- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Romanii ignora riscul cresterii ratelor la creditele in valuta

05 Oct, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Persoanele care au contractat credite in valuta ar putea avea dificultati mari din cauza cresterilor de dobanzi in perioada urmatoare, deoarece nu anticipeaza fluctuatiile de curs valutar si scaderea ritmului de evolutie a salariilor, sustin analistii financiari prezenti la un seminar economic.
Romanii ignora riscul cresterii ratelor la creditele in valuta

In plus, preturile la locuinte au crescut agresiv in ultimii ani, mult peste puterea de cumparare a romanilor. „O analiza a pietei imobiliare la nivelul tarilor europene, efectuata in 2005, punea in balanta PIB/capita si pretul imobilelor, la nivelul statelor europene. In Romania, pretul apartamentelor raportat la PIB/capita era mult mai mare ca in alte state din Uniunea Europeana. Asta era situatia din 2005, iar in ultimii doi ani preturile la case s-au dublat”, a spus Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei, prezent in cadrul evenimentului Retail Banking, organizat de FinMedia.

Diferenta dintre puterea de cumparare si investitiile realizate de romani indica faptul ca expunerea romanilor la riscul de neplata al apartamentelor este relativ mare.

Lazea considera ca exista doua cauze care determina cresterea preturilor imobilelor in Romania. Una dintre acestea tine de economia reala, respectiv cererea prea mare de locuinte in raport cu oferta. Cealalta tine de o tendinta prezenta la nivelul sectorului financiar, si anume goana bancilor dupa cota de piata.

Populatia este optimista in raport cu posibilitatea de plata a creditelor, aceasta stare bazandu-se pe trei argumente, insa niciunul sustinut de realitate, in opinia lui Lazea.

In primul rand, romanii se asteapta ca salariile sa creasca in acelasi ritm accelerat ca pana in prezent, de 20-25% pe an.

Pe de alta parte, nu se ia in calcul fluctuatia leului fata de euro (o apreciere a euro fata de leu insemnand rate mai mari pentru romani n.r.).

In fine, nu se tine cont de faptul ca dobanzile la credite sunt variabile (deci pot oscila in sus sau in jos, dar de cele mai multe ori cresc).

La randul sau, Ciprian Dascalu, analistul sef al ING Bank Romania considera ca preturile la credite vor creste. „Datorita unui risc mai ridicat, vom avea o scumpire a creditului in euro cu 50 de puncte de baza (0,5 puncte procentuale – n.r.)”. Lucian Anghel, economistul sef al Bancii Comerciale Romane mizeaza la randul sau pe o majorare a dobanzilor la credite: „Vom vedea rate la dobanzi mai mari dar nu numai in Romania ci pentru toata regiunea”.

Lipsa unei oferte pe masura cererii este cauza care a generat cresterea preturilor la imobile. Lucian Anghel atrage totodata atentia ca in cativa ani, am putea asista la o corectie a preturilor pe piata imobiliara: „In Romania exista inca discrepanta intre cerere si oferta. Atunci cand cele doua se vor egala, este posibil sa avem o corectie”, estimeaza Anghel, care sustine ca in 2008-2009 preturile la imobile ar putea incepe sa scada.

De altfel, mai multe institutii financiare au recurs in ultimul timp la majorarea dobanzilor la creditele in valuta. Volksbank, spre exemplu, a crescut dobanzile la creditele in euro, motivand majorarea prin faptul ca dobanda variabila Euribor s-a marit cu peste doua puncte procentuale in ultimii doi ani, determinand scumpirea creditelor de refinantare.

In plus, influentate de criza americana, bancile au tendinta de a vinde mai scump imprumuturile, tocmai pentru a se proteja in fata riscului aferent creditarii.

Criza americana nu va afecta acut pietele fiannciare romanesti

In ceea ce priveste felul in care Romania va fi afectata in continuare de criza creditelor ipotecare din America (generata de intrarea in incapacitate de plata a multor debitori bancari – n.r.), analistii sunt de parere ca efectele ce vor fi resimtite pe piata romaneasca vor fi mai degraba de contagiune. „Pe de o parte, influenta se simte pe plan financiar, prin deprecierea leului. Pe de alta parte, este vorba de de o contagiune psihologica. Preturile din real estate au crescut la noi foarte mult in ultimii ani, la fel ca in America”, a precizat Rozalia Pal, economist sef la UniCredit Tiriac Bank.

Implicatiile crizei americane nu vor fi insa majore pentru economia romaneasca, sustin o parte din analistii prezenti la seminar. „Este greu de crezut ca aceiasi investitori speculativi care au jucat pe piata americana vor face plasamente si pe piata romaneasca”, a spus Ciprian Dascalu, economist sef al ING Bank Romania. La randul sau, Florian Libocor, analist sef al BRD SocGen considera ca pietele financiare din Romania sunt prea mici pentru a constitui tinta fondurilor financiare care fac plasamente pe marile piete internationale.

Pe de alta parte, o aversiune fata de risc a investitorilor speculativi de pe piata romaneasca, aversiune generata de crizele de pe pietele financiare de la nivel global, ar putea fi chiar benefica Romaniei. „Romania se confrunta acum cu un risc de supraincalzire a economiei, generat de cresterea consumului si de investitiile care nu sunt in masura sa conduca la o dezvoltare durabila, ci vizeaza doar profituri foarte mari, cum ar fi cele de pe domeniul real-estate „, a spus Rozalia Pal.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cine e românul care se află în spatele magazinelor Melkior. O mulțime de oameni credeau că e brand internațional
Cine e românul care se află în spatele magazinelor Melkior. O mulțime de oameni credeau că e brand ...
Salariu de 4.000 de euro, dar nimeni nu vrea jobul! Antreprenor român disperat: „Angajații ne intervievează pe noi, nu noi pe ei!
Salariu de 4.000 de euro, dar nimeni nu vrea jobul! Antreprenor român disperat: „Angajații ne intervievează ...
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din 2025
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din ...
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai mulți români
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai ...
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ultimul dar
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ...
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou val de cheltuieli!
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou ...
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună