Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, a declarat miercuri ca Romgaz „este o mare paguba pe care o platim toti, si la care trebuie sa renuntam. O mare parte din pretul mare al gazelor pe care romanii il platesc este urmare a monopolului detinut de Romgaz si Transgaz”.
„Nu stiu ce pagube a adus Romgaz statului cand noi am adus profit si am platit contributii imense la buget. Noi am fost printre putinele companii de stat care au putut face si contributii sociale”, a spus directorul general Romgaz.
Ioan Rusu, directorul general al Transgaz, a declarat pentru DailyBusiness ca ponderea tarifului de transport gaze, practicat de companie, este redusa in totalul pretului gazelor la populatie. In plus, acesta este aprobat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
Potrivit E.ON Gaz Romania, tariful de transport, aferent Transgaz, tariful de inmagazinare, platit Romgaz, si cel de distributie reprezinta, cumulat, 30% din pretul total platit de populatie.
Presedintele Rompetrol a mai spus ca Romgaz este „o scoica tare a economiei romanesti, care ar trebui sparta”.
„Nu stiu daca e bine pentru o tara sa renunte la controlul resurselor naturale de gaze. Poate ca statul roman ar avea mai multe beneficii, pe termen scurt, si ar incasa cateva sute de mii de euro in plus daca Romgaz va fi vanduta pe bucati, dar decizia apartine autoritatilor”, a replicat directorul general Romgaz.
Privatizarea licentelor de productie si depozitare de gaze naturale detinute de Romgaz ar aduce investitii de aproximativ 6 mld. $ pentru Romania, potrivit lui Dinu Patriciu.
Totodata, presedintele grupului Rompetrol a spus ca „cine detine robinetul detine si controlul acestor gaze, dar din cauza luptelor politice suntem pe cale sa pierdem acest avantaj. Privatizarea celor 200 de licente detinute de Romgaz ne-ar face sa devenim un depozit pentru aceasta zona. Este insa o decizie politica si nu cred ca ea va putea fi luata pana la alegeri. Dupa asta insa, eu sunt convins ca se va intampla”.
Oficialul Rompetrol a mai spus ca Romgaz nu este capabila sa gestioneze depozitarea gazelor naturale.
Alexa a reamintit ca Romgaz a incheiat un memorandum cu grupul Rompetrol in vederea construirii depozitului de gaze de la Margineni, cu o capacitate de stocare de 2 miliarde mc de gaze.
„Am avut niste discutii privind construirea depozitului de la Margineni cu Rompetrol si Gazprom, dar care nu s-au finalizat cu niciuna dintre parti. Noi am impus aceleasi conditii pentru ambele companii”, a precizat Alexa.