Ministerul Finantelor Publice (MFP) inca mai spera ca Romania sa adopte moneda europena la 1 ianuarie 2015, desi conditiile economice s-au inrautatit de la data stabilirii calendarului de aderare.
Graba romanilor catre euro este cu atat mai putin justificata cu cat, potrivit analistului economic Daniel Daianu, exista tari europene pregatite sa treaca la moneda unica, dar care refuza sa faca acest lucru.
Acesta a mai spus ca Romania nu va fi primita in zona euro la data fixata in calendarul de aderare.
„Singura tara pregatita din Europa Centrala este Cehia, dar aceasta nu vrea sa intre in zona euro. De asemenea, Polonia ar putea intra mai devreme de 2015, dar nu isi doreste. Peste tot exista o expectativa, pentru ca sunt incertitudini care planeaza peste viitorul zonei euro”, sustine Daianu.
Finantele isi mentin angajamentul
In plus, Ministerul Finantelor, in editia a patra a Programului de Convergenta, da asigurari ca „angajamentul de adoptare a monedei euro la 1 ianuarie 2015 este mentinut si reprezinta o ancora importanta in promovarea reformelor bugetare si structurale necesare cresterii flexibilitatii economiei romanesti”.
Pe de alta parte, probabilitatea ca economia romanesca sa treaca la euro este cu atat mai scazuta cu cat experienta Greciei a facut ca tarile membre sa fie mult mai precaute cand vine vorba de admiterea noilor membrii in Uniunea monetara.
Dezechilibrele, atent monitorizate
„Nici ei nu-si imaginau ca vor ajunge la criza. Acum, dezechilibrele interne incep sa fie atent monitorizate. De exemplu, pana la criza, deficitele nu erau luate in calcul”, a completat economistul.
Daianu a mai spus ca se urmareste ca economia romanesca sa performeze atat la nivel national, dar mai ales mai ales in interiorul economiei europene.
Potrivit aceluiasi Program de Convergenta, prognoza macroeconomica pentru trecerea la euro in 2015 „a luat in calcul derularea acordului de imprumut cu Comisia Europeana (CE), Fondul Monetar International (FMI) si Banca Mondiala si, ca urmare, respectarea conditiilor si tintelor stabilite”.
Tinta de aderare, doar o „ancora de disciplinare” a politicii economice
In replica, Daianu sustine ca realismul Programului este depasit de starea economiei, iar mentinerea tintei de aderare nu reprezinta decat singura „ancora de disciplinare a politicii economice” si consolidare fiscala.
Potrivit analistului, conditiile impuse de FMI in acordul de imprumut extern, au urmarit doar „evitarea intrarii in incapacitate de plata a Romaniei”.
Pe de alta parte, Program de Convergenta arata ca moneda nationala nu va putea intra in mecanismul ratei de schimb II (ERM II) mai devreme de 2012, avand in vedere necesitatea implementarii unor reforme structurale care sa duca la cresterea flexibilitatii economiei si a capacitatii acesteia de a face fata socurilor asimetrice
„Se considera ca atat perioada anterioara intrarii in ERM II cat si cea a participarii in acest mecanism vor reprezenta etape importante ale procesului de convergenta a economiei romanesti, ce se va relua o data cu incheierea perioadei de contractie economica”, se mai arata in acelasi Program.
Cand credeti ca va fi Romania pregatita sa treaca la euro?