„La sfarsitul anului 2011, PAID gestiona un portofoliu de [b]577.876 de polite de asigurari obligatorii pentru locuinte[/b]”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Marius Bulugea, presedintele Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), organizatia care emite politele de asigurare obligatorie.
El a mentionat ca subscrierile pe asigurarile obligatorii de locuinte au avut o evolutie pozitiva lenta, in primele 8 luni ale anului, cand portofoliul PAID ajunsese la peste 800.000 de polite, dupa care au inceput sa scada.
[b]De ce au scazut subscrierile[/b]
Bulugea a subliniat ca dupa luna august 2011, s-a observat o diminuare constanta a portofoliului, evolutie ce a fost generata de mai multi factori.
„Unul dintre acestia este gradul redus de reinnoire a politelor care au ajuns la maturitate, al doilea tine de scaderea dramatica a vanzarilor de noi polite, iar al treilea tine de mesajele ce au fost transmise constant de catre autoritatile locale cu privire la aplicarea sanctiunilor prevazute de lege pentru proprietarii neasigurati”, a declarat presedintele PAID.
Legea asigurarilor obligatorii de locuinte a intrat in vigoare pe 15 iulie 2010. Romanii care nu-si asigura casele risca sa fie [b]amendati cu 100-500 de lei[/b].
O alta problema pe aceasta piata este ca [b]peste jumatate din asigurari sunt incheiate pentru casele de chirpici[/b]. „In prezent, aproape 55% din portofoliul PAID este detinut de politele incheiate pentru locuinte de tip B, iar tendinta este, in continuare, de scadere a numarului asigurarilor obligatorii pentru locuinte de tip A”, a spus Marius Bulugea.
Aceasta este o schimbare majora, in conditiile in care la inceputul anului 2011, circa 90% din portofoliu PAID era reprezentat de politele pentru locuintele de tip A si 10% pentru cele de tip B.
Locuinta de tip A reprezinta o constructie cu structura de rezistenta din beton armat sau metal si cu pereti exterior din caramida arsa, piatra, beton, cu sau fara cadre de beton armat, lemn si alte materiale asemanatoare, rezultate in urma unui tratament chimic.
Locuinta de tip B este o constructie din caramida nearsa, valatuci, chirpici, pamant batut si alte materiale asemanatoare, nesupuse unui tratament termic sau chimic, cu pereti de orice fel, acoperite cu stuf, paie, trestie sau coceni.
[img=2485]Portofoliu PAID[/img]Potrivit lui Marius Bulugea, din totalul politelor emise, 260.398 sunt polite de tip A si 317.478 de tip B.
Totodata, 271.125 de polite au fost subscrise pentru locuintele din mediul urban si restul de 306.751 polite au fost incheiate pentru cele din mediul rural.
Seful PAID a mentionat ca [b]cele mai multe polite au fost emise in Bucuresti[/b] (77.719), Constanta (41.696), Timis (24.615) si Galati (23.934).
In ceea ce priveste companiile de asigurari care au incheiat cele mai multe asigurari obligatorii de locuinte in numele PAID sunt Astra, Generali Romania si Groupama.
[b]Amenzi in an electoral?[/b]
Chiar daca in legea asigurarilor obligatorii de locuinte mentioneaza ca proprietarii neasigurati risca amenzi de pana la 500 de lei, cu mult peste valoarea unei polite, primarii localitatilor inca nu au trecut la fapte.
Banii din amenzi se duc la bugetele locale, motiv pentru care autoritatile ar putea incepe in acest an sa aplice legea, tinand cont ca se prelungeste criza financiara si este nevoie de venituri suplimentare la bugete.
Pe de alta parte, este an electoral si de teama ca nu vor mai fi alesi, primarii sa amane acordarea amenzilor.
„Pana in prezent, primarii s-au limitat la a trimite somatii. Temporar este buna solutia, dar acest lucru nu poate dura prea mult, pentru ca se poate intampla sa se produca unul dintre riscurile incluse in polita, iar cetatenii sa nu fie despagubiti”, a spus Marius Bulugea.
PAD (Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale) acopera trei riscuri de baza specifice Romaniei – [b]cutremur, inundatii si alunecari de teren[/b].
Proprietarii care nu isi asigura casele nu beneficiaza, in cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite prin Legea AOL de niciun fel de despagubiri de la bugetul de stat pentru prejudiciile produse locuintelor sau distrugerea lor totala.
„[b]Primarii sunt datori sa amendeze proprietarii neasigurati[/b]. Daca nu-i sanctioneaza pe cetateni pentru ca este an electoral gresesc enorm de mult”, a spus Bulugea
El a adaugat ca daca se produce vreun risc, „responsabil este primarul pentru consecinte prin neaplicarea unei masuri din lege”.
[b]Daunele platite de PAID[/b]
Suma totala a dosarelor de dauna platite de Pool in 2011 este de 340.000 lei, a precizat Marius Bulugea. Numarul dosarelor avizate este de 92, dintre care 53 dosare aferente locuintelor de tip A, iar 39 celor de tip B.
In august 2011, PAID a platit [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/asigurari-obligatorii-de-locuinte-amenzile-se-lasa-asteptate-primariile-trimit-doar-somatii-66724/]prima dauna totala pentru o locuinta de tip A[/url], in valoare de 20.000 euro, in localitatea Avrig, in judetul Sibiu.
Pentru locuinte de [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/a-fost-platita-prima-dauna-totala-pentru-o-locuinta-de-tip-b-din-iasi-de-9-000-euro-68997/]tip B, prima dauna totala[/url] a fost platita in octombrie, in valoare de circa 9.000 de euro.
Intrebat [b]cum va evolua acest segment de asigurari in 2012[/b], Bulugea a spus ca „asa cum arata graficul zilnic al subscrierilor, estimarile nu pot fi pozitive. Este de prespus ca, ceea ce a pierdut PAID ca numar de contracte se regaseste totusi in portofoliile asiguratorilor care practica produse de tip facultativ”.
Acoperirea PAID este una de tip prim risc si functioneaza pe principiul solidaritatii, adica se aplica acelasi nivel de prima de asigurare pentru orice locuinta, independent de gradul de vulnerabilitate specific acesteia.
Primele de asigurare pentru PAD (Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale) sunt de [b]20 de euro[/b] in cazul locuintelor tip A, pentru o suma asigurata de 20.000 de euro, si de [b]10 euro[/b] in cazul locuintelor tip B, pentru o suma asigurata de 10.000 euro.
Companiile autorizate sa vanda polite de asigurare obligatorie sunt cei 13 actionari ai Pool-ului, respectiv ABC Asigurari, Asigurari, ARDAF, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari.
Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD) este valabila 12 luni.