Midia Marine Terminal este compania din cadrul grupului Rompetrol care va construi terminalul.
Valoarea proiectului de realizare a terminalului marin plutitor de la Midia este estimata in acest moment la 90 milioane dolari. Proiectul a fost demarat in iunie 2006 si se va incheia in toamna acestui an, a informat joi compania.
„Am finalizat proiectul tehnic, urmand ca primele echipamente sa fie furnizate in luna aprilie”, a declarat Tudorel Dumitrascu, directorul general al companiei Midia Marine Terminal.
„Au fost obtinute, de asemenea, toate autorizatiile pentru inceperea investitiei, si au fost elaborate studiile geotehnice si geofizice referitoare la zona de amplasare a conductei, atat pe mare cat si pe uscat”, a mai spus Dumitrascu.
Terminalul marin plutitor pentru descarcarea titeiului este situat la 8,7 kilometri in largul Marii Negre, in zona rafinariei Petromidia.
In momentul finalizarii proiectului, navele vor putea sa descarce titei folosind un sistem plutitor de acostare conectat la o conducta submarina si de uscat, ce va face legatura cu parcul de rezervoare de titei al rafinariei Petromidia.
Fata de traseul prin Portul Constanta, acest proiect scurteaza cu aproximativ 33 de kilometri drumul de acces al titeiului pe conducta dintre petrolier si rafinarie, realizand in acelasi timp importante reduceri de cost, de cel putin 4-5 dolari pe tona. Titeiul va fi pompat prin conductele terminalului marin cu un debit de 7.000 de metri cubi pe ora.
Acest proiect va permite grupului Rompetrol sa devina o componenta semnificativa a lantului logistic de aprovizionare cu titei care se va intinde de la Marea Caspica pana la instalatiile de la Petromidia, putand asigura un flux de titei semnificativ, atat pentru piata romaneasca, cat si pentru cea a Europei Centrale.
Grupul Rompetrol este una dintre cele mai importante companii multinationale petroliere din Uniunea Europeana, dupa venituri.
Principalele activitati ale grupului sunt in domeniile rafinare si marketing/vanzare de produse petroliere, cu interese adiacente in explorare, productie si alte servicii pentru industria petroliera. Grupul are peste 9.000 de angajati in 13 tari si estimeaza o cifra de afaceri de peste 10 miliarde dolari in 2008.
Van Oord este un contractor de constructii maritime, recunoscut pe plan international cu activitate in proiecte de dragare si constructii maritime in toata lumea. Cifra de afaceri a companiei a fost de 1,65 miliarde euro in 2007, iar profitul net de 164 millioane euro, cu 85% mai mare decat in 2006 cand a inregistrat 89 milioane euro.