Aceasta prevedere este cuprinsa intr-un act normativ, aprobat marti de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Acesta reglementeaza transferul participantilor intre fonduri pensii private obligatorii.
Potrivit actului normativ, aderentul care doreste sa se transfere la un alt fond de pensii obligatorii trebuie sa semneze un nou act de aderare la fondul la care acesta doreste sa se transfere.
Participantii pot depune cereri de transfer catre un alt fond de pensii private pe tot parcursul anului la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS). Cererile vor fi procesate, trimestrial, de catre CNPAS in cursul lunilor februarie, mai, august si noiembrie ale fiecarui an, incepand cu luna august 2008.
CNPAS comunica rezultatul procedurii de validare a cererilor de transfer pe data de 10 a fiecarei luni de procesare.
Din valoarea contributiilor transferate se scad comisioanele si penalitatile de transfer. Comisioanele bancare percepute pentru transferul activelor participantului vor fi suportate de catre administratorul fondului de pensii administrat privat de la care s-a solicitat transferul.
In cazul in care transferul la un alt administrator se realizeaza mai devreme de doi ani de la aderarea la fondul de pensii precedent, participantul va plati o penalitate de transfer, care nu poate fi mai mare 5% din activul personal net al participantului. Penalitatea va fi retinuta de catre administratorul fondului de la care s-a solicitat transferul.
Nu vor plati penalitati de transfer participantii care au solicitat transferul in urma modificarii prospectului schemei de pensii, de catre administratorul de pensii.
Totodata, nu vor plati penalitati de transfer aderentii care au fost angajati in misiuni peste hotare ale statului roman si care au fost repartizati aleatoriu din cauza imposibilitatii de a adera la un fond de pensii pe pilonul II in termenul prevazut de lege.