„Populatia se indatoreaza mai mult decat economiseste”, a declarat Dragulin, citat de NewsIn. Acesta a explicat ca una din definitiile deficitului extern este data de diferenta intre economisiri si investitii. „Putem deduce ca economisirea creste, deocamdata, insuficienta pentru a putea compensa deficitul extern”, a explicat Dragulin.
Oficialul BNR a atras atentia ca „structura creditului este mai periculoasa decat dinamica acestuia, in conditiile in care tendinta este de indatorare pe termen lung”, iar creditele de consum au in continuare un ritm de crestere foarte mare.
„Populatia tinde sa se indatoreze pe termen lung, chiar si pentru achizitia unor bunuri perisabile. Din acest punct de vedere, este preferabil sa achizitionezi un activ cu valoare in crestere, decat unul perisabil. Pentru bunurile perisabile, valoarea scade, insa clientul plateste in continuare creditul”, a aratat Dragulin.
Acesta a mentionat ca „persista o iluzie monetara, confirmata si de un recent studiu al Comisiei Europene, ca veniturile vor creste iar somajul va scadea in perioada urmatoare”.