt variabile (deci pot oscila in sus sau in jos, dar de cele mai multe ori cresc).
La randul sau, Ciprian Dascalu, analistul sef al ING Bank Romania considera ca preturile la credite vor creste. „Datorita unui risc mai ridicat, vom avea o scumpire a creditului in euro cu 50 de puncte de baza (0,5 puncte procentuale – n.r.)”. Lucian Anghel, economistul sef al Bancii Comerciale Romane mizeaza la randul sau pe o majorare a dobanzilor la credite: „Vom vedea rate la dobanzi mai mari dar nu numai in Romania ci pentru toata regiunea”.
Lipsa unei oferte pe masura cererii este cauza care a generat cresterea preturilor la imobile. Lucian Anghel atrage totodata atentia ca in cativa ani, am putea asista la o corectie a preturilor pe piata imobiliara: „In Romania exista inca discrepanta intre cerere si oferta. Atunci cand cele doua se vor egala, este posibil sa avem o corectie”, estimeaza Anghel, care sustine ca in 2008-2009 preturile la imobile ar putea incepe sa scada.
De altfel, mai multe institutii financiare au recurs in ultimul timp la majorarea dobanzilor la creditele in valuta. Volksbank, spre exemplu, a crescut dobanzile la creditele in euro, motivand majorarea prin faptul ca dobanda variabila Euribor s-a marit cu peste doua puncte procentuale in ultimii doi ani, determinand scumpirea creditelor de refinantare.
In plus, influentate de criza americana, bancile au tendinta de a vinde mai scump imprumuturile, tocmai pentru a se proteja in fata riscului aferent creditarii.
Criza americana nu va afecta acut pietele fiannciare romanesti
In ceea ce priveste felul in care Romania va fi afectata in continuare de criza creditelor ipotecare din America (generata de intrarea in incapacitate de plata a multor debitori bancari – n.r.), analistii sunt de parere ca efectele ce vor fi resimtite pe piata romaneasca vor fi mai degraba de contagiune. „Pe de o parte, influenta se simte pe plan financiar, prin deprecierea leului. Pe de alta parte, este vorba de de o contagiune psihologica. Preturile din real estate au crescut la noi foarte mult in ultimii ani, la fel ca in America”, a precizat Rozalia Pal, economist sef la UniCredit Tiriac Bank.
Implicatiile crizei americane nu vor fi insa majore pentru economia romaneasca, sustin o parte din analistii prezenti la seminar. „Este greu de crezut ca aceiasi investitori speculativi care au jucat pe piata americana vor face plasamente si pe piata romaneasca”, a spus Ciprian Dascalu, economist sef al ING Bank Romania. La randul sau, Florian Libocor, analist sef al BRD SocGen considera ca pietele financiare din Romania sunt prea mici pentru a constitui tinta fondurilor financiare care fac plasamente pe marile piete internationale.
Pe de alta parte, o aversiune fata de risc a investitorilor speculativi de pe piata romaneasca, aversiune generata de crizele de pe pietele financiare de la nivel global, ar putea fi chiar benefica Romaniei. „Romania se confrunta acum cu un risc de supraincalzire a economiei, generat de cresterea consumului si de investitiile care nu sunt in masura sa conduca la o dezvoltare durabila, ci vizeaza doar profituri foarte mari, cum ar fi cele de pe domeniul real-estate „, a spus Rozalia Pal.